Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: includowanie pliku w plikach znajdujących się w różnych folderach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
eFK
Witam serdecznie

Domyślam się że mój problem jest banalny i brak mi po prostu pewnej wiedzy o include(), ale już naprawdę nie wiem jakiej.
Chcę includować plik w plikach znajdujących się w różnych katalogach na serwerze.

folder
-folder1
---plik1 (do dołączenia)
-folder2
---plik3 (gdzie chcę dołączyć plik1, ale include() nie działa)
-plik2(include pliku1 działa)

pliki3 i 2 są identyczne.

Z tego co wyczytałam trzeba użyć ścieżki bezwzględnej, czyli pełnej ścieżki do pliku:
C:/xampp/htdocs/folder/folder_z_plikiem_do_dołączenia/plik_do_dołączenia

albo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']./folder/folder_z_plikiem_do_dołączenia/plik_do_dołączenia

To windows, więc chmoody nie maja znaczenia (chyba że się mylę)

plik2 nie sprawia mi żadnych problemów, ale plik3 "odmawia współpracy" i już naprawdę nie wiem dlaczego?
nospor
plik odmawia wspolpracy a Ty nie wiesz czemu a my mamy wyjac szklane kule i wywrozyc to sobie?
Naprawde myslisz ze posiadamy taki sprzet??

Ja wiem, ze jest niedziela wieczor, jutro poniedzialek, ale bez przesady... Pokaz kod, pokaz blad jaki dostajesz a nie oczekujesz kuglarstwa znaszej strony
eFK
Ok, przepraszam za tak nieprzemyślane zadanie pytania :-) ... po prostu skoro w jednym pliku w jednej lokalizacji wszystko działa ok, a w drugim, dokładnie takim samym ale znajdującym się w innej lokalizacji już nie wątpię by był to problem kodu.

1. <!DOCTYPE html>
  2.  
  3. <meta charset="utf-8">
  4. <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="http://127.0.0.1/kompendium/style.css" />
  5.  
  6. <script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js"></script>
  7. <script type="text/javascript" src="script.js"></script>
  8.  
  9. <?php include 'C:/xampp/htdocs/kompendium/modules/conf.php'; ?>
  10. </head>
  11.  
  12. <div id="topmenu">
  13. <?php include ($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/kompendium/modules/topmenu.php'); ?> <!--tu jest problem-->
  14. </div>
  15. <div id="cont">
  16. <div id="footer"></div>
  17. </div>
  18.  
  19. </body>
  20. </html>

A ludzie z tego forum to czasem mają tak ogromną wiedzę, że mogą uchodzić za magików ;-)
nospor
Cytat
<!--tu jest problem-->
rety... czy tak ciezko napisac w koncu z czym jest problem?
Dostajesz blad?
PLik sie nie wczytuje?
Plik sie wczytuje ale źle?
Ksiezyc spadl na marsa?
Mars spadl na ksiezyc?

Temat: Jak poprawnie zada pytanie
eFK
plik się nie wczytuje, i nie ma informacji o błędzie
nospor
Zastosuj sie do porad podanych w moim poprzednim poscie, a bledy zobaczysz.
eFK
Oczywiście Nospor miał rację. Bardzo ci dziękuję za pomoc. Temat do ewentualnego usunięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.