Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]nospor.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
nospor
Zarzucilem nowy layout na moja stronke http://nospor.pl/
Uzylem bootstrap by w koncu stronka byla responsywna.
Wywalilem tez shoutbox ze strony glownej i przenioslem do oddzielnej by nie zasmiecal miejsca

Wszelkie uwagi mile widziane. smile.gif NIestety moj zmysl estetyczne jest rowny 0 wiec pewnie jest co do poprawy.

ps: Wam tez na komorkach strona nie zachowuje sie jak responsywna? Bo normalnie na laptopie jak zmieniam rozmiar przegladarki to strona reaguje responsywnie, ale na komorce mi sie wyswietla jak normalna strona.
Evinek
Moto G: https://dl2.pushbulletusercontent.com/RYHo3...01-11-30-07.png
LG G Pad 8.3: https://dl2.pushbulletusercontent.com/BJL7L...0401-113210.png

Moim zdaniem chciałeś lepiej, ale jakoś nie dopasowałeś tego.
Wcześniejszy wygląd bardziej mi się podobał. Te menu po prawej było wygodne, teraz to ściana tekstu.
Najlepiej pasuje tutaj logo, fajnie się komponuje z tym niebieskim.

Myślałem, że akurat Ciebie stać na więcej, a robisz szablony na tym poziomie co ja, bardzo słabe. sad.gif

#edit:
Napisze coś więcej. Linki szare - brzydko to wygląda. Najedziesz - czarny link, jeszcze gorzej.
Na tablecie strona najlepiej wygląda. Na telefonie za duża czcionka.
Ogólnie słabo wydzielone to wszystko. Niby w dowcipach masz ramki, ale to i tak się zlewa.
Polecam Material Design. Prosty, ładny styl w Androidzie. Takich rzeczy bym oczekiwał - rozdzielenie danych rzeczy.
nospor
Komorka dziala dobrze bo juz poprawilem. zapomnialem o view port facepalmxd.gif

Cytat
Myślałem, że akurat Ciebie stać na więcej, a robisz szablony na tym poziomie co ja, bardzo słabe.
Niestety nie zajmuje sie totalnei layoutami i wizualna strona stronek - od layout mam inne osoby w firmie.

Cytat
Te menu po prawej było wygodne, teraz to ściana tekstu.
Wiem, wahalem sie nad tym menu po prawej. Niestety przez to menu tresc arta sie zwezala i problem byl gdy w arcie byly kody i trzeba bylo przewijac. Poza tym nie wiedialem czy w ogole ktos korzysta z tego menu po prawej.

Cytat
Ogólnie słabo wydzielone to wszystko. Niby w dowcipach masz ramki, ale to i tak się zlewa.
Wiem, tez brak wydzielenia mi nie pasuje za bardzo. Musze to poprawic.
kayman
Cytat(nospor @ 1.04.2016, 10:01:42 ) *
NIestety moj zmysl estetyczne jest rowny 0 wiec pewnie jest co do poprawy.

mój też i też korzystam z prawie nieprzerobionego bootstrapa do niekomercyjnych rzeczy smile.gif

co do strony to jest czytelnie i to jest najistotniejsze, bo najbardziej wkurza jak wchodzisz na stronę gdzie jest coś do poczytania a tam czcionka z "odjazdowym" font shadow smile.gif
memory
Ten debuger w źródłach to schowaj :]
Star
Na Xperii Z2 nie ma możliwości schowania shoutboxa po rozwinięciu, no chyba że to tak ma wyglądać :-)

http://iv.pl/images/54955434574647512803.png
nospor
Cytat
Ten debuger w źródłach to schowaj :]
Za bardzo nie wiem o czym mowisz. Moge prosic o oswiecenie? smile.gif

Cytat
Na Xperii Z2 nie ma możliwości schowania shoutboxa po rozwinięciu, no chyba że to tak ma wyglądać :-)
Hehe, no niestety shoutbox nie jest responsywny.

edit: a juz wiem o ci chodzi z tym debugerem biggrin.gif Chcialem sprawdzic jak chodzi i zapomnialem wylaczyc smile.gif
com
Cytat
Wiem, wahalem sie nad tym menu po prawej. Niestety przez to menu tresc arta sie zwezala i problem byl gdy w arcie byly kody i trzeba bylo przewijac. Poza tym nie wiedialem czy w ogole ktos korzysta z tego menu po prawej.

