Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Crony na serwerze z linuxem Debian
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Th0e
Witam. Postawiłem stronę na vps'ie z debianem i do pełnego jej działania muszą co jakiś czas uruchamiać się samoczynnie pliki PHP. Jak można to zrobić?
Dodam że niektóre pliki mają się uruchamiać co X sekund, a niektóre o danej porze dnia np. co 24 godziny o północy.
Pyton_000
Pisząc temat sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Th0e
Problem w tym że crony można ustawić najczęściej co minutę, a muszę dany skrypt odpalać co sekundę. Muszę więc zrobić plik bash, ale kompletnie mi to nie idzie na linuksie (plik zrobioy na windowsie przesłany przez SSH nie działa).

czy coś z tym kodem jest nie tak, czy może po prostu muszę ten plik utworzyć na linuksie?

1. #!/bin/bash
  2. while true; do
  3. /usr/bin/php /var/www/cron.php
  4. done
kapslokk
Może chmod +x plik?
Pyton_000
A nie działa bo?

Ja obstawiam że problemem jest właśnie windows a raczej znaki końca linii.
Ustaw znaki końca linii na Unix. Dodatkowo jak @kapslokk napisał ustaw chmod.
Th0e
Ok już działa. Wystarczyło napisać ten plik na linuxie. Teraz jednak mam inny problem, a mianowicie skrypt wyłącza się gdy zamknę program do połączenia ssh (putty), mimo że vps przecież cały czas jest uruchomiony (stronka na nim stojąca działa itd.). Jak zrobić by wykonywał się cały czas?

Uruchamiam go wpisując ./nazwa.sh &
Pyton_000
nohup ./nazwa.sh &
Th0e
Dzięki już wszystko działa, temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.