Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczenie szablonu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kate0876
Witam.
Mam nadzieję,że ktoś mi pomoże , szukam w necie czegokolwiek na ten temat ale nie bardzo mogę znaleźćsad.gif
Chciałam się was zapytać czy istnieje taki kod w html ,php ,który zabezpieczy mój zrobiony przeze mnie szablon przez zmianami przez innych użytkowników?
Chodzi mi o podpis w stopce , który kiedy zostanie zmieniony przez użytkownika ,zostanie on przeniesiony na moją strone internetową , gdzie będzie odnośnik do licencji szablonu ewentualnie regulaminu szablonu ?
Czy jest możliwość na takie coś ? Lub czy jest możliwość innego zabezpieczenia szablonu przed edycja przez kogoś innego ?
Dzięki za wszelkie odpowiedzi
lukaskolista
Nie
Pyton_000
http://php.net/ob_start
http://php.net/ob_get_flush

Renderujesz stronę i przed wypluciem sprawdzasz stopkę w php, jak nie ma to redirect
Tomplus
Ogólnie są dwa sposoby.
Jeżli masz własny serwer, to możesz ograniczyć dostęp do pliku z poziomu grupy:
Grupa > Domyślny_użytkownik > tylko do odczytu
Grupa > Admin|Moderator > wszystko

jeżeli nie... to IonCube i tym podobne skrypty szyfrowania.
!*!
Cytat(Pyton_000 @ 16.11.2015, 12:18:33 ) *
http://php.net/ob_start
http://php.net/ob_get_flush

Renderujesz stronę i przed wypluciem sprawdzasz stopkę w php, jak nie ma to redirect

I przy okazji dostaniesz pozew o narażenie klienta/firmy na dodatkowe koszty lub raczej ich brak wynikłe z przekierowania do innego źródła bez zgodny właściciela serwisu/domeny/witryny.
Pyton_000
nie, jeśli ma jasno powiedziane że usunięcie/zmiana stopki rodzi konsekwencje
!*!
To raczej kwestia umowy i ewentualnych kar, głównie pieniężnych. A nie możesz ingerować w działanie innego podmiotu bo nie jesteś właścicielem danej marki, więc kiepska porada z tym przekierowaniem.
kate0876
Cytat(!*! @ 16.11.2015, 12:44:35 ) *
I przy okazji dostaniesz pozew o narażenie klienta/firmy na dodatkowe koszty lub raczej ich brak wynikłe z przekierowania do innego źródła bez zgodny właściciela serwisu/domeny/witryny.

A to nie, nie w takie rzeczy to ja się bawić nie będę smile.gif

Ale słuchajcie ...na www.blokotek.pl jest to jakoś rozwiązane , bo pobiera się szablon i przy zmianie w stopce gdzie jest autor skasuje sie podpis , użyje się szablonu to odrazu przekierowuje na ich stronę internetową - wykonałam to w ramach testu.

!*!
Cytat(kate0876 @ 16.11.2015, 13:06:52 ) *
A to nie, nie w takie rzeczy to ja się bawić nie będę smile.gif

Ale słuchajcie ...na www.blokotek.pl jest to jakoś rozwiązane , bo pobiera się szablon i przy zmianie w stopce gdzie jest autor skasuje sie podpis , użyje się szablonu to odrazu przekierowuje na ich stronę internetową - wykonałam to w ramach testu.

Działa to pewnie na podobnych zasadach jak wyżej napisali, lub w oparciu o JS. Jednak to nie zmienia faktu że serwis ten nie ma prawa ingerować w Twoją witrynę, nawet jeśli Ty sama zmienisz stopkę/link do ich serwisu. Ponieważ jeśli dajmy na to prowadzisz sklep i np. dziennie zarabiasz 5000zł, odwiedzin ze 20k UU i może nawet przypadkiem skasowałaś link ze stopki przy zmianie kolorów czy czegokolwiek, to wszyscy Ci co wejdą na Twoją stronę, zostana przekierowani na stronę jakiegoś bloga? Raz że ponosisz spore straty i jesteś w stanie do wykazać, dwa tracisz wizerunkowo, a to również można policzyć (głownie tak abyś była zadowolona) a trzy problemem byłoby też indeksowanie co też można obłożyć kosztami na rzecz procesu sądowego dla takiego serwisu. Regulamin szablonu, prawa autorskie to jedno, a właściciel serwisu pod jakim to działa to drugie.
kate0876
Cytat(!*! @ 16.11.2015, 13:17:40 ) *
Działa to pewnie na podobnych zasadach jak wyżej napisali, lub w oparciu o JS. Jednak to nie zmienia faktu że serwis ten nie ma prawa ingerować w Twoją witrynę, nawet jeśli Ty sama zmienisz stopkę/link do ich serwisu. Ponieważ jeśli dajmy na to prowadzisz sklep i np. dziennie zarabiasz 5000zł, odwiedzin ze 20k UU i może nawet przypadkiem skasowałaś link ze stopki przy zmianie kolorów czy czegokolwiek, to wszyscy Ci co wejdą na Twoją stronę, zostana przekierowani na stronę jakiegoś bloga? Raz że ponosisz spore straty i jesteś w stanie do wykazać, dwa tracisz wizerunkowo, a to również można policzyć (głownie tak abyś była zadowolona) a trzy problemem byłoby też indeksowanie co też można obłożyć kosztami na rzecz procesu sądowego dla takiego serwisu. Regulamin szablonu, prawa autorskie to jedno, a właściciel serwisu pod jakim to działa to drugie.

