Szkolę się dalej, tym razem uderzam z Java Script.
Skonstruowałam prosty formularz ze skryptem js wewnątrz pliku html, który dla danego pola sprawdza, czy zostało ono zaznaczone (w przypdaku pola radio) oraz czy dla danej grupy pól zostało wypełnione pole input. Chciałabym jeszcze to zrobić w obiekcie asocjacyjnym array() (tablica asocjacyjna, nie zwykła), aby później móc skrzętnie się dobierać do tych pól za pomocą indeksów z tejże tablicy. Wklejam kod formularza i skryptu do niego.
<script type="text/javascript"> function sprawdzDaneZad2(f){ var i=0; if(f.rodzaj[0].checked) i++; if(f.rodzaj[1].checked) i++; if(f.rodzaj[2].checked) i++; f(i==0){ window.alert("Zaznacz jeden rodzaj!"); } if(f.rodzaj[0].checked || f.rodzaj[1].checked) { if(f.numerKarty.value.match('[0-9]{3,}')) {window.alert("ok"); return true; } else { window.alert("Wprowadz nr karty jako co najmiej 3 cyfry!") } } else { if(f.rodzaj[2].checked) { if(f.numerKarty.value.match('[0-9]{2,}')) { window.alert("Nr karty nie jest wymagany przy wysyłce za pobraniem"); } else {window.alert("ok") return true; } } } return false; } </script>
Także proszę o wskazanie mi w jaki sposób i gdzie w kodzie mam odnieść wartości do tablic asocjacyjnych.