Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]Zmienne z php msql do jquery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djtomaszq
Cześć. Mam pytanie do Was jak używać zmiennych lub rekordów tabeli mysql w kodzie jquery?

Przykład:

mam kod jquery co zmienia kolor czcionki selektora H1 po naciśnięciu ale po odświeżeniu znów kolor wraca dlatego wpadłem na dwa pomysły:

1.) umieszczać nazwę koloru w bazie danych i wyswietlac w tym miejscu tj mialbym formularz w ktorym wybierać można 1 z 3 kolorów i po zapisaniu dodaje sie jego nazwa do bazy i chce ją w jquery pobrać jak zmienną.

2.) w PHP ... //dzieją się jakieś funkcje ... w wyniku zmienna $kolor = "#696969"; i chce ją umiescic w kodzie jquery $('h1').css("color", $kolor);

Jak to zrobić ?
Comandeer
Hmm… A nie łatwiej zapisać aktualny kolor do localStorage i z niego pobierać?
djtomaszq
Nie wiem co to jest... jeśli chciałbym w taki sam sposób zmieniać rozmiar czcionki i inne takie wlasciosci to tez w i sam sposob?
Comandeer
To jest po prostu "baza danych" po stronie klienta. Zapisujesz tam dane i one se tam są aż ich nie usuniesz: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...Web_Storage_API
djtomaszq
No ok ale czy jest możliwość zrobienia tego moim sposobem ?
Comandeer
No też można
Kod
var zmienna = '<?=$zmienna;?>';
djtomaszq
  1. $(document).ready(function()
  2. {
  3. var zmienna = '<? $kolor; ?>';
  4.  
  5. $('h1').css('color', zmienna);
  6. });

Co zrobiłem źle?
Comandeer
Jest różnica między <?= i <? wink.gif
djtomaszq
  2. {
  3. var zmienna = '<?=$kolor; ?>';
  4.  
  5. $('h1').css('color', zmienna);
  6. });

Też nie działa..
Comandeer
A jest to zapisane jako plik PHP?
djtomaszq
index.php
  1. ...
  2. <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js"></script>
  3. <script src="skrypt.js"></script>
  4. ....
  5.  
  6. <?php
  7. $kolor = "red";
  8. ...
  9. ?>

skrypt.js
  2. {
  3. var zmienna = '<?=$kolor; ?>';
  4.  
  5. $('h1').css('color', $(zmienna));
  6. });
patwoj98
Ale musisz powiedzieć, aby PHP Ci zwróciło tą zmienną w to miejsce za pomocą "echo".

Kod
$(document).ready(function()
{
    var zmienna = '<? echo $kolor; ?>';

$('h1').css('color', $(zmienna));
});

Ten znak "równa się" po "<?" to chyba ktoś ma zboczenie z RUBY (przynajmniej ja się nie spotkałem nigdy ze znakiem równości po rozpoczynaniu pracy z phpem) wink.gif
Comandeer
@patwoj98 to nie jest zboczenie z Ruby - to skrótowa składnia równoznaczna z echo. Natomiast Twoja od PHP 5.4 jest zdeprecjonowana (o ile nie usunięta).
@djtomaszq jak plik JS ma być sparsowany jako PHP? Poza tym - jak zmienna z index.php ma nagle przejść do innego pliku?
djtomaszq
Myślałem, że jak plik skrypt.js w head pliku index.php zadeklarowałem to można używać tak zmiennej. W takim razie jak mogę jej użyć? Zlikwidować plik js i wpisać to samo w plik index.php ?
Comandeer
Tak byłoby raczej najprościej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.