Chyba się nie zrozumielismy smile.gif Mi chodzi o ...stworzyszłam swój własny szablon od zera , umieściłam w nim info o autorze szablonu czyli mnie , do tego w stopce również jest informacja że autorem szablonu jestem ja . I teraz , powiedzmy mam stronę na której udostępniam ten szablon , pobierasz go i chciałbyś zmienić autora w stopce na siebie( to tylko przykład) , bo wiadomo ,że i tacy sa co tak robią , ale ... w momencie zmiany i wrzucenia szablonu zostajesz przelogowany na stronę moją skad pobrałeś ten szablon.
Mi nie chodzi o to by zmieniać komuś stopkę , bo sama umiem zrobić szablon ale mi chodzi o to ,że oni mają coś takiego u siebie zrobione - ktos mi taki pomysł zapodał i dlatego kminię czy da to radę zrobić u mnie ?
smile.gif

Ja szanuje prawa autorskie więc sama bym chciała by ktos uszanował moje , normalne smile.gif

Inaczej jak zabezpieczyć własny szablon by nie był przerabiany przez nikogo ?smile.gif Czy tylko napisanie regulaminu ,licencji może być użyte i czekać na dobrą wole użytkownika .?
!*!
Cytat(kate0876 @ 16.11.2015, 14:08:38 ) *
ale ... w momencie zmiany i wrzucenia szablonu zostajesz przelogowany na stronę moją skad pobrałeś ten szablon.

To właśnie opisałem wyżej, nie masz na to wpływu, a nie możesz zmieniać czegoś co nie należy do Ciebie. Wyjątkiem byłby serwis Twój, własnościowy coś jak jogger.pl gdzie masz regulamin i udostępniasz tworzenie bloga na podstawie szablonu, wtedy użytkownik skazany jest na dostosowanie się do regulaminu całego serwisu, ponieważ to nie on jest jego właścicielem a jedynie użytkownikiem. To metody filtrowania są podane wyżej, jednakże na upartego też da się to obejść, choćby w CSS. Ktoś umieści dla linku "display:none" i raczej tego nie przefiltrujesz. W każdym innym wypadku takim przekierowaniem narażasz się na pozew ze strony kogoś kto wgrał ten szablon do siebie, nawet jeśli złamał postanowienia jego regulaminu.
lukaskolista
To ja się powtórzę: technicznie nie ma możliwości zrobienia takiej blokady.

Sztucznie dopisujecie kontekst do tematu pisząc wypowiedzi, że trzeba ustawić prawa do pliku (jak to ma się do tematu w ogóle?), czy zakodować IonCubem.
Autor tematu nie podał kontekstu, a technicznie nie ma możliwości zablokowania możliwość skopiowania HTML i usunięcia z niego stopki. Ew. jakiś skaner googla, który poszukuje charakterystycznych fragmentów kodu w źródłach strony a jak już je znajdzie, to sprawdza, czy jest stopka. Moim zdaniem to jednak jest trochę bez sensu.
!*!
Z prawami do pliku raczej chodziło o serwis typu jogger właśnie. A IC miał opcje dla html swego czasu, wypluwał wtedy html z bardzo zaśmieconym źródłem które renderowało sie normalnie, ale sam podgląd był trudny do odczytu.
kate0876
Cytat(!*! @ 16.11.2015, 15:05:15 ) *
To właśnie opisałem wyżej, nie masz na to wpływu, a nie możesz zmieniać czegoś co nie należy do Ciebie. Wyjątkiem byłby serwis Twój, własnościowy coś jak jogger.pl gdzie masz regulamin i udostępniasz tworzenie bloga na podstawie szablonu, wtedy użytkownik skazany jest na dostosowanie się do regulaminu całego serwisu, ponieważ to nie on jest jego właścicielem a jedynie użytkownikiem. To metody filtrowania są podane wyżej, jednakże na upartego też da się to obejść, choćby w CSS. Ktoś umieści dla linku "display:none" i raczej tego nie przefiltrujesz. W każdym innym wypadku takim przekierowaniem narażasz się na pozew ze strony kogoś kto wgrał ten szablon do siebie, nawet jeśli złamał postanowienia jego regulaminu.

