Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: praca mgr
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jafet
Witam Was!

W najbliższym czasie muszę wybrać temat pracy magisterskiej. Mam pomysł na stworzenie portalu skierowanego do konkretnej grupy ludzi (dość niszowy). System oparty na php + mysql. Ale wiem że stowrzenie czegoś takiego na pracę mgr to zdecydowanie za mało. Dlatego myslę nad dodaniem innych technologii: webservices w oparciu o php, rss, system płatności.
Myślałem też o jakiejś desktopowej aplikacji, która łączyłaby się z serverem i pobierała interesujące użytkownika dane.
Proszę Was o rady. Jakie jeszcze nowinki i technologie można wykorzystać by se utrudnić i uprestiżować pracę? Bo słyszałem tego trochę jak ostatnio takie prace sa dyskryminowane.
No i pomysly na to samo sformulowanie tematu i zagadnien do teorii.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
kszychu
Nie to forum, przenoszę.
bela
zrob zarządzanie tym sajtem z pod aplikacji desktopowej smile.gif
NuLL
XML,SOAP, RSS, CuRL, PHP_v5, inna niż MySQl baza, MVC

Jak na coś wpadne to zedytuje.
pusiek.org
System zarzadzania mieszkaniem.

Zaprojektuj aplikacje internetowa, ktora bedziesz mogl zarzadzac calym domem np. od cioci w czasie imienin czy wyjzadu w gory.

Taki system moglby wlaczac i wylaczac wszystkie swiatla, sterowac alarmem, wlaczac telewizor i wiele innych.
Pozatmy podglad z kamer, powiadamianie o jakim kolwiek ruchu w mieszkaniu etc...

Jest to o tyle ciekawe, ze musisz zadbac o bezpieczenstwo aplikacji, aby nikt Ci nie wylacyl telewizora w czasie meczu winksmiley.jpg

I tutaj wchodza wszystkie nowinki technologiczne w dziedzinie zabezpieczen itd.

To jest taki moj pomysl. Moze wogole jest bez sensu, no ale dosyc oryginalny. Bo jeszcze nie mialem okazji sie spotkac z obsluga domu z php smile.gif
bela
Cytat(pusiek.org @ 2005-01-12 17:22:50)
To jest taki moj pomysl.

a mi sie cos zdaje ze widzialem cos takiego w chipie winksmiley.jpg razem ze sterowaniem via www
Dawid Pytel
Cytat
XML,SOAP, RSS, CuRL, PHP_v5, inna niż MySQl baza, MVC

Troche zle rozumujesz.
Praca dyplomowa to nei technologie. To problem, który należy roziwązać posługując się różnymi technologiami. Dla przykładu, zamiast podpowiadać XML, SOAP, lepiej podać temat: Wymiana informacji w rozproszonych systemach internetowych. W takim temacie zaprzęga się Web Services, można zrobić do tego analizator SOAP etc.
To była mała wskazówka co do podpowiadania tematów.

@pusiek.org: Mój znajomy zrobił taką pracę inżynierską. Podłączył wszsytkie urządzenia elektryczne do swojego systemu. Stworzył mały układ który wsadzał między wtyczkę a gniazdko. Układ miał nadajnik i odbiornik radiowy. W efekcie może sterować ośwetleniem i innymi urządzeniami z poziomu strony www, programu desktopowego i Wapa. Nie ma co... bardzo oryginalny i efektowny temat smile.gif
jafet
Dzięki chłopaki za podpowiedzi.
Dawid dzięki za to co napisałeś. Jestem coraz bliżej sformułowania tematu. Teraz mam pomysł na dwa servisy internetowe, które mogłyby wymieniać między sobą dane z wykorzystaniem webservices.
"Przetwarzanie i wymiana informacji w rozproszonych systemach internetowych w oparciu o php i technologię WebServices".
Co myślisz o tym? W temacie zawarłbym technologię WebServices w oparciu o SOAP i php, do tego protokoły WSDL i UDDI. Chciałem zawęzić temat WebServices do php a jednocześnie zahaczyć o bazy danych i RSS (stąd to słówko Przetwarzanie).
A może zrezygnować z WebServices w php i zrobić to w JSP? JSP nie znam tak dobrze ale może to byłaby dobra okazja na poznanie tego.

Pozdrawiam
Dawid Pytel
@jafet: he he. W tamtym tygodniu oddalem u siebie na uczelni prace dyplomowa o temacie

"Wymiana informacji w rozproszonych systemach internetowych. Komunikacja między aplikacjami za pomocą technologii Web Services".

Temat torchę długi bo na początku miała to być praca połączona z inną pracą dyplomową. Pomysł upadł a temat został...

Ja swój projekt osadziłem w trojwarstwowym modelu J2EE. Wykorzystalem EJB, serwer Bea WebLogic. Polecam jezeli chcesz miec kilka nieprzespanych tygodni zwlaszcza jezeli nigdy nie bawiles sie w EJB.

Osobiscie proponowalbym Ci postawic Tomcata a na nim serwer Axis (www.apache.org).
Na podstawie klas Javy udostepnic usuge Web Services, tutaj masz opis: http://www.ammai.com/webservices/index.html
Do tego jakiegos analizatora w php, JSP. Poszukaj biblioteki NuSOAP. Ona sobie poradzi z odczytem Web Services i przy okazji pokaze Ci cala komunikacje na podstawie SOAP.

Ogolnie temat Web Services wydaje sie prostym i krotkim tematem. Jednak to tylko pozory. Naprawde zachecam do poznania tej technologii.

W mojej pracy udowodnilem, ze Web Services pozwala na wymiane informacji niezaleznie od jezyka programowania, nawet jezeli sa to niewbudowane typy w jezyku Java.

Odezwij sie do mnie na priv(dawid[na]redpixel.pl), moge Ci przeslac moja prace i dam dostep do stworzonego systemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.