Dlatego stosuję się eyetracking i clicktracking wink.gif

Ja bym nad tym layoutem jeszcze popracował, jest też dużo już gotowych, a ten główny content jest teraz troszkę za bardzo rozlewa.
nospor
Pomysle nad tym prawym panelem. Szczerze mi go brakuje bo akurat ja z niego korzystalem smile.gif Ewentualnei dodam opcje zwin czy cos w ten desen
Comandeer
Kod
<meta name="robots" content="index,if (!$this->page['robots_follow']) echo 'no'; ?>follow" />

wink.gif
Kod
<span class="sr-only">Toggle navigation</span>

A to chyba jest źle na każdej polskiej stronie używającej Bootstrapa… tongue.gif

Kontrast między kolorem linków navbarze a tłem jest zbyt niski. Ja np. mam już problem z jego przeczytaniem (właśnie sobie uświadomiłem, że mam pewne problemy z zobaczeniem tekstu na przyciskach na własnej stronie facepalmxd.gif)

Kod
<div class="blog-post">

Ktoś tu chyba nie czytał http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html (sorry, musiałem biggrin.gif)
nospor
Cytat
<meta name="robots" content="index,if (!$this->page['robots_follow']) echo 'no'; ?>follow" />
Zdaje sie czytalem zrodlo strony pare razy facepalmxd.gif

Cytat
A to chyba jest źle na każdej polskiej stronie używającej Bootstrapa?
baaasmiley.gif

Cytat
Ktoś tu chyba nie czytał http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html (sorry, musiałem
Ano nie czytalem sad.gif biore sie za lekture

edit: no dobra, dorzucilem pare poprawek. Artykuly nie powinny sie juz zlewac. Mam nadzieje ze teraz jest lepiej smile.gif
Evinek
Niebo a ziemia. Niby mała zmiana, ale zmieniając to, strona wygląda o wiele ładniej. Póki co sprawdzałem tylko na tablecie. I dobrze, że zmieniłeś ten kolor guzika menu. Jest lepiej.

Co bym jeszcze zmienił to stopke - te wszystkie linki. Ja nie mam pomysłu jak by to miało wyglądać, ale trzeba zmienić.
nospor
Ja to chyba przesune spowrotem do prawego panelu.
No a po za tym to co z nimi nie tak?
KsaR
Full edit.

Jeżeli się da, to fajnie jakbyś dodał opcję na przełączenie z wersji mobilnej na pc,
Wersja pc mi bardziej odpowiada... (tak samo w każdym serwisie poza facebook'iem)...
com
KsaR Przecież to bootstrap, a nie 2 wersje tego samego serwisu.

Btw przy wpisie NeptunIDE - edytor online, ten cytat to chyba nie jako code powinien być biggrin.gif

No i swoją droga już o wiele lepiej smile.gif
KsaR
Cytat(com @ 3.04.2016, 13:59:08 ) *
KsaR Przecież to bootstrap, a nie 2 wersje tego samego serwisu.

No dzięki za poszerzenie wiedzy, nie używałem nigdy to nie wiem tongue.gif już mnie @Comandeer dopadł na pw że bzdury piszę.
@nospor, a dało by radę na jakiejś subdomenie/podstronę wersję deskopową?
Byłem już w 2012~ na twojej stronie i od wtedy nie raz, a lipnie tak przeglądać na mobilnej. biggrin.gif
nospor
Nie, no Ksar ma razje. Wystarczy tylko ze ustawie ciastko i dla strony z ciachem wylacze viewport i bedzie mial normalnie desktop. To nie problem. Ale dziwi mnie fakt, ze woli normalnie desktop na komorce a nie mobile. Przeciez desktop na komorce nie da sie czytac

@com tak, ten cytat tak wyglada bo zmienilem narzedzie do bbcode. Musze poprawic tresc tego arta smile.gif
ZenekN
Ja też wolę desktop na komórce :-)
com
nospor trochę dziwne rozwiązanie, ale niech będzie biggrin.gif (btw viewport to się nawet przydaje jak strona nie jest responsywna, bez tego faktycznie nie da się używać tongue.gif)

zmienić wygląd dla rwd, a oni chcą wersje dla desktopu laugh.gif

Tak przypuszczałem, tylko te bbcode się nie parsują coś biggrin.gif
KsaR
Cytat(nospor @ 3.04.2016, 22:36:42 ) *
(...) Ale dziwi mnie fakt, ze woli normalnie desktop na komorce a nie mobile. Przeciez desktop na komorce nie da sie czytac (...)

