Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [bootstrap]Usunięcie css z modala
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
athabus
Witam,

pracuję nad stroną, która jest oparta o szablon w boostrap 3. Jedną z opcji jest wyświetlenie kodu html w modalu. Problem jest jednak taki, że modal korzysta z tych samych ustawień css co reszta strony. Da się jakoś sprawić aby to co jest w modalu ignorowało arkusze styli? Czyli innymi słowy chciałbym treść modala traktować jako osobną stronę.
Pyton_000
wstawić w iframe
athabus
Niestety to rozwiązanie z pewnych względów odpada. Kombinuję z jakimiś klasami resetującymi.
Pyton_000
No to możesz wynik przelecieć jQery przed wstawieniem i powywalać klasy ale to nie wiele Ci da.
athabus
No właśnie chodzi bardziej o formatowanie znaczników niż klas.

Pokażę to może na przykładzie. W modalu mam taką prostą tabelkę:

1. <table bgcolor="#47423f">
  2. <tr>
  3. <td>Tekst</td>
  4. </tr>
  5.  
  6. </table>

Na treść tej tabelki nie mam wpływu bo pochodzi ona z zewnątrz - nie mogę więc zmienić bgcolor na stylowanie za pomocą css.

Mój szablon bootstrapa ma dla tabeli ustawione domyślnie background-color: transparent. I tu zaczyna się śmieszna rzecz - nie mogę tego nijak wyłączyć. Jak np. ustawię "background-color: reset;" to własność html'a bgcolor nadal nie działa. Takich historii jest więcej - np. podobnie dzieje się z ramkami itp.
Pyton_000
A dla czego nie możesz tego w iframe wpakować ?
Comandeer
Zmienić w locie atrybuty na style?

Iframe byłoby najlepsze na chwilę obecną
athabus
Iframa nie mogłem użyć, bo wewnątrz jednego z modali miałem formularz a w nim jedno pole było przekształcone za pomocą ckeditora w edytor html i wewnątrz tego pola miałem między innymi problem z nakładaniem się styli . Dla innych zastosowań iframe mógł być użyty, ale w tym jednym przypadku niestety nie.

Ale jak się okazuje w ckeditorze problem był trochę inny niż w pozostałych przypadkach, gdzie problem powodowały style bootstrapa. Okazało się, że Ckeditor wycina część contentu domyślnie i aby tego nie robił trzeba dodać w konfiguracji

Kod
allowedContent: true

Sam jeszcze do końca nie wiem co ta dyrektywa robi - muszę doczytać, bo na razie tylko znalazłem w Google takie rozwiązanie na szybko i u mnie działa. Mam nadzieje, że nie spowoduje to jakiś "side effectów" podczas zapisywania.

W pozostałych przypadkach, gdy po prostu wyświetlam tą treść zastosuję iframe.
Comandeer
Cytat
Okazało się, że Ckeditor wycina część contentu domyślnie i aby tego nie robił trzeba dodać w konfiguracji

A nie lepiej poczytać jak dokładnie działa ten filtr i przygotować zestaw filtrów dla swojego contentu? wink.gif http://docs.ckeditor.com/#!/api/CKEDIT...wedContentRules
athabus
Jak pisałem, dopiero zabieram się za ogarnięcie tego ustawienia. Frontend to nie jest moja mocna strona i unikam jak mogę - wczoraj 3h straciłem zanim odkryłem, że nawet "zresetowana" wartość background-color "przykrywa" ustawienie bgcolor w html i potem szukałem podobnego problemu w ckeditorze, żeby przypadkiem odkryć, że on wycina część rzeczy domyślnie.
Comandeer
Wycina wszystko to, co jest nadmiarowe i nie powstaje w załadowanych do edytora pluginach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.