Zacząłem niedawno uczyć się MySQLi. Do tej pory w szkolę uczyliśmy się już chyba trochę przedawnionego MySQL i dziś trafiłem na błąd którego nie potrafię przeskoczyć.
$zapytanie = $polaczenie->query("SELECT * FROM pracownicy where id=1"); $ile_wierszy = $zapytanie->num_rows; $wynik = $zapytanie->fetch_array;
Wynik echo $ile_wierszy wyrzuca nam 1 (tak jak ma być), a var_dump($wynik) wyrzuca nam null.
Próbowałem wrzucać do tablicy asocjacyjnej(na początku i też nie działało).
Reszta kodu:
<html> <head> <meta charset="utf-8"> <?php require_once("connect.php"); $polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name); if($polaczenie->connect_errno!=0) { }else { $zapytanie = $polaczenie->query("SELECT * FROM pracownicy where id=1"); $ile_wierszy = $zapytanie->num_rows; $wynik = $zapytanie->fetch_array; if($ile_wierszy>0) /* echo '<table cellpadding="2">'; for($i = 0 ; $i < $ile_wierszy ; $i++) { echo "<tr>"; echo "<td>".$wynik['id']."</td>"; echo "<td>".$wynik['nazwisko']."</td>"; echo "<td>".$wynik['haslo']."</td>"; echo "<td>".$wynik['pensja']."</td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; */ /*if($rezultat = @$polaczenie->query($sql)) { $ilosc_wierszy = $rezultat->num_rows; if($ilosc_wierszy>0) { $tablica_wynikow = $rezultat->fetch_assoc(); echo $tablica_wynikow; // echo "<table>" //for($i = 0; $i < $ilosc_wierszy; $i++) //echo "</table>" }else { echo "if nie spelnia sie"; } }*/ $polaczenie->close(); } ?> <title>Jedziemy z tematem</title> <h1>INDEX</h1> </head> <body> <h1> Tu gdzieś będzie wypisywanie z bazy ; </h1> <a href="logowanie.php">Udaj się do logowania</a> </body> </html>