Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak dodać cały rok do bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aquarius1978
Witam,

Mam formularz w którym wprowadzam kilka informacji o osobie. Jedno z pól, to pole rok, w którym wpisuję aktualny rok.
W momencie przesłania danych z formularza bez problemu trafiają one do odpowiedniej tabeli w bazie.

W chwili przesyłania tych danych ( po sprawdzeniu kilku warunków ) chciałbym by na końcu przesyłania zostały wykonane następujące rzeczy:

powiedzmy, że przysłany rok to 2017 i id osoby to np.5 ( pozostałe przesyłane dane z formularza nie maja znaczenia )

1. Jak pobrać wszystkie daty od 2017-01-01 do 2017-12-31 z nazwą poszczególnych dni tygodnia w PHP i przypisać je do zmiennej?

pewnie w jakiejś pętli...ale nie mam pomysłu

2. Jak wstawić wszystkie pobrane daty, dni tygodnia to tabeli np.terminarz, tak by powstało 365 wierszy, dla każdego dnia osobny ?
Insert into...pewnie też będzie trzeba wykonać w jakiejś pętli.

Pozdrawiam
kapslokk
1. http://php.net/manual/en/class.datetime.php
2. Po co?
aquarius1978
Cytat(kapslokk @ 5.01.2017, 15:56:32 ) *

Wybacz, ale chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi, bo nie wiem w czym ten manual niby ma mi pomóc.

Cytat(kapslokk @ 5.01.2017, 15:56:32 ) *
2. Po co?

A po co jesz, pijesz?questionmark.gif Widać tego potrzebujesz, podobnie i ja tego potrzebuję. Gdyby mi to nie było potrzebne to bym nie pytał, to chyba oczywiste, a nie chce zaśmiecać forum wyjaśnieniami po co mi to dokładnie jest.
nospor
Cytat
A po co jesz, pijesz?questionmark.gif Widać tego potrzebujesz, podobnie i ja tego potrzebuję. Gdyby mi to nie było potrzebne to bym nie pytał, to chyba oczywiste, a nie chce zaśmiecać forum wyjaśnieniami po co mi to dokładnie jest.
Pytanie kapslokka bylo jak najbardziej zasadne wiec nie bij piany. Ludzie chca ci pomoc ale czasami uzytkownicy tacy jak ty (bez urazy) przekombinowuja i zamiast napisac co potrzebuja to pisza co mysla ze tak nalezy zrobic co nie zawsze jest sluszne. To o co tutaj pytasz wyglada wlasnie tak, jakbys z lekka przekombinowal, temu pytamy po co ci to bo moze mozna zrobic to lepiej.

ps: patrzac drugi raz na twoj pierwszy post to widze ze zapewne chcesz zrobic cos ala kalendarz/terminarz i patrzac na to co chcesz zrobic, to zdecydowanie zle do tego podchodzisz wink.gif
aquarius1978
Cytat(nospor @ 5.01.2017, 17:45:06 ) *
Pytanie kapslokka bylo jak najbardziej zasadne wiec nie bij piany. Ludzie chca ci pomoc ale czasami uzytkownicy tacy jak ty (bez urazy) przekombinowuja i zamiast napisac co potrzebuja to pisza co mysla ze tak nalezy zrobic co nie zawsze jest sluszne. To o co tutaj pytasz wyglada wlasnie tak, jakbys z lekka przekombinowal, temu pytamy po co ci to bo moze mozna zrobic to lepiej.

ps: patrzac drugi raz na twoj pierwszy post to widze ze zapewne chcesz zrobic cos ala kalendarz/terminarz i patrzac na to co chcesz zrobic, to zdecydowanie zle do tego podchodzisz wink.gif

Nie chce bić piany....być może to tak wygląda, jakbym przekombinował, ale postaram sie Tobie to wyjaśnić.

Otóż użytkownicy każdego dnia dodają pewne informacje do tabeli i uzupełniają wiersz z datą swoimi danymi. Każdego dnia o północy tworzę automatycznie wiersz z nową datą i tak to wszystko działa ok. Problem pojawia się w sytuacji, gdy ktoś chce dodać coś do przodu, owszem można dać użytkownikom taką mozliwość dodawania nowego wiersza z datą i uzupełniania go danymi, co nie jest problemem i można bez trudu to przerobić ( co też zajmie mi troszkę czasu). Niektóre puste pola, zostają automatycznie wypełniane odpowiednimi danymi w przypadku, gdy nie zostają wypełnione przez użytkownika. Tak czy inaczej w bazie powstaje każdego dnia nowy wiersz z datą.
Przy takim wprowadzaniu troszkę by było "bałaganu", żeby to uporządkować to wymyśliłem, że na początku każdego roku zostanie w bazie stworzony nazwijmy to kalendarz ze wszystkimi datami z domyślnymi wartościami dla poszczególnych pół, a użytkownicy będą jedynie update wykonywać tych wartości, które będą tego wymagać. Domyślne pola są mi również potrzebne do wykonywania różnych obliczeń i analiz.

Tak to mniej więcej wygląda. Jak macie inny pomysł, to ok...ale i tak każdy dzień roku mam w bazie odnotowany.
nospor
Cytat
Jak macie inny pomysł, to ok...ale i tak każdy dzień roku mam w bazie odnotowany.
Po raz kolejny: po co? smile.gif
Po co odnotowujesz automatycznie kazdy dzien, nawet jak user z niego nie korzysta? Jaki jest sens zapychania bazy zbednymi danymi?
aquarius1978
Cytat(nospor @ 5.01.2017, 18:22:06 ) *
Po raz kolejny: po co? smile.gif
Po co odnotowujesz automatycznie kazdy dzien, nawet jak user z niego nie korzysta? Jaki jest sens zapychania bazy zbednymi danymi?

Jak wspomniałem, pola których nie uzupełnia, mają wartości domyślne, które są mi potrzebne do różnych obliczeń. Jeśli ich nie będę miał to i tak domyślnie będę musiał te wartości jakoś dodać do obliczeń dla poszczególnych dat.
nospor
A te rozne obliczenia na tych tajemniczych wartosciach to robisz gdzie? W bazie czy w php?
aquarius1978
Cytat(nospor @ 5.01.2017, 18:31:34 ) *
A te rozne obliczenia na tych tajemniczych wartosciach to robisz gdzie? W bazie czy w php?

W php, ale wartości zaciągam z bazy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.