adam1024
10.09.2015, 12:06:11
Mam na stronie skrypt, który odpytuje bazę danych i wyświetla przedmioty które spełniają określone warunki.
W jaki sposób najlepiej cache'ować takie wyniki?
Bo jak mniemam cache'owanie - to zapisanie statycznej strony np. html i wczytanie jej zamiast wykonywania kolejnego zapytania?
Z racji tego że nie mogę nigdzie znaleźć wtyczki do WP, ani żadnego gotowca do takiego cache'owania postanowiłem to napisać sam stąd też moje pytanie: w jaki sposób najlepiej się za to zabrać i poprawnie to cache'ować ?
Tych konkretnych warunków jest raptem 50 - są wyciągane na podstawie parametru w adresie strony /przedmiot/parametr
phpion
10.09.2015, 13:02:45
Zamiast robić cache całego HTML proponowałbym cache samego wyniku zapytania SQL (najprawdopodobniej tablica rekordów z bazy). Zapisujesz taki wynik do pliku i przed kolejnym wykonaniem zapytania sprawdzasz czy taki cache istnieje. Jeśli tak to zwracasz zawartość pliku, a nie wykonujesz zapytania.
Cytat(adam1024 @ 10.09.2015, 13:06:11 )

Z racji tego że nie mogę nigdzie znaleźć wtyczki do WP, ani żadnego gotowca do takiego cache'owania
Tia...
https://www.google.pl/search?&q=wordpress+cache
adam1024
10.09.2015, 13:49:07
Cytat(!*! @ 10.09.2015, 14:04:31 )

Mam na stronie skrypt, który odpytuje bazę danych i wyświetla przedmioty które spełniają określone warunki. - standardowe wtyczki nie działają pod ten skrypt, takie rzeczy już sprawdziłem, przed zadaniem pytania tutaj
phpion - a w jaki sposób trzymać cache takiego zapytania?
marcio
11.09.2015, 09:23:36
Serializujesz tablice wynikow i zapisujesz pozniej sprawdzasz czy plik nie jest starszy np niz 12h jesli nie to pobierasz zawartosc z niego i deserializujesz dane w przeciwnym wypadku usuwasz plik robisz zapytanie i potem wrzucasz to do cache.
Plik oczywiscie lepiej zeby byl hashem md5 zapytania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.