Witam,

mam rozterkę co do koncepcji aplikacji tworzącej portal. Nie wiem czy dobrze to sobie podzieliłem.

1.
Mam kilka działów: Artykuły, Newsy, Filmy. Każdy z działów posiada kategorie, do których są przydzielone wpisy. Jednak każdy z działów różni się szablonem, czyli Artykuły są inaczej wyświetlane niż Filmy.

Ja bym to zrobił tak, że tworze ArticleController, VideoController, NewsController itd. Do tego CategoryController. Tabela "Category" w bazie trzyma kategorie przypisane do danego działu. Z kolei każdy wpis, np. pojedynczy artykuł ma przypisaną swoją kategorię w bazie i odnosi się do tej tabeli "Category".

2.
Do tego są jeszcze statyczne podstrony jak np. "Kontakt". Za podstrony odpowiadałby PageController. Ale tak naprawdę każda taka statyczna podstrona będzie różnić się wyglądem, czyli wymaga innego szablonu i teraz nie wiem czy treść podstrony razem z html trzymać w bazie czy tworzyć pliki szablonowe i je uzupełniać danymi z bazy? To ma być edytowalne, więc wtedy trzeba rozwiązać jeszcze dodawanie takiej podstrony. Dodanie do bazy to nie problem, ale wymaga to jeszcze stworzenia pliku. Nie wiem w sumie, które rozwiązanie jest ok?

3.
No i na sam koniec kwestia takich rzeczy jak "Ostatnie tematy z forum" czy też "Najnowsze zdjęcia". One będą wyświetlały się razem z najnowszymi artykułami, newsami itd. na stronie głównej portalu. Czyli tworzę HomeController i w nim wywołuję akcję z innych kontrolerów, aby pobrać odpowiednie treści na stronę główną do odpowiednich sekcji. Ale na przykład takie "Ostatnie tematy" to będzie tak naprawdę osobny skrypt do pobierania RSS forum. Gdzie to umieścić? W Vendor? Można to potem rozsądnie załadować w kontrolerze?

PS.
Będę to robił w Laravel.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc! Wesołych Świąt!