Witam.
Jak w temacie, mam problem z edycją plików online za pomocą konektora netbeans z chrome.

W wielu filmach i materiałach jest pokazane, że za pomocą tego połączenia można edytować stronę "na żywo" i nie trzeba zapisywać zmian. Wszystko od razu leci na serwer i widzimy cały czas wprowadzane zmiany w oknie przeglądarki chrome. Wszystko super, tylko u mnie nie działa.

Połączenie jest i opcję wskazywania wybranych elementów działają. Chodzi mi o to, że uruchamiam inspektora w chrome, klikam na jakiś element i widzę go w ide w drzewie DOM jako podświetlony. I już tutaj nie mogę kliknąć prawym i wybrać "go to source" bo jest niedostępne. Ale w prawym okienku, gdzie są widoczne style mimo, że nie mogę wprowadzić zmian, mogę kliknąć prawym i wybrać "go to source". Otwiera się wtedy plik css z widoczną częścią kodu, która dotyczy wybranego przeze mnie elementu. Super, ale tutaj też nie mogę nic zmienić. Plik ma szare tło i jest chyba otwarty tylko do odczytu. Kiedy otworze sobie ten sam plik z drzewa projektu, mogę go edytować ale muszę zawsze zapisywać zmiany i odświeżać przeglądarkę.

Dodam, że to praca nad szablonem w prestashop i nie zgrałem wszystkich plików do projektu. Tylko pliki szablonu i to nie wszystkie. Pominąłem katalogi,w których zmian nie będę wprowadzał.

Czy ktoś możne mi pomóc? Powiedzieć dla czego tak jest i jak to naprawić/obejść?

Pozdrawiam.