Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt logowania na zewnętrznej stronie.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xgoneon
Witam.
Mam problem ze sprawdzaniem czy gracz jest zalogowany na forum z zewnętrznej strony tzn. forum jest w folderze forum/, a strona w katalogu ./
Próbowałem sprawdzać użytkownika w taki sposób:
  1. chdir("forum/");
  2. define('EXTERNAL', 1);
  3. define("IN_MYBB", 1);
  4. include("./global.php");
  5. chdir("../");
  6. echo $mybb->user['uid'];

Lecz ładuje mi całe forum na stronę główną.

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy jest użytkownik zalogowany na forum z zewnętrznej strony ?
Dodam że przeszukałem całe google.
kpt_lucek
Jest.

A tak poważnie, to masz przynajmniej kilka opcji, w zależności od tego co potrzebujesz i do czego tego potrzebujesz.
Jedno z podejść rozbija się o cookie's, session_id, ale jak wspomniałem, tego jest trochę.
xgoneon
Potrzebne mi jest, aby zrobić czat na stronie głównej czyli muszę sprawdzić czy gracz jest zalogowany na forum i potem pobrać nick tego gracza, ew. jego grupe.
viking
Musisz sobie wyciągnąć z bd forum aktywne sesje i zobaczyć którzy użytkownicy są oznaczeni jako zalogowani.
xgoneon
Tyle że ja chce sprawdzić tego użytkonika który jest na stronie głównej.
Nie chcę listy aktywnych użytkowników bo mi to do niczego nie potrzebnee.
kpt_lucek
To zrób sobie serwer socketowy, ewentualnie longpull
com
no to dopisz sobie na forum, żeby tworzyło Ci przykładowo ciacho z jego id, albo pusha do bazy, jakkolwiek opcji jest masa wink.gif
LowiczakPL
Cytat(xgoneon @ 22.06.2016, 20:52:26 ) *
Tyle że ja chce sprawdzić tego użytkonika który jest na stronie głównej.
Nie chcę listy aktywnych użytkowników bo mi to do niczego nie potrzebnee.

To czy jest na stronie głównej czy na forum nie ma znaczenia, przecież forum sprawdza czy user jest zalogowany więc musisz wziąć funkcję z forum i zaimplementowac ja do chatu, przynajmniej ja tak robiłem jak integrowałem fora z zewnętrznymi stronami.

xgoneon
Rozchodziło mi się o:
Użytkownik wchodzi na stronę -> wybiera forum -> loguje się/rejestruje -> gdy ponownie wejdzie na stronę główną sprawdzam jego userid i nick ew. grupe.
Znalazłem na google, aby pobrać dane użytkownika trzeba użyć require '/path/to/forum/global.php', ale po dołączeniu zamiast strony głównej ładuje mi stronę forum...

Na zasadzie bazy danych odpada, bo jak użytkownikowi wygaśnie sesja to dalej będzie "zalogowany", może ciasteczka, ale nwm czy ejst to bezpieczne...
LowiczakPL
Masz tak pewno auto start forum, więc musisz napisać kopię tego global bez funkcji do autouruchomienia forum.

Co to za Forum?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.