Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znak końca wiersza w REST API
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Aver4
Cześć,

mam sytucje gdzie dane z kilku kolumn w bazie muszę skleić i wysłać JSONem. Mam REST API i zastanawiam sie jaki użyc znak nowego wiersza pomiedzy tymi danymi aby to działało na każdym systemie?

Przykład, w bazie mam: text1 | text2 | text3

W aplikacji mobilnej ma to wyglądać tak:

text1

text2

text3

Więc sklejam to
  1. SELECT CONCAT(text1, ' ' ,text2,' ',text3) FROM pois

Tylko jaki mam użyć tutaj znak nowego wiersza aby działało na każdym urządzeniu bo api obsługuje zarówno androida i iOS. Wiem że generalnie takie coś powinno być zrobione po stronie aplikacji no ale w tym wypadku musze ja już wysłać odpowiednie dane.

lukaskolista
Wykonywanie takiego formatowania na bazie danych to kiepski pomysł. Pobierz dane i połącz je w php za pomocą stałej PHP_EOL.
Znak końca linii ma to do siebie, że w różnych systemach operacyjnych jest inny: https://pl.wikipedia.org/wiki/Koniec_linii
Aver4
Właśnie wiem, że na różnych systemach wygląda to inaczej stąd moje pytanie.
PHP_EOL, z tego co czytam to może być właśnie to czego szukam.
com
Panie kolego wyslij restem tablice a na froncie ja sobie wyswietl jak chcesz i nie rob takich cudow, bo bedziesz mial z tego mase innych problemow wink.gif
Aver4
Drogi Panie normalnie bym tak zrobił. smile.gif Z reszta chyba każdy by tak zrobił. Klient to apka mobilna i ma być nietykana. Z jakich powodów to już pozostawie bez komentarza
com
Owszem, ale albo sie robi coś jak należy albo nie ma sensu tego zmieniać, bo bedzie z tego wiecej problemow niz pozytku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.