Tomplus
17.09.2015, 00:04:16
Nie jest zbyt dużo artykułów na ten temat, ale mam pytanie, dlaczego wielu programistów, instaluje duże kombajny, CMSy do wszystkiego np. JOOMLE, Wordpress, mimo że stronę można zrobić dużo prościej?
Szczególnie natrętne jest instalowanie Joomle aby zrobić stronę z kilkoma podstronami, która często zamyka się w 1MB z obrazkami i stylami, instalują armatę i mają serwis 25MB (Joomla 3.4) z koniecznie potrzebną bazą SQL, bo bez tego ani rusz. Skąd ta mania instalowania gotowców do małych projektów? Albo np. Joomle, WP aby zrobić sklep, bo nie zna aplikacji Presto czy Magento, specjalnie do tego służące. Już nie mówiąc że klient często chce tylko sprzedawać jakiś drobiazg i wystarczą bardzo proste mechanizmy.
Ja borykam się ostatnio z Joomlą, jako sklep internetowy. Twórca zrobił sklep, umieścił materiały, wszystko działa. Dostał swoją gażę... tylko że sklep i zarządzanie nim, jest dla klienta skomplikowane, bo gubi się w setkach opcji, a jak już coś się odnalazł, to np. duplikuje obrazy na serwerze dla produktów które mają tą samą prezentację wizualną. Dlatego zastanawiam się czy nie stworzyć mu własnego serwisu, prostszego w obsłudze.
Chyba że Joomla ma jakieś systemy administracyjne pod takich klientów, aby uprościć zarządzanie treścią?
Jakie wy macie doświadczenia z kłopotliwymi CMSami?
by_ikar
17.09.2015, 07:17:51
Cytat
Nie jest zbyt dużo artykułów na ten temat, ale mam pytanie, dlaczego wielu programistów, instaluje duże kombajny, CMSy do wszystkiego np. JOOMLE, Wordpress, mimo że stronę można zrobić dużo prościej?
Jest wiele powodów, o ile np są sytuacje że pracodawca wymaga i nie da mu się wytłumaczyć że to jest zły pomysł, o tyle są ludzie którzy z własnej woli zainstalują takiego wordpressa, później przychodzą na jakieś devmeetingi, jakiś prelegent pokazuje kod w którym jest
document.querySelector i taka osoba pyta czy to jest coś z angulara/backbona, czy jak, bo pierwszy raz widzi taką funkcje.
Jakie jest moje doświadczenie? Cóż, staram się unikać, bo są pewne granice..
aniolekx
17.09.2015, 08:26:21
pop pierwsze kto powiedzial ze to sa programisci

, pozatym czasami lepiej jest distalowac wtyczke posiadajaca dana funkcjonalnosc niz szukac programisty, ktory podejmie sie grzebania w spagetti ktore zostawil poprzedni programista
Tomplus
17.09.2015, 08:53:44
@Aniolekx
Ja uważam się za programistę, mimo że żadnej szkoły informatycznej nie skończyłem, więc rozwijam się wolniej w dziedzinie niż bym chciał, ale to mój zawód i spełniam oczekiwania klientów. Czasem zdarza się, że uczę także podstaw programowania studentów kierunków informatycznych, mimo że powinni taką wiedzę wynieść z uczelni. Dlatego mnie dziwi, jak często ludzie po 5-letnich studiach, do strony w której ma być: Opis + Kontakt instalują Joomlę albo Wordpress, już nie mówiąc o frameworkach tj. Typo czy Code Igniter. Zdarza się to notorycznie.
Xelah
17.09.2015, 09:48:46
Bo programiści zaczynają przygodę najczęściej od złej strony. A do tego są kierowani w tą stronę przez innych, z większym doświadczeniem
Otwórz dowolne forum i popatrz co piszą gdy ktoś pyta o "Jak coś zrobić" albo "Czego użyć do zrobienia ....". 99,99% odpowiedzi to - bierz gotowca.
Tacy ludzie po kilku latach nie potrafią nic innego tylko brać gotowca. Bo prawda jest taka, że oni nie potrafią programowac. Oni wiedza jak używać frameworka. I tak to potem jest.
Poproś takiego o napisanie szkieletu własnego frameworka, który tylko ma request, response, routing, controller, error handling, validation - wszystko zgodne z SOLID i OOP. Jak nawet ktoś coś zrobi, to albo będzie to prawie kopiuj/wklej z frameworka (a 100% rozmiaja się z SOLID, i to czasem sporo), którego zna, albo kupa, której nie warto nawet oglądać.
Próg wejśćia w aplikacje typu Joomla czy Wordpress jest tak niski, że średnio rozgarnięty gimnazjalista w pierwszej klasie sobie z tym poradzi. Z programowaniem już niestety nie... Na to trzeba czasu i doświadczenia. I należy zacząć od nauki programowania a nie od tego jak używac gotowców.
Pyton_000
17.09.2015, 09:51:28
Zrobić dużo, szybko i tanio... Mówi Ci to coś? Wiedz że w takiej konfiguracji nie będzie "dobrze". Nikt nie będzie instalował Magento na sklepik z 10 produktami, bo do tego trzeba mieć serwer. Magento to kobyła z miliardem opcji.
Jomla to twór z PRL, stawiał to każdy gdzie popadło, bo instalowało się prosto i miało full opcji, gimnazjaliści potrafili tym zarządzać.
papor
17.09.2015, 18:35:33
Ja sie za programiste nie uwazam... Nie przesadzajmy
Tomplus
17.09.2015, 19:33:09
Ja zrobiłem ostatnim czasie sklep mający 10k produktów. Sporo, bo już w fazie testowej było 5k - tylko dlatego że zintegrowałem z Subiektem, przedstawiłem. W sumie sklep zarządzany jest z dwóch systemów: Subiekt i Strona. Pewnych rzeczy np. obrazów produktów nie dało się przeskoczyć. W każdym razie... w każdym razie, pokazałem kiedyś sklep na Presto do którego nie trzeba pisać żadnych dodatków do Subiekta, bo już takie są napisane przez twórców programu Subiekt.
Osoby które miały zarządzać sklepem podziękowały i zdecydowanie wolą mój prosty system zarządzania treścią, który oferuje opcje konkretnie pod firmę. Gdyby kazali mi to zrobić na Presto, te same narzędzia. To podziękowałbym za współpracę. Bo po prostu nie ogarniam tworzenia dodatków do tych serwisów. Są zbyt skomplikowane dla jednej osoby. A już nie daj Bogi będzie jakiś błąd, to szukaj wiatru w polu.
grzes999
18.09.2015, 15:08:03
Osobiście postawiłem wiele serwisów w oparciu o gotowe CMSy, głównym wyznacznikiem zawsze była chęć edycji treści przez klienta w łatwy sposób, Wordpress akurat w tym przypadku się sprawdza, dlatego nie widzę powodów, dla których by go nie wykorzystać.
Tak samo jest z systemami e-commerce jest ich multum i wystarczy dobrać odpowiedni system do potrzeb, fakt gdy ktoś chce sprzedawać 10 produktów to nie ma sensu wykorzystywać do tego ciężkich systemów; ale w przypadku średniej wielkości sklepów są one świetnym rozwiązaniem, przy większych projektach również się nie sprawdzą bo będą zbyt wolne przez to że są "uniwersalne"
Wszystko według mnie zależy od wymagań; ale jeżeli możemy z czegoś skorzystać to dlaczego nie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.