Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemik z phpbb z przedszkola
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_mateo
cze
zamiescilem sobie phpbb na serweze apache, i tam przy instalacji pisze ze musze podac nazwe bazy danych i kiedy podaje ta nazwe to pojawia mi sie komunikat ze nie istnieje taka baza danych. czy ja ja musze stworzyc czy co?questionmark.gif nie mialem stycznosci nigdy wczesniej z baza danych wiec nie mam zielonego pojecia o co chodzi. bardzo prosze o wyjasnienie krok po kroku. z gory dzieki, mateo
Gość_mateo
kurcze, ale jaka ma byc ta nazwa. tam cos jest wspomniane ze "w Your Database Name Bazy nazwę naszej bazy danych MySQL (jeżeli nie znasz to zapytaj się o jej nazwę administratora konta.)."ja jej wlasnie nie znam a na dodatek nie bardzo kapuje o co chodzi worriedsmiley.gif
hwao
MySQL to baza danych (bez ktorej nie dziala phpbb) teraz tak
Jak jestes adminem serwera to sobie ja nagraj opis masz na php.pl
Jak masz konto to musisz zapytac admina (albo sprawdzic w umowie ofercie ect) czy jest ona dostepna.
Najczesciej jest do *DB albo DB* (* nazwa Twojego konta)
Dziabak
Bardzo śmieszne, (ha, ha) jakby łatwo można było znaleźć takie informacje nie było by takich pytań. Zainstalowałem już chyba ze 4 opcje, właczając w to pełne wersje z modami (full wypas) i nigdzie nawet słowem nie wspominają gdzie ma być ta baza, jaki format, jakia struktura, jakie prawa dostępu. (jak wiadomo baza danych to nie jest jakis tam sobie pliczek)
cytuję opisy z php.pl
Cytat
Cztery pierwsze opcje w "Konfiguracja Bazy Danych", mianowicie "Server Bazy Danych / DSN", "Nazwa Bazy Danych", "Użytkownik Bazy Danych", "Hasło Bazy Danych" wypełniamy zgodnie ze stworzonymi na serwerze.

i jeśli wogóle gdzies to będzie wspomniane tak jest wszędzie. angrysmiley.gif
1. Serwer to jest mój własny lokalny na którym pracuję bezpośrednio, na nim testuję forum
2. Zainstalowałem php i MySQL w wersji 5 (czego nie ma w opcjach instalacji)
3. A nazwa bazy ? Jakiej, Gdzie, ? (zapytaj administratora;) )
4. Instalacja jest na sewerze Windows 2000, z Apathe, php, MySQL
---------------------
Z góry dzięki za wskazówkę do pełnej informacji o instalacji, odpaleniu i skonfigurowaniu forum z bazą danych
scanner
Musisz zatem SAM założyc bazę danych w MySQL, utworzyć użytkownika, nadać mu uprawnienia.
Pomocny pokaże się pakiet phpMyAdmin.

Co do MySQL 5 - jest to wersja developerska. Skoro nie masz pojęcia o tych zabawkach, pozostań na wersji rekomendowanej - 4.1 lub starszej 4.0

Ogólnie musisz niestyety poczytać troche dokumentacji (dostępnej na stronach producentów) zanim zaczniesz się bawić w "testowanie" czegokolwiek.
Dziabak
Serdecznie dziękuję, doszedłem już do tego php MyAdmin, i też się zgadzam, że nie wszystko co nowsze (MySQL 5.0) jest lepsze, ale poprostu taki znalazłem na stronie MySQLa. Zbudowałem setki baz danych w swoim życiu i zawsze trzeba było dokładnie okreslać struktury pól, itd. NAwet mi do głowy nie przyszło, że może się program odwoływać do jakiegoś zewnętrznego narzędzia w celu kreowania bazy na podstawie znajdujących się tam informacji o użytkownikach i uprawnienianich. Z MySQLem nie miałem nic wspólnego więc rodzą się pytania, i jak widzę sporo tego typu pytań jest na forum. Zabrakło tylko takiego tematu: "instalacja i konfiguracja MySQLa dla potrzeb phpBB".
----
Jeszcze raz serdeczne dzięki za szybką odpowiedź.
scanner
Skoro zbudowałeś setki baz danych, to powinienieś wiedzięc, że przed użyciem jakiegokolwiek narzędzia powinno się przeczytać jego dokumentację.

MySQLa nie instaluje się "dla potrzeb phpBB". Toz to żart chyba jakiś.MySQL to silnik. Mechanizm. W tymże mechaniźmie tworzysz wydzielony fragment przestrzeni nazywany bazą danych. Fragmentów takich może być niezliczona ilość.

Każdy taki fragment musi miec jakies prawa dostepu - stąd użytkownicy i hasła.

Każdy program korzystający z silnika MySQL (lub dowolnej innej bazy danych) musi mieć dostęp do tego Twojego fragmentu. Czyli musisz mu podąc jego nazwę i pola logowania.

"Łatwe" programy typu phpBB w trakcie swojejinstalajci same wygenerują odpowiednią strukture tabel i pól.

Ale to trzeba czytać dokumentacje a nie jechac "na pałę".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.