Hm, zazwyczaj z tabletu wchodzę,
Dla mnie te strony mobilne to tylko biała strona z linkami;;;;; dlatego wole deskopowe wersję,
A przybliżyć nie problem o ile ktoś takiej opcji nie zablokowal. A na dodatek jest wtedy cala strona (wszystkie dodatki) a nie fragment..
Evinek
Z tymi linkami na dole strony to mi chodzi o to, że to wygląda jak nie sformatowany tekst. Trochę treści i enterów. Po prostu jest bo jest. Niczym się nie wyróżnia, nie jest to oddzielone. Jest po prostu takie nijakie.

Co do wersji strony to zależy od jakości. Ja zazwyczaj też wolę wersje komputerowe bo jest tam więcej treści (nic nie ma ukryte), wygodniej się operuje. Taki przykład to hltv.org. Zawsze gdy uruchamiam tę stronę to za każdym razem załączam wersje komputerową.
Np. tutaj: http://www.hltv.org/?pageid=188&teamid=4991
Na wersji mobilnej nie widzę wyników bo tabelka wychodzi poza ekran, a przesunąć nie mogę. Gdy obroce tablet poziomo to te dane są pod bocznym panelem. Nie da rady używać. Na komputerze wszystko okej.
Też jest szybszy dostęp do jakiś akcji. Mogę wejść w najbliższy mecz jednym kliknięciem. Na mobilnej z trzy pewnie.

Przykład strony, która jest lepsza jako mobilna to Facebook. O wiele lepiej mi się operuje. Tak samo Google+. Dlatego z tych serwisów najczęściej korzystam na tablecie. Dodam, że aplikacja Facebook to prawie, że mobilna wersja przeglądarkowego facebooka tylko szybciej działa.

Akurat Nospora strona jako mobilna jest okej bo nie ma za dużo fajerwerków tam. Po prostu jest to zmniejszone więc nic nie ucina.
nospor
@Evinek a jak teraz stopka?
com
Evinek ale skoro w wersji mobilnej coś wychodzi poza ekran to znaczy, że ktoś stronę źle zrobił, a nie wina wersji mobilnej generalnie. Wiec w takim przypadku faktycznie lepszy desktop, ale np te forum na komórce jest nie używalne i przydała by sie wersja mobilna biggrin.gif

KsaR Jakie tu masz niby dodatki? Z tworzenia 2 wersji już się odchodzi na rzecz RWD i niedługo wgl znikną, czas się przyzwyczaić tongue.gif
Evinek
@com, ja wiem, że to wina tego źle wersja mobilna jest źle zrobiona, ale to pokazuje, że aktualnie nikt nie potrafi zrobić bardzo przyjaznej wersji mobilnej dla użytkowników. A tego mi nie raz brakuje.
Najgorzej jak tablet mam poziomo, a wyświetla mi wersje telefonową.

Co do stopki to jest lepiej, ale spójrz na odstęp po trzech blokach. Masz trochę większy. Czuć, że jest to osobno. Więc musisz to jakoś fajnie poukładać - jak, to Ci nie pomogę bo sam nie wiem.
nospor
Ok, przywróciłem prawy panel, stopka się odchudziła, powinno być już lepiej smile.gif
Pyton_000
To jeszcze z komentarzami np. w pr0 zrób porządek smile.gif
nospor
@Pyton w swej naiwnosci łudziłem sie, ze nikt nie zauwazy... wink.gif
Pyton_000
Nie ze mną te numery Bruner biggrin.gif
Lion
Podoba mi się. Zauważyłem jedynie jedną małą rzecz - panel z wyszukiwarką i dodatkowymi linkami traci lewy margines gdy stronę ogląda się na komórce a sam panel wędruje na spód strony.
nospor
Wiem, tez to zauwazylem. Niestety gdy naprawilem to dla mobile, to sie pieprzylo dla normalnej wersji i tak w kolko... A ze nie mialem czasu na zabawy wiec zostawilem jak jest teraz.
Luna_s20
Cytat(nospor @ 1.04.2016, 11:01:42 ) *
Uzylem bootstrap by w koncu stronka byla responsywna.

To uczucie, gdy uświadamiasz sobie że boostrap dla tak wielu jest synonimem, i to jedynym, responsywności...
facepalmxd.gif Layout masz na tyle nieskomplikowany, że uzyskanie responsywności to max pół godziny zabawy z CSS'em.

Co mnie dziwi i to dość negatywnie: wyszukiwarka z googla. Własna to również parę minut roboty.

