Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript][HTML]Blokowanie klawisza submit - checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lisartur
Mam krótki formularz tak jak poniżej
jeżeli zaznaczę CHECKBOX i kliknę ZAKUP to klawisz zakup jest blokowany i wyświetla się napis "Wysyłanie, proszę czekać"
ale mam mały problem bo w momencie kiedy nie zaznaczę CHECKBOXA to też ten napis się wyświetli "Wysyłanie, proszę czekać"

Jak zrobić żeby w momencie kiedy nie zaznaczymy CHECKBOXA nie zablokowało klawisza ZAKUP czyli NIE wyświetlało napisu "Wysyłanie, proszę czekać"

1. <form action="" method="POST">
  2. <input type="checkbox" name="nazwa" value="wartość" required/> ZAZNACZ
  3. <input type="submit" value="ZAKUP" class="btn" onclick="this.disabled=true;this.value='Wysyłanie, proszę czekać...';this.form.submit();"/>
  4. </form>
viking
https://jsfiddle.net/7m53g1eL/1/
lisartur
Super działa ale ja wolałbym to mieć w jednym wierszu tutaj w funkcji onclick czy da się to w niej zrobić?

<input type="submit" value="ZAKUP" class="btn" onclick="this.disabled=true;this.value='Wysyłanie, proszę czekać...';this.form.submit();"/>
viking
To że byś wolał w ten sposób nie oznacza że jest to poprawnie. Jest wręcz mocno problematyczne. Możesz to wrzucić np do funkcji i wykonać ale tak się nie pisze.
lisartur
Ale dlaczego tak się nie pisze co masz na myśli?
viking
Bo nie wrzuca sie kupy logiki js w inputy htmlowe. Poczytaj o separacji takich danych. Ciężko to ogarnąć, robisz sobie syf w kodzie. Ciężko wyłapać błąd i modyfikować później.
lisartur
Ok ale nie mam większego wyjścia ja to chce wrzucić w moduł joomli i niestety nie działa jak wrzucę to co podałeś jako sam plik zadziała ale nie w module joomli
czy jest szansa abyś mi podał jak napisać to w ten sposób co chcę czyli w onclick
viking
Nie działa zapewne dlatego ze się nazwy nie zgadzają poza tym joomla zdaje się z jquery korzystała. Poczytaj o przypinaniu zdarzeń metodą on i wstaw taki kod na stronie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.