Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][GD] Obracanie obrazka, nie w miejscu, a z punktem zaczepienia?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
konradmm
Problem dosc prosty.
Wskazówka zegara, chcę "zaczepić" wskazówkę do wybranego punktu, i ją obracać.
Szukałem, szukałem, a nic nie mogę znaleźć.

Tu pewnie też nic nie znajdę, ale warto spytać profesjonalistów, nie ?
P.s. jedyne co mi przychodzi do głowy, to zrobić obrazek wielkości całej tarczy a wskazówka tak by zajmowala tylko czesc tego obrazka, jednak to jest bardziej "surowe" rozwiązanie problemu...
Edit:: Spróbowałem jednak obrocic w ten sposob obrazek tylko wtedy tez sie zmieniaja koordynaty dla imagecopy(), wiec tak tego tez nie moge zrobic (oczywiscie dla obrotu o wielokrotnosc 90 nie ma problemu, ale dla 45 juz jest ;p)

0 stopni

45 stopni

90 stopni

Probowalem rowniez wykorzystac funkcje w przykladach na stronie php.net imagerotate() ale zadna z nich nie dziala oO.
Nie wiem jak to zedytowac zeby dzialalo, tudziez po prostu nie dziala ^^
Pyton_000
A może kodem nas uraczysz?
Crozin
Najpierw (a) obracasz obrazek (samą strzałkę), następnie na podstawie wartości stopnia (b) określasz w której ćwiartce tarczy powinna znajdować się strzałka, a na koniec © wklejasz obrazek strzałki na tło tarczy w taki sposób jego róg był dokładnie na środku tarczy.
konradmm
Cytat(Crozin @ 27.01.2016, 08:46:04 ) *
Najpierw (a) obracasz obrazek (samą strzałkę), następnie na podstawie wartości stopnia (cool.gif określasz w której ćwiartce tarczy powinna znajdować się strzałka, a na koniec ? wklejasz obrazek strzałki na tło tarczy w taki sposób jego róg był dokładnie na środku tarczy.

Niezbyt to bylo pomocne ale dzieki ^^

Bądź co bądź rozwiazalem juz swoj problem. Po prostu zle do tego podszedlem i bawilem sie w kąty a wystarczylo cos takiego...
Kod
$w = imagesx($wskaz);
$h = imagesy($wskaz);
$wskazowka = imagerotate($wskaz, 360-$a, 0);
$neww = imagesx($wskazowka);
$newh = imagesy($wskazowka);

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.