Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przejscie z PHP na ASP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
strazaksam
Witam,
Grupowicze od pewnego czasu patrze na posty dotyczące porównań ASP i php. Jest w tym sporo racji. Ja pisze w obu i mam pytanie. Co musiałoby się stać abyście zaczęli pisac w ASP.NET. Czy jest cos co spowodowałoby rezygnacje z php i MySQLa questionmark.gif

Pozdrawiam,
Artur
kszychu
Cytat(strazaksam @ 2005-01-25 14:11:41)
Co musiałoby się stać abyście zaczęli pisac w ASP.NET.

Warunkiem koniecznym acz nie wystarczającym jest bezpłatne udostępnienie tych narzędzi i ich kodu.

Poza tym, jeśli patrzysz od jakiegoś czasu, to zauważyłeś zapewne, że to forum mamy podzielone według pewnych regół, które opisane są w Regulaminie, a które to regóły złamałeś, umieszczając swój post nie na tym forum co trzeba.
Przenoszę.
strazaksam
a co z MSDE oraz WebMatrix - darmowe
kszychu
Cytat(strazaksam @ 2005-01-25 14:27:08)
a co z MSDE oraz WebMatrix - darmowe

Widzisz, tu chyba chodzi o środowisko jako o całość, począwszy od platformy systemowej. Osobiście posiadam kilka serwerów produkcyjnych i testowych. Działają na linuxie lub freebsd. Jakoś nie wyobrażam sobie, żebym musiał na nie wszystkie kupić windowsa (pomijam, że na połowie win by nie ruszyl ze wzgledu na archaiczność sprzętu ;-P) To jednak wciąż duży wydatek.
orson
witam ...

Cytat
Co musiałoby się stać abyście zaczęli pisac w ASP.NET.

duzy, dobrze oplacony projekt ... albo 5 ... albo 20 ....

ps. a i moze kilka zmian w samym jezyku ... tworzenie obiektu [10 linijek] zeby wyprintowac plik questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?

pozdrawiam
Seth
Cytat(strazaksam @ 2005-01-25 14:11:41)
Czy jest cos co spowodowałoby rezygnacje z php i MySQLa questionmark.gif

Lepsza praca i wyzsze zarobki winksmiley.jpg

Sam pracuje jako programista ASP.NET(C#) + MS SQL Server i szczerze mowiac, mimo wielu ulatwien i swietnych bibliotek, to chyba nie widzial bym sensu robienia np. strony domowej w ASP.NET.
Powod to glownie dostepnosc dobrych (stabilnych i szybkich) hostingow, ktore dodatkowo byly by w miare tanie.

Natomiast przy srednich i duzych aplikacjach jest juz inaczej bo tutaj ASP.NET swietnie sie sprawdza, a proces pisania aplikacji jest przynajmniej 3 razy szybszy niz w php.
Kod
a co z  MSDE oraz WebMatrix - darmowe

MSDE to ubozsza wersja SQL Servera, ktora ma ograniczenia np. do ilosci jednoczesnych polaczen co wyklucza ja przy duzych projektach.
Lepiej juz wybrac Postgresa albo SAP DB.

WebMatrix - niestety nie obsluguje CodeBehinde i jest nieporownywalny z VSem.
Ale niedlugo dostepne bedzie Visual Studio Express, ktore bedzie ubozsza wersja VS.

Wg. moich doswiadczen znajac ASP.NET mozna dostac dobrze platna prace i po zdobyciu wiekszego doswiadczenia znalezc jeszcze lepsza.
Z rynkiem pracy w php bywa roznie. Mozna znalezc dobra prace, ale przez zalew "taniej sily roboczej" ciezko o wysoka place.
.dragonfly
@kszychu: Nie musisz kupowac windowsow zeby zaczac programowac w ASP.net (C#, VB etc.). Od dluzszego czasu istenieje opensourcowa platforma Mono z portami pod Linux'a, Mac OS'a oraz Windowsa.
Udostenpniaja oni takze ciekawe IDE pod linux'a

Pod linuxem dodatkowo skorzystac mozna z modulu mod_mono dla apacha. Niestety projekt ten nie jest zbyt czesto aktualizowany.

