Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [nginx][ssl] Ustawienie certyfikatu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
kpt_lucek
Witajcie

Borykam się z pewnym problemem, otóż od klienta dostałem certyfikat w wersjach *.cer, *.pem, *.der, problem polega na tym, iż gdzie nie spojrzę, to wszystkie dokumentacje mówią o potrzebie załączenia pliku *.key.

W praktyce nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi co zrobić w takim wypadku, ktoś może oświecić?

(Uprzedzając pytania, sam nie bawiłem się w generowania tego typu certyfikatów, no może za wyjątkiem Let’s Encrypt)

Dzięki
Damonsson
*.key to Twój klucz prywatny serwera. Na jego podstawie wygenerowałeś zapewne .csr, który przesłałeś klientowi, żeby mógł wygenerować certyfikat.

Niektóre certyfikaty zawierają już w sobie klucz prywatny serwera, ale nie jest to dobra praktyka. Wtedy nie trzeba go dołączać.
kpt_lucek
No właśnie tu jest problem, dostałem to co wyżej, bez uprzedniego generowania "certificate request" bo tak to się chyba nazywa...

--edit

Certyfikat nie zawiera klucza - sprawdziłem
Damonsson
Musi gdzieś być na serwerze, poszukaj. Bez niego klient nie wygenerowałby "certificate request". Jeśli nie znajdziesz, musisz jeszcze raz wygenerować certyfikat.

1. find / |grep "\.key"

Ewentualnie klient wygenerował CSR na jakimś generatorze online i olał klucz prywatny biggrin.gif Wtedy niestety musicie to zrobić jeszcze raz, nie gubiąc klucza prywatnego.
kpt_lucek
Być może i jest, ale fizycznie certyfikat został wygenerowany bez kontaktu ze mną, a poza mną nikt dostępu do serwera nie ma, wątpię, aby udało Im się wygenerować go "z palca" smile.gif
Damonsson
W takim razie musiał zostać wygenerowany jakimiś narzędziami online. CSR zawiera jedynie klucz publiczny. Także jak prywatny został zgubiony, nie da rady nic zrobić. Trzeba wygenerować jeszcze raz.
kpt_lucek
Usłuchali, przegenerowali i działa.

Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.