Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Przekazanie zmiennej do subquery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Randallmaster
  1. SELECT wa.wra_id
  2. FROM hst_warehouse_articles wa
  3. JOIN (SELECT wa2.* FROM hst_warehouse_articles wa2 WHERE wa.wra_id = wa2.wra_id) AS t1 ON 1=1

Mam takie zapytanie... Niestety jest problem bo w subquery nie widzi mi "wa.wra_id", jeżeli wsadzę selecta do góry to działa ale nie o to mi chodzi, potrzebuję mieć to jako tabelę... jakieś propozycje? No i nie może być to w on za nawiasami () muszę to widzieć w nawiasie ;(
kapslokk
  1. SELECT wa.wra_id
  2. FROM hst_warehouse_articles wa
  3. JOIN hst_warehouse_articles wa2 ON wa.wra_id = wa2.wra_id

questionmark.gif
Randallmaster
Wiem że tak można ale zależy mi to aby było to w nawiasie..
nospor
A czy mozesz zaspokoic nasza ciekawosc i wyjasnic nam czemu ci zalezy na tak dziwnym rozwiazaniu?
Randallmaster
Muszę w zapytaniu wykorzystać z 6 razy dane z kolumny test:

1. SELECT (SELECT round( pow( 2, sum( log(2, `wa2`.`wra_quantity`) ) ), 4 ) FROM `wms`.`hst_warehouse_articles` `wa2` WHERE ( ( `wa2`.`wra_ip` = substring_index( `wa`.`wra_ip`, '.', ( ( length(`wa2`.`wra_ip`) - length( REPLACE(`wa2`.`wra_ip`, '.', '') ) ) + 1 ) ) ) AND ( `wa2`.`wra_status` NOT IN ('I', 'D') ) )) AS test FROM hst_warehouse_articles wa

kiedy muszę ten kod w jednym zapytaniu wykorzystac 6 razy to kod jest długi nie czytelny w dodatku jak dla mnie długo się wykonuje
kapslokk
I mówisz, że to co wrzuciłeś jest bardziej czytelne niż JOIN ? smile.gif Zapytanie z podzapytaniami będzie się wykonywało dłużej niż z joinem.
Randallmaster
Wiem że dla kogoś innego może być to nieczytelne dlatego użyłem innego przykładu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.