Jeśli chodzi o samą zmianę wizualną to bardzo mi się podoba mimo że starą wersję lubiłam. Nie da się ukryć, panta rhei.
Stare layouty odchodzą, zastępowane przez nowe. Lekki w odbiorze, przyjemny dla oka. Całe wrażenie bardzo łagodne.
nospor
Cytat
Layout masz na tyle nieskomplikowany, że uzyskanie responsywności to max pół godziny zabawy z CSS'em.
Dla ciebie smile.gif Dla mnie wiecej gdyz ja i css mieszkamy w innych krajach i rzadko sie widujemy smile.gif

Cytat
Co mnie dziwi i to dość negatywnie: wyszukiwarka z googla. Własna to również parę minut roboty.
Jak to mowia: szewc bez butow chodzi. Robie juz jedna rzecz od dwoch miesiecy podczas gdy wymaga ona raptem pare godzin - nie wyrabiam czasowo.

Cytat
To uczucie, gdy uświadamiasz sobie że boostrap dla tak wielu jest synonimem, i to jedynym, responsywności...
Bootstrap znalem z innych projektow to uzylem cos co znalem bo jak moglas wczesniej zauwazyc, z czasem u mnie kiepsko wink.gif
Comandeer
Cytat

Już widzę własną wyszukiwarkę zrobioną w 5 minut, która ogarnia nawet polską fleksję… wink.gif
Luna_s20
Cytat(Comandeer @ 12.07.2016, 20:09:42 ) *
Już widzę własną wyszukiwarkę zrobioną w 5 minut, która ogarnia nawet polską fleksję? wink.gif

To opowiedz nam tu dokładnie, ile właściwie lat trzeba siedzieć w kodzie, by być w posiadaniu własnych bibliotek specool.gif A ja siądę i poczytam. Rozumiem "pokolenie frameworków" ale nie przesadzajmy wink.gif Z drugiej strony jest to dla mnie korzyść - dzięki takim przekonaniom, urastającym do miana legend, mam co robić.

Tak to już bywa, że szewc bez butów chodzi, więc wchodząc na strony takich osób jak nospor zwyczajowo cudów nie oczekuję. Sama też mam w swoich zasobach prywatne strony które... co tu powiedzieć, nikogo w pozytywny szok nie wprowadzą, a których nie ma czasu i chęci aktualizować - zrobionych kilka lat temu o które dbają już tylko administratorzy.
Więc fajnie że nospor idzie do przodu i ulepsza swojego bloga.
Wchodzę tutaj dosyć często, i starym swoim zwyczajnem szukam rozwiązań, usiłuję być na bieżąco. I coraz jest mi smutniej że osoby których kiedyś się radziłam, które miałam za wzór, mają problemy tego typu.

Jak mówiłam, cieszę się i tak że nie porzuciłeś bloga i coś się na nim dzieje smile.gif Trzymam kciuki. Więcej czasu życzyć ci nie zamierzam bo automatycznie oznacza to mniej pieniędzy. Ale wygospodarowania czasu - już jak najbardziej smile.gif

Jasne, że jak siądzie ktoś kto widział kod od święta to będzie siedział tydzień. Ale chyba nie mówimy tutaj o nowicjuszu stawiającym pierwsze kroki? biggrin.gif
nospor
Cytat
I coraz jest mi smutniej że osoby których kiedyś się radziłam, które miałam za wzór, mają problemy tego typu.
Hehe. Na brak czasu nic nie poradze a stworzenie wlasnej wyszukiwarki jest naprawde na samym koncu mojej listy TODO, miedzy innymi dlatego, ze nie widze wiekszego sensu jej tutaj. Nie mam miliona artu na stronie by jakis problem bylo znalezc co sie potrzebuje po tagach smile.gif
Pyton_000
Ja u siebie zaimplementowałem bardzo prymitywną wyszukiwarkę, ale z racji FW zajęło mi to 1h max. Nie jest ideał ale działa jako tako smile.gif

Wyszukiwarka Googla ma swoje plusy, ale też minus w postaci musi zaindeksowania contentu co czasami może troszkę trwać.
Nospor to taki mały leniuszek smile.gif Woli wyjść na powietrze niż klepać kolejne h w kodzie smile.gif
nospor
Cytat
Woli wyjść na powietrze niż klepać kolejne h w kodzie
Za duzo zdrowia stracilem na klepaniu po nocach... Szkoda ze tak pozno sie zorientowalem sad.gif
Comandeer
Cytat
To opowiedz nam tu dokładnie, ile właściwie lat trzeba siedzieć w kodzie, by być w posiadaniu własnych bibliotek specool.gif A ja siądę i poczytam. Rozumiem "pokolenie frameworków" ale nie przesadzajmy wink.gif Z drugiej strony jest to dla mnie korzyść - dzięki takim przekonaniom, urastającym do miana legend, mam co robić.