Pod windowsem smialo korzystac mozemy z IDE o nazwie SharpDevelop. Jest to takze darmowy "klon" VStudio.NET. Wymaga tylko .NET Framework dostepnego do pobrania na stronie microsoftu. SD w niektorych szczegolach jest bardziej rozbudowany niz VS na ktorym byl wzorowany.

Fakt, faktem praca w asp.net nie musi sie rownac z dodatkowymi wydatkami i wielkimi zmianami technicznymi.

Jezeli chodzi o rynek, to sprawa tutaj wyglada o wiele lepiej niz w przypadku php. Przegladajac ostatnio oferty angielskich firm IT zauwazylem iz programisci ASP.NET sa tam poszukiwani. Placa owego developera wacha sie w okolicach 30000~35000 funtow rocznie. Z reguly pracodawcy tam nie wymagaja np. wyzszego kierunkowego wyksztalcenia lecz np. udokumentowanego 1-2 doswiadczenia.

Sama przesiadka z php na asp.net nie jest rzecza niebywale trudna. Sam od ok. 1 roku pisze w obydwu jezykach i nie narzekam np. na mylace mi sie nazwy funkcji etc.

Aktualne spoleczenstowo to spoleczenstwo darmochy. Jezeli w tej kategorii pojawi sie kilka ciekawych programow, oraz zacznie pojawiac sie hosting w normalnych cenach to sadze iz asp.net ma szanse zdobyc popularnosc. Napewno nie tak wielka jak php, ale jednak...
Ace
ok ale W czym jest wyzszosc ASP nad php ? Szybsze aplikacje ? Stabilniejsze ? Szybciej sie je tworzy ?
strazaksam
Wg mnie tak. ASP ma duzo zalet, wady tez posaida, ale jest przyjemniejsze do tworzenia przynajmniej dla ludzi ktorzy znaja .NETa
Seth
Cytat(Ace @ 2005-01-26 01:13:07)
ok ale W czym jest wyzszosc ASP nad php ? Szybsze aplikacje ? Stabilniejsze ? Szybciej sie je tworzy ?

ASP.NET jest kompilowany do kodu wykonywalnego i przez to dziala znacznie szybciej.
Posiada szereg bibliotek, ktore czesto w php musza byc specjalnei doinstalowywane.
Aplikacje w ASP.NET oparte sa o zdarzenia, a ich pisanie przez to, jest niemalze identyczne jak pisanie aplikacji okienkowych.
Dostepne sa tzw. Server Web Controls - kontrolki, ktore to ulatwiaja tworzenie aplikacji .
Apikacje pisze sie znacznie szybciej niz w php.

Hmm... moze najlepiej bedzie to widac na przykladzie:
http://84.10.14.248/Hello/

Prosta aplikacja, ktora napisalem w doslownie 3 minuty.

