Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: spółdzielnia a baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
plucien
witam

muszę napisać do piątku projekt bazy danych Spółdzielni mieszkaniowej...
baza ma trzymać informacje na temat mieszkańców spółdzielni, pracowników, wpłąt czynszu, wydatki na remonty... może jeszcze coś więcej (zaproponujcie winksmiley.jpg))

nie mam pomysłu jak to rozbić na tabele, chciałem zrobić tak:
tabela pracowników, mieszkańców, tabela wpłat (z podtabelą kategorii: czynsz, woda, światło), osobna tabela remontów (z podtabelą firm które te remonty wykonują)...

czy dobrze rozumuję, czy może ktoś ma lepszy pomysł? projekt mam wykonać albo w MS SQL, albo MySQL, bez różnicy...

jeśli ktoś ma pomysł, bardzo proszę o sugestię, jak taka baza może inaczej wyglądać...

pozdrawiam
piotrekgor
Czesc. Mam ten sam problem. Masz juz moze cos na ten temat...questionmark.gif Z gory dzieki za pomoc...
Indeo
A ja pracuje w firmie komunalnej i powiem Wam, że prawdziwe programy klasy CRM w polskich warunkach kosztują setki a nawet tysiące złotych. Samo rozliczenie wodomierzy (odczyty, szacunki, wymiany, legalizacje, rachunki, książeczki, taryfy, ciepła, zimna woda, zmiany cen na przełomie roku) można tak skomplikować, że sobie nie zdajecie sprawy. A materia komunalno - mieszkaniowa jest bardzo mocno piętnowana politycznie (kilka ministerstw kształtuje prawo) dlatego tez istnieje wiele przepisów umożliwiających włączenie do rozliczeń sytuacji bardzo złożonych zarówno prawnie jak i rozliczeniowo. W przypadku małej spółdzielni na krótką metę można coś takiego napisać ale na dłuższą mogłoby to być trudne zadanie. Co nie znaczy, że nie do zrealizowania. Na pewno zaprojektowanie i wdrożenie takiego systemu nie jest zadaniem dla studenta informatyki. Wymaga to znajomości realiów i doświadczenia. Dla przykładu powiem, że w akademickiej problematyce marginalnym zagadnieniem są chociażby zaokrąglenia. A przy tysiącach drobnych pozycji faktur można uzyskać inne wartości grupując po miesiącach a inne po kontrahentach. Dla studenta moze sie to wydawać błahe. Dla rejestru VAT i kontroli skarbowej już nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.