Mam wrażenie, że w tym momencie traktujesz mnie z góry.

Proszę, chciałbym zobaczyć jak w 5 minut klupiesz wyszukiwarkę ogarniającą na poziomie dobrym polską gramatykę. Wiem ile robi się "zwykłą" wyszukiwarkę, ale całkowicie mi nie o to chodziło.

Cieszę się, że masz nieustannie co robić, ale uwierz mi – nie przeze mnie smile.gif
nospor
To ja skocze po kisiel... biggrin.gif
viking
Cytat(Comandeer @ 13.07.2016, 16:09:16 ) *
Proszę, chciałbym zobaczyć jak w 5 minut klupiesz wyszukiwarkę ogarniającą na poziomie dobrym polską gramatykę. Wiem ile robi się "zwykłą" wyszukiwarkę, ale całkowicie mi nie o to chodziło.

Można stare ale jare Zend_Search_Lucene czy też https://github.com/zendframework/ZendSearch użyć. Trochę trzeba pomyśleć nad warunkami ale w godzinę szło by zrobić wink.gif
Luna_s20
Comandeer nie twierdzę że przez ciebie - ale przez legendy. Ludziom możesz wmówić cokolwiek. Naczyta się jeden z drugim o niemożliwym i później będą powtarzać banialuki niczym mantrę. A ilu klientów strwożenie pyta, czy to, tamto, siamto, naprawdę jest możliwe... Mało tu piszę choć wszędzie się kręcę i pewnie nie wiesz, że mam prywatną alergię na gotowce. Więc nie ciebie traktuję z góry - a gotowe rozwiązania, ktore w 1/3 przypadków wymagają tyle samo albo i wiecej pracy co własne. Stara dobra zasada nie wyważania otwartych drzwi to niekoniecznie trzymanie się już gotowego. To robienie kodu metodą dostępną od ręki i skuteczną. A "gotowe" też nie jest synonimem "cudze" smile.gif
W moim odczuciu dopasowywanie cudzego rozwiązania tam, gdzie łatwo o własne to metoda nieskuteczna.

Oczywiście, w tym zakresie każdy odczucia może mieć własne. Można czasem troszkę zamydlić oczy klientom nie chcc psuć rynku, ale sobie nawzajem nie zamydlimy - prawdą jest że to, co jednemu przychodzi z trudem, drugi pisze obudzony o północy kredką na kartce. I odwrotnie. To, co dla pierwszego jest oczywistością, drugiemu zajmie długie godziny. Nic nie uradzisz, taka robota smile.gif

Jestem już dużą dziewczynką i z racji tego często bez ogródek mówię co myślę, ale na pewno ani ciebie ani nospora urazić nie zamierzałam. wink.gif
Comandeer
Ok, teraz się mogę z Tobą zgodzić smile.gif Zwłaszcza, że w dużej mierze też mam alergię na gotowce.
nospor
Ja tam nie poczulem sie urazony bo za bardzo nie bylo czym smile.gif

Czyli co, z walki w kisielu nici? sad.gif
Comandeer
Serio jarałaby Cię walka wielkiego, otyłego, spoconego, na wpół ślepego i skrajnie owłosionego faceta z kobietą i to w dodatku w lepkim, dziwnie ciągnącym się kisielu? Zaczynam się o Ciebie obawiać, nospor sad.gif To kodzenie po nocach serio Ci nie służy.
nospor
Gdy tak to mowisz to faktycznie nie wyglada za ciekawie wink.gif
memory
@Comandeer eh

@nospor
https://youtu.be/AFztJRj2z84?t=1m21s
nospor
@memory no ale ostrzegaj... w pracy jestem wink.gif
kapslokk
Racja @memory, ostrzegaj. Sam się wystraszyłem tego języka.
com
Luna_s20 pozwolisz, że się nie zgodzę. biggrin.gif Ale akurat własna wyszukiwarka to zło biggrin.gif Co do tego, że od gotowców dostaje się alergii to jak najbardziej się zgadzam, sam zawsze wolałem napisać coś po swojemu idealnie tak jak mi pasowało, niż przerabiać godzinami te gotowe. Ale w przypadku wyszukiwania na stronie to prawda jest taka, iż bez googla, binga, DuckDuck, yandex czy tam jeszcze co kto lubi, to obecnie nie istniejesz. 90% ruchu który trafia do Ciebie to i tak ten pochodzący z wyszukiwarki, wiec content i tak buduje się wokół niej, dlatego najlepsze jest do tego ich własne api.
memory
ja nawet nie zwróciłem uwagi na inny język tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.