Mam jednak nadzieję, że mi podpowiecie (Ci doświadczeni).
Właśnie zacząłem używać ale mam kilka wątpliwości czy aby mój admin napewno wie co robi

Dlaczego mam wątpliwości .... otóż ostanich kilka tygodni spędziłem na budowaniu kilku modułów z nadzieją, że zostaną dołączone do istniejącego systemu,
wszystko miałem praktycznie skończone i po jednym z commit'ów okazało się nagle, że wszystko co zrobiłem ... odeszło w niepamięć a zostało jedynie to, co zrobiłem około miesiąc temu. Zmartwiłem się bo żadnej kopii nie miałem, w końcu jak się używa SVN/GIT czy innego ...... musiałem wszystko od praktycznie zera klepać! Nie mam także pewności czy moja pamięć przechowała wszystkie linie kodu w poprzedniej postaci, może coś dodałem a może o czymś zapomniałem ...

Na razie działa ale czy wszystko ... to się okaże

Na pytanie dlaczego giną mi zawartości plików nie potrafił odpowiedzieć, ja z kolei z braku doświadczenia z GIT'em nie mogę mu udowodnić błędu.
Pliki dodane do trackowania, czyli rozumiem, że jeśli dokonuję jakichkolwiek zmian, system w przypadku "commit'a" a następnie "merge'a" powinien wszystkie zmiany uwzględnić tak i trzymać w takiej postaci w jakiej je zostawiłem czyli z ostatnimi modyfikacjami??
Poleciłem mu w piątek zrobić "commit" tylko wskazanych plików, jutro się dowiem co znowu mi wymazał

Czy może czegoś nie zrozumiałem i źle pojmuję istotę działania GIT'a ?
Mógłby mi ktoś ten temat lekko rozjaśnić albo może odesłać jeśli istnieje jakaś dokumentacja po "polskiemu" co bym w pełni zrozumiał o co w tym chodzi ?