woxala123
3.01.2016, 10:59:10
Witam.
Mam oto taki stworzony plik do edytowania i usuwania userów. Gdy go otwieram to wyskakuje mi błąd:
"Notice: Undefined index: checkbox in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 127
Warning: implode(): Invalid arguments passed in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 127
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ')' at line 1"
Domyślam się że mogę mieć sformułowany checkbox. Tylko próbujeę różnych technik i siedzę w martwym punkcie. Czy może chodzi o funkcję implode.[php]
oto linijka 127 kodu
$query_Recordset1 = "SELECT user_id, firstname, lastname, username, password, email, dateregister, lastlogin, active FROM userlogin WHERE user_id IN (". implode(',',$_POST['checkbox']).")";
Pozdrawiam i życzę Szczęsliwego Nowego Roku 2016
viking
3.01.2016, 11:06:02
Nie masz zmiennej $_POST['checkbox', w związku z czym sypie się implode czego następstwem jest błąd zapytania. Do tego jeszcze sql injection.
Masz wszystko opisane, wystarczy czytać co PHP do ciebie "mówi".
woxala123
3.01.2016, 11:18:28
No włąśnie dodałem zmienną i teraz wyskakuje to samo
Notice: Undefined index: checkbox in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 127
Notice: Undefined index: checkbox in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 128
Warning: implode(): Invalid arguments passed in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 128
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ')' at line 1
viking
3.01.2016, 11:22:43
W jaki sposób dodałeś? Ona pochodzi zapewne z formularza.
woxala123
3.01.2016, 11:31:31
dodałęm przed linijką 127
viking
3.01.2016, 11:36:35
Szał. Ja bym dodał przed 46.
woxala123
3.01.2016, 11:40:05
Jak chcesz viking to prześle ci plik z kodem i podpowiedz gdzie w tkwi błąd i sam spróbuje z twoim nakierowaniem go rozwiązać.
viking
3.01.2016, 11:52:53
Wklej kod tutaj. Konkretnie ten który dodałeś - na początek. Bo jak pewnie rozumiesz nie mamy tu szklanych kul. Kiedy mówisz że coś dodałeś - nie wiemy co, w jakim systemie i jak to coś działa.
woxala123
3.01.2016, 12:07:28
Tu jest link
http://wklej.to/WOu90 do kodu
viking
3.01.2016, 13:15:13
Wstaw tam to samo co w 211 i może zadziała. Dawno takiego śmietnika nie widziałem.
woxala123
3.01.2016, 14:04:46
Notice: Undefined index: checkbox in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 127
Notice: Undefined index: checkbox in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 128
Warning: implode(): Invalid arguments passed in D:\xampp\htdocs\yogi\fff.php on line 128
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'FROM 'userlogin' WHERE 'user_id' IN ()' at line 1
Próbuje jeszcze z tym sql powalczyć teraz tak zrobiłem i wywala to co u góry
$checkbox=$_POST['checkbox'];
$query_Recordset1 = "SELECT 'user_id', 'firstname', 'lastname', 'username', 'password', 'email', 'dateregister', 'lastlogin', 'active' * FROM 'userlogin' WHERE 'user_id' IN (" .implode(',' ,$_POST['checkbox']).")";
nie rób implode w stringu, pyzatym musisz mieć warunek który sprawdza czy jest POST bo tak lecą notice
woxala123
4.01.2016, 12:33:44
Witam!
Rozwiązanie było bardzo banalne proste. Nie było kolumny lastlogin i dlatego wywalał komunikat o sql który odnosił się do informacji że żle zdefiniowane zapytanie.
Wszystkim serdecznie dziękuje za zainteresowanie się tematem. Choć teraz będę pracował jak zrobić by zaznaczonych userów przenieść do następnej strony by móc ich edytować.Z góry dziękuje już osobom które może coś podpowiedzą do tego kodu. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.