od kilku dni próbuję opanować logikę autoryzacji opartej na rolach. Niestety literatura dostępna jest właściwie tylko po angielsku, co tylko utrudnia zadanie

Cytat(bela_666)
masz 3 tabele: z grupami, userami, dostepnymi rolami
1. W tabeli groups masz uprawnienia dla danej grupy
2. W tabeli users masz uzytkownikow
2.1. User moze byc przypisany do grupy, wtedy dziedziczy uprawnienia dla danej grupy
2.2. User moze miec zakazane role
2.3. User moze miec osobiste role
wyciągnąłem następujące wnioski:1. W tabeli groups masz uprawnienia dla danej grupy
2. W tabeli users masz uzytkownikow
2.1. User moze byc przypisany do grupy, wtedy dziedziczy uprawnienia dla danej grupy
2.2. User moze miec zakazane role
2.3. User moze miec osobiste role
- uprawnienia (permissions) - są to konkretne zezwolenia na określone akcje typu dodawaj_artykul, edytuj_newsa czy usuwaj_komentarze
- role - są to obiekty witrualnie grupujące zezwolenia w jedną "całość". Przykładem może być rola "Administrator", "Moderator" itd.
-userzy - co to user wiadomo. Każdy user może być przypisany do określonej roli (lub na odwrót - rola może być ;przypisana do usera lub iluś tam userów). Dodatkowo do usera mogą być przypisane indywidualne uprawnienia.
No ale jakoś to za prosto dla mnie. To dla mnie przypomina zwykły system grup w forach dyskusyjnych

Poza tym zastanawiam się, co to są te obiekty. W MVC chyba to będą akcje prawda? (bo na mvc sie skupiam)
Jeszcze jedna kwesta: jak to technicznie rozplanowac. Tzn jak rozplanowac kolumny w bazie danych dla usera, zeby byla mozliwosc przypisania i roli i uprawnienia ( a czesto wiecej niz jednego)
ok, na razie tyle. Poproszę o konstruktywne odpowiedzi