Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak zmieni tablicę do łańcucha ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phpamator
Panowie i Panie, znowu mam pytanie, znowu kombinuję ... kolejne zadanie,
dziś w mojej tablicy zagościło sobie znaków cudzysłowu ... niezliczone mrowie.
Siedzę więc i myślę czy wezwać killera, bo od tych "dwóch kresek" bierze mnie cholera!

A tak już zupełnie poważnie:
aby mój skrypt zechciał poprawnie obsłużyć dane, musi wyglądać mniej więcej takl:
  1. $datas = [{ label: 'apple', y: 30 },{ label: 'orange', y: 15 },{ label: 'banana', y: 25 },{ label: 'mango', y: 30 },{ label: 'grape', y: 28 }];
  2.  

moja tablica którą wygenerowałem owszem wygląda bardzo podobnie ale ponieważ to tablica, znajdują się w niej różniste znaczki, niekoniecznie potrzebne aby mój skrypt chciał działać.

Jak przekonwertować tablicę do stringu żeby w ostatecznej formie wyglądał string wynikowy jak w podanym przykładzie ?
Taki zwraca mi skrypt spowrotem do ajaxa:
["{label:Linux x86_64","y:1591}","{label:iPhone","y:829}","{label:Win32","y:683}","{label:iPad","y:562}","{label:Linux armv7l","y:306}","{label:Linux armv8l","y:295}","{label:MacIntel","y:200}","{label:ARM","y:38}","{label:Linux i686","y:8}","{label:Linux aarch64","y:7}","{label:BlackBerry","y:4}","{label:Pike v7.8 release 517","y:1}"]

gdybym mógł np str_replace'm wywalić owe " byłoby z głowy ale się nie da ot tak, jak więc się zabrać do oczyszczenia ?

nospor
A moze bys pokazal jak wyglada kod ktorym generujesz te zla tablice?
phpamator
Właśnie wpadłem na pomysł jak zmienić format:
oto wynik wink.gif
  1. [{label: 'Linux x86_64' y: 1643}{label: 'iPhone' y: 876}{label: 'Win32' y: 706}{label: 'iPad' y: 592}{label: 'Linux armv7l' y: 313}{label: 'Linux armv8l' y: 305}{label: 'MacIntel' y: 206}{label: 'ARM' y: 39}{label: 'Linux aarch64' y: 10}{label: 'Linux i686' y: 8}{label: 'BlackBerry' y: 4}{label: 'Pike v7.8 release 517' y: 1}]
SmokAnalog
Zamiast tak kombinować, zapoznaj się z formatem JSON. Wygląda podobnie do tego Twojego, ale jest standardem, nie ma problemu z obsługą żadnych znaków i są gotowe funkcje do jego obsługi.

1. $encoded = json_encode($array);
  2. $decoded = json_decode($encoded);
  3.  
  4. // Teraz $decoded i $array zawierają to samo
phpamator
Wszystko pięknie ale i tak coś skopałem bo mi skrypt nie chce ładować, jak wkleję jest ok ale jak ładuję "onload" ... mam kurcze pustostan ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.