Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Łączenie z bazą danych w obecnym standardzie PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Warmix
Cześć,
w obecnym standardzie PHP jakich poleceń, funkcji używa się do łączenia się z bazą danych mysql?
nospor
PDO gdy nie masz zadnego FW
A gdy uzywasz jakiegos FW to uzywasz tego co udostepnia ci twoj FW
Warmix
Ok, dzięki. Miałem skorzystać z mysqli, ale jeśli już w najnowszym jest to PDO, to spróbuję się tego nauczyć.
nospor
"to PDO" jest w php juz od dawna a nie tylko w najnowszym wink.gif
Warmix
Ale rozumiem, że zaleca się jego stosowanie?
nospor
Nie niezaleca... moj pierwszy post to taki zart... tongue.gif

tak, PDO to teraz to czego masz uzywac. Mam to powtorzyc w kazdym poscie?
Warmix
Dzięki zakochany.gif
phpamator
Są ludzie, którzy twierdzą, że PDO jest jedynie bardziej elastyczne. Jeśli budujesz bazę danych dla siebie i nie zamierzasz zmieniać na firebird'a czy inne magiczne natomiast zamierzasz poprostu używać MySQL'a używaj MySQLi bo jest szybszy...

... tak twierdzą "specjaliści" z Youtuba a co ty radzisz nospor będziesz dalej optował za PDO questionmark.gif
Puszy
Cytat(PHPRexio @ 15.11.2016, 22:12:39 ) *
Są ludzie, którzy twierdzą, że PDO jest jedynie bardziej elastyczne. Jeśli budujesz bazę danych dla siebie i nie zamierzasz zmieniać na firebird'a czy inne magiczne natomiast zamierzasz poprostu używać MySQL'a używaj MySQLi bo jest szybszy...

... tak twierdzą "specjaliści" z Youtuba a co ty radzisz nospor będziesz dalej optował za PDO questionmark.gif

IMHO to że MySQLi jest szybszy nie ma żadnego znaczenia dla autora postu, z całym szacunkiem ale jeżeli zadaje takie pytanie to raczej nie będzie wykonywał projektu z ogromną bazą i zaawansowanymi zapytaniami. PDO ma czystą, przejrzystą "składnie", łatwo się go uczy i używa, tym bardziej że zapytania i tak będą pisane a nie budowane jak np. w query builderze w Doctrine. W momencie gdy autor stwierdzi że potrzebuje optymalizacji bazy będzie posiadał wiedzę na takim poziomie że ogarnie temat samodzielnie. Na StackOverflow zadano już niemal każde pytanie.
nospor
Cytat
tak twierdzą "specjaliści" z Youtuba a co ty radzisz nospor będziesz dalej optował za PDO
Oczywiscie ze dalej obstaje za PDO.
mysqli ogranicza cie do uzywania tylko mysql. Troche "podrosniesz" to sie nagle okaze ze musisz uzywac innych baz danych i o kurcze, nagle problem
Poza tym nawet nie zauwazysz roznicy w szybkosci miedzy mysqli i PDO.

ps: i w cale sie nie zdziwie, jak nagle w php8 mysqli stanie sie depracated. Po co mialo chlopaki wspierac ciagle dwa rozwiazania
viking
Tak naprawdę ten argument raczej mało kiedy ma zastosowanie. Bo ile razy projekt zmienia BD? Zazwyczaj nigdy albo jest napisany od nowa. Chociaż ja też bym polecał PDO to jednak uważam że kiedyś powinni albo napisać nową bibliotekę, albą obecną ulepszyć. M.in brakuje specyficznych rzeczy jak typy danych. PDO ogranicza się do samych podstawowych.
nospor
@viking
Ale jak koles bedzie jechal caly czas na mysqli a potem bedzie musial sie w nowym projekcie przestawic, to bedzie musial sie uczyc PDO na nowo - fakt niby nie duzo, ale zawsze.
Poza tym jeden projekt mozna uzywac wiele razy jako bazowy. Jak tak bardzo czesto robie z prywatnymi rzeczami - mam jeden projekt base, a potem rozszerzam w zaleznosci od potrzeb. I jakbym pisal w mysqli to potem bym musial wszystko poprawiac jakby przyszla z nowym projektem nowa baza. Tak nie musze. (pomijam rzecz jasna specyficzne zapytania typowe dla danej bazy)
Zas w aktualnym projekcie w firmie jedziemy na raz na 3 roznych typach bazy. Byloby dziwnie dla mysql uzywac mysqli a dla reszty PDO.
viking
A powiedz. Jedziecie na gołym PDO czy jednak ORM? smile.gif
Pyton_000
To zależy od skali. Dla średnich projektów ORM jest ok, ale dla ogromnych z mieleniem dużej ilości BD to tylko raw SQL
nospor
Cytat
A powiedz. Jedziecie na gołym PDO czy jednak ORM?
Balem sie ze bedziesz spryciula i poruszych te kwestie wink.gif
Nie, nie uzywam ORM ale tez nie jade na golym PDO. Mam malutka klase ktora obudowuje PDO i teoretycznie jakbym bardzo potrzebowal to bym zmiany mogl zrobic tylko tam i tu mnie masz wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.