Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza ulic i miast
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
piotr485
Witam, mam pytanko mianowicie potrzebuję w bazie trzymać listę miast i ulic i się zastanawiać jak będzie najbardziej optymalnie z racji że ulice się bardzo często powtarzają i czy by zrobic to na 2 i 1 tabeli czyli
id|nazwa_ulicy|id_miasta

czy może:
id|id_ulicy|id_miasta
id|nazwa_ulicy

nazwa ulicy jest tam przeważnie do 50znaków więc się zastanawiam które rozwiązanie będzie lepsze? Pewnie te na dwóch tabelach? ale chciałem się upewnić że dobrze myślę tongue.gif
trueblue
Jeśli nie zakładasz, że nazwy ulic mogą się zmieniać, to relacja wiele do wielu (miasto<->miasto/ulica<->ulica).
Jeśli natomiast nazw ulic mogą się zmieniać, to lepsza relacja jeden do wielu (miasto<->ulica).

Ta druga odzwierciedla realną sytuację. W przypadku pierwszej, jeśli zmienisz ulicę Białą na Czarną, to zmieni się we wszystkich miastach (do których jest przypisana).
piotr485
faktycznie zapomniałem, że nazwa ulicy może ulec zmianie czyli lepiej zrobić to na jednej tabeli tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.