Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Parsowanie stringów poprzez funkcje?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
casperii
Panowie, postanowiłem poważnie podejść do nauki PHP.
Dlatego chciałbym wyeliminować złe nawyki i zastanawiam się, czy jest sens tworzyć funkcje do parsowania stringów?
Czy taka funkcja szybciej zadziała ? Czy skrypt będzie stabilniej się wykonywać?

Oczywiście, gdzie raz parsujemy dany string to nie ma sensu, ale jeśli w cały skrypcie obrabiamy string x 100 czy nawet 1000?

Jak powinna wyglądać funkcja dla usuwania ze stringu danego ciągu? Jak poprawnie wyświetlić taką funkcje w kodzie?
  1. $string = str_replace('znakusuniecia ', '', $pobrane);
kapslokk
Zależy od tego co będzie w tej funkcji. Bo jeśli tylko jeden str_replace, to imo nie ma sensu, tylko zaciemnisz kod. Jeżeli będzie to kilka poleceń no to już jest sens, bo nie powtarzamy kodu.
Jeżeli to wypchniesz do funkcji to ani nie zadziała szybciej, ani stabilniej. Po prostu zminimalizujesz szanse na swój błąd w trakcie pisania 10 raz tego samego kawałka i dodatkowo sam kod stanie się czytelniejszy.
casperii
Chodzi mi ogólnie o tworzenie funkcji do parsowania nie tylko str_replace, ale i explode , tak bym mógł sobie później stosować coś na styl

$string = funkcjaUsuwa('znakdousuniecia',$pobrane);

$string = funkcjaExplode();

tylko nie wiem jak to ugryźć smile.gif

Ogólnie chodzi o tworzenie funkcji które mi pozwolą w przyjazny sposób w dalszym pisaniu skryptu. Zamiast pamiętać str_replace , explode itd itp wpisuje sobie funkcjaUsuwa, funkcjaExplode itp.
kapslokk
biggrin.gif Czyli po prostu chcesz sobie przetłumaczyć php na język polski.
Co za różnica czy napiszesz sobie $x = explode(',', $x); czy $x = funkcjaExplode(',', $x)? Linijek tyle samo, ale jak do Twojego kodu zajrzy ktoś inny to będzie musiał sobie zobaczyć co robi Twoja funkcja 'funkcjaExplode'.
A co do pamiętania, to użyjesz 5-10 razy tej funkcji i zapamiętasz tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.