Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Framework i Workflow
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
splatch
Frameworki i workflowy są pojęciami, które w ostatnim czasie stały się popularne w półświatku php. Sprawiły to chyba nowe możliwości 'piątki'. W związku z tym chciałem zapytać jakie funkcje powinien spełniać framework, czy powinien sam tworzyć formularze z plików XML, sprawdzać poprawność wpisanych danych itp.? Ogólnie prosiłbym o wymienienie funkcji, które są zaimpletowane czy to w waszych projektach czy jakiś innych.
Drugi wyraz i zarazem pytanie. Wiem, że workflow to system obiegu dokumentów w przedsiębiorstwie. Sam mam parę pomysłów na zrealizowanie tego. Nie wiem, czy w zwykłym CMSsie przyda się możliwość taka:
Kod
           [user]
            /   \
      [admin]  [redaktor]
            \   /
         [dodanie]

czy taka (łatwiejsza w realizacji):
Kod
         [user]
            |
        [redaktor]
            |
         [admin]
            |
        [dodanie]

Zastanawia mnie również w jaki sposób stworzyć rozmaite 'fallbacki' i przydzielać akcje. Np. na samym końcu tych schematów jest akcja 'dodaj'. Mam tylko pomysł na to - żeby to była jakaś akcja w module 'workflow', która aktywuje daną treść. A jej zmiana to po prostu zmiana nazwy w bazie.
Większym problemem jest stworzenie 'pętli':
Kod
           [user] <----[ jakaś akcja? ]
             |                 |
             |                 |
         [redaktor]------------+
           /   \
          /     \
[dodanie]     [usunięcie]

Taką sytuację możemy mieć gdy ktoś chce dodać artykył, ale redaktor dostrzega w nim błędy. Wtedy ma miejsce jakaś akcja, nie wiem, jakiś mail do autora czy zmienienie jakiegoś pola w bazie..
Chodzi mi głównie o Wasze pomysły, jak stworzyć taki workflow (szczególnie pierwszy oraz ostatni schemat) i czy przyjąłem dobry tok myślenia.

PS. mam nadzieję, że podobaja się wam moje schematy smile.gif

Kolejna edycja posta. Oto schemat bazy, do którego doszłem:

Kod
[   content   ]
+-----+-------+
| id  |       |
| type|       | <-------------+       [     content_type    ]
+-----+-------+               |       +---------+-----------+
                               +-----> | id      |           |
                                       | name    |           |
                               +-----> | workflow|           |
                               |       +---------+-----------+
                               |      
                               |       [     workflow    ]    
                               |       +--------+--------+
                               +-----> | id     |        | <--------+
                                       | name   |        |          |
                                       +--------+--------+          |
                                                                    |
                                       [  workflow_hitch  ]         |
                                       +----------+-------+         |
                                       | id       |       |         |
                                       | workflow |       | <-------+
                                       | access   |       |
                                       | action   |       |
                                       +----------+-------+

Typów kolumn można się domyślić (nie miałem siły ich wpinać w ten schemat). Relacje w miare wyraźne. Teraz Kolumna 'action' w tabeli 'workflow_hitch' zawiera nazwe akcji, która przyjmuje za parametr id treści. Np. może to być:
  1. <?php
  2. function DeleteContent( $id ) {
  3. $model = Init::model( 'Content' );
  4. $res = $model->deleteById( $id );
  5. if( $res->affectedRows() > 0 ) {
  6.  return true;
  7. }
  8. return false;
  9. }
  10. ?>
bela
Cytat(splatch @ 2005-01-05 14:28:07)
Frameworki i workflowy są pojęciami, które w ostatnim czasie stały się popularne w półświatku php. Sprawiły to chyba nowe możliwości 'piątki'. W związku z tym chciałem zapytać jakie funkcje powinien spełniać framework, czy powinien sam tworzyć formularze z plików XML, sprawdzać poprawność wpisanych danych itp.?

oczywiscie można zrobić taki robot, który sprząta, pierze, gotuje winksmiley.jpg ( ala Struts ), ale można framework napisać mały, szybki, lekki (ala Maverick smile.gif ), wszystko jest uzależnione od tego co potrzebujesz

ad workflowu to zainstaluj na lokalu jakiegos cmsa, który posiada workflow ( np eZ publish ) można też sprawdzić na ich stronie
itsme
co do workflow to od znacznego czasu chodzi po glowie. Jednakze doszedlem do wniosku iz szkoda czasu pisac workflow ktory bedzie mozna zaimplementowac do prawie kazdego systemu.
Dlatego tez bedzie to workflow dostosowany do moich potrzeb (czy tez potrzeb systemu CRM).

zas co do dostepnych systemow workflow to jest jeden lecz dokumentacja do niego jest skromna nazywa sie on GALAXA.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.