Czyli rozumiem ,że muszę udostępniając szablon napisać do niego jakiś regulamin W stylu 1. Nie można przerabiać szablonu na własny użytek itd. ? Ewentualnie ustawienie w panelu admina strony opcje ze osoby pobierajace mają ten plik tylko do odczytu , jak ktoś u góry napisał .
!*!
Cytat(kate0876 @ 16.11.2015, 19:37:44 ) *
Czyli rozumiem ,że muszę udostępniając szablon napisać do niego jakiś regulamin W stylu 1. Nie można przerabiać szablonu na własny użytek itd. ? Ewentualnie ustawienie w panelu admina strony opcje ze osoby pobierajace mają ten plik tylko do odczytu , jak ktoś u góry napisał .

Nie. Ponieważ wtedy nikt nie będzie mógł w nim zmienić nawet koloru czy kroju fontu. Możesz wydać szablon na licencji np. creative commons która jasno i klarownie wyjaśnia użytkowanie danego dzieła. Jeśli tylko Ty masz dostęp do tego panelu i jest to Twój serwis to możesz coś takiego zrobić z tymi prawami do plików, jednak to będzie można obejść z poziomu np. CSS czy JS. W takim wypadku pozostaje weryfikacja ręczna czy dany np. blog ma w szablonie stopkę, każde inne rozwiązanie można obejść i nie ma sposobu na zabezpieczenie takich rzeczy. To jest tak jak było kiedyś z blokowaniem prawego przycisku myszy, ktoś wymyślił że to blokuje opcje kopiowania i blokowało, do czasu aż ktoś nie wciskał ctrl+a + strzałki lub printscreen.
Tomplus
Blokowanie treści przed kopiowanie, każdy przez to przechodził i wg mnie nie ma najmniejszego sensu bardziej do tego przykładać ręki, jak po prostu zwykła informacja o prawach autorskich.

Szczególnie że w sieci jest tak dużo różnych rozwiązań, często o niebo, albo dwa lepsze od naszych, ładniejszych że strach że nasz kod będzie nie wiadomo jak rozpowszechniany (na dziko) mija się z celem.

Zresztą, co zrobisz jak zobaczysz własny szablon na obcej stronie? Oskarżysz, podasz do sądu jakiegoś dzieciaka który się dopiero uczy i nie wie co to są prawa autorskie? Albo jakiegoś gościa z Chin czy Albanii? O ile spotkasz taką stronę w sieci.
kate0876
Dobra dzięki za odpowiedzi smile.gif
Nie będę się w to bawić bo może faktycznie to bez sensu i lepiej napisać jakiś regulamin tego szablonu czy tam licencję .
Przynajmniej coś wiem nowego smile.gif

dev11
Cytat(kate0876 @ 18.11.2015, 07:49:19 ) *
Dobra dzięki za odpowiedzi smile.gif
Nie będę się w to bawić bo może faktycznie to bez sensu i lepiej napisać jakiś regulamin tego szablonu czy tam licencję .
Przynajmniej coś wiem nowego smile.gif

nie proiściej zamiast pisać nową licencję użyć już istniejącej? na bank szybciej.....
NickOver
Można w php lub js sprawdzić czy ta stopka istnieje, ale skoro ktoś może ją edytować to może również usunąć fragment kodu odpowiedzialny za sprawdzanie. Jedyna możliwość aby to zrobić to hostowanie całej aplikacji która używa Twojego szablonu na własnym serwerze i możliwość przez użytkownika edycji tylko szablonu co jest kompletnie bez sensu. Musisz się z tym pogodzić że jeśli ktoś chce Ci coś ukraść to zrobi to (przynajmniej w aspekcie internetu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.