Kod zrodlowy:
Strona aspx:
  1. <%@ Page language="c#" Codebehind="Default.aspx.cs" AutoEventWireup="false" Inherits="Hello._Default" %>
  2. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN" >
  3. <HTML>
  4.      <HEAD>
  5.            <title>Default</title>
  6.            <meta name="GENERATOR" Content="Microsoft Visual Studio .NET 7.1">
  7.            <meta name="CODE_LANGUAGE" Content="C#">
  8.            <meta name="vs_defaultClientScript" content="JavaScript">
  9.            <meta name="vs_targetSchema" content="http://schemas.microsoft.com/intellisense/ie5">
  10.      </HEAD>
  11.      <body>
  12.            <form id="Form1" method="post" runat="server">
  13.                  <asp:Label id="lblName" runat="server">Podaj swoje imię:</asp:Label><br>
  14.                  <asp:TextBox id="txbName" runat="server" MaxLength="10"></asp:TextBox><br>
  15.                  <asp:RegularExpressionValidator id="revName" runat="server" ErrorMessage="Pole zawiera niedozwolone znaki." ControlToValidate="txbName"
  16.                        ValidationExpression="[a-zA-Ząćęłęóśżź]{1,10}" Display="Dynamic"></asp:RegularExpressionValidator>
  17.                  <asp:RequiredFieldValidator id="RequiredFieldValidator1" runat="server" ErrorMessage="To pole jest wymagane."
  18.                        ControlToValidate="txbName" Display="Dynamic"></asp:RequiredFieldValidator><br>
  19.                  <br>
  20.                  <asp:Label id="lblSurname" runat="server">Podaj swoje nazwisko:</asp:Label><br>
  21.                  <asp:TextBox id="txbSurname" runat="server" MaxLength="20"></asp:TextBox>
  22.                  <br>
  23.                  <asp:RegularExpressionValidator id="revSurname" runat="server" ErrorMessage="Pole zawiera niedozwolone znaki." ControlToValidate="txbSurname"
  24.                        ValidationExpression="[a-zA-Ząćęłęóśżź]{1,20}" Display="Dynamic"></asp:RegularExpressionValidator>
  25.                  <asp:RequiredFieldValidator id="RequiredFieldValidator2" runat="server" ErrorMessage="To pole jest wymagane."
  26.                        ControlToValidate="txbSurname" Display="Dynamic"></asp:RequiredFieldValidator><br>
  27.                  <asp:Button id="btnNext" runat="server" Text="Dalej"></asp:Button>
  28.                  <br>
  29.                  <br>
  30.                  <br>
  31.                  <asp:Label id="lblAge" runat="server" Visible="False">Twój wiek:</asp:Label>&nbsp;&nbsp;&nbsp;
  32.                  <asp:DropDownList id="ddlAge" runat="server" Visible="False">
  33.                        <asp:ListItem Value="0">&lt;&lt; wybierz swój wiek &gt;&gt;</asp:ListItem>
  34.                        <asp:ListItem Value="1">10-14</asp:ListItem>
  35.                        <asp:ListItem Value="2">15-17</asp:ListItem>
  36.                        <asp:ListItem Value="3">18-20</asp:ListItem>
  37.                        <asp:ListItem Value="4">21-25</asp:ListItem>
  38.                        <asp:ListItem Value="5">26-30</asp:ListItem>
  39.                        <asp:ListItem Value="6">31-35</asp:ListItem>
  40.                        <asp:ListItem Value="7">36 i więcej</asp:ListItem>
  41.                  </asp:DropDownList><br>
  42.                  <br>
  43.                  <asp:Button id="btnFinish" runat="server" Text="Zakończ" Visible="False"></asp:Button>
  44.            </form>
  45.      </body>
  46. </HTML>

CodeBehinde (warstwa biznesowa):
Kod
using System;
using System.Collections;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Web;
using System.Web.SessionState;
using System.Web.UI;
using System.Web.UI.WebControls;
using System.Web.UI.HtmlControls;

namespace Hello
{
    /// <summary>
    /// Summary description for _Default.
    /// </summary>
    public class _Default : System.Web.UI.Page
    {
  protected System.Web.UI.WebControls.TextBox txbName;
  protected System.Web.UI.WebControls.RegularExpressionValidator revName;
  protected System.Web.UI.WebControls.RegularExpressionValidator revSurname;
  protected System.Web.UI.WebControls.DropDownList ddlAge;
  protected System.Web.UI.WebControls.Button btnNext;
  protected System.Web.UI.WebControls.Label lblName;
  protected System.Web.UI.WebControls.Label lblSurname;
  protected System.Web.UI.WebControls.Button btnFinish;
  protected System.Web.UI.WebControls.Label lblAge;
  protected System.Web.UI.WebControls.RequiredFieldValidator RequiredFieldValidator1;
  protected System.Web.UI.WebControls.RequiredFieldValidator RequiredFieldValidator2;
  protected System.Web.UI.WebControls.TextBox txbSurname;

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
  {
     // Put user code to initialize the page here
  }

#region Web Form Designer generated code
  override protected void OnInit(EventArgs e)
  {
     //
     // CODEGEN: This call is required by the ASP.NET Web Form Designer.
     //
     InitializeComponent();
     base.OnInit(e);
  }

/// <summary>
  /// Required method for Designer support - do not modify
  /// the contents of this method with the code editor.
  /// </summary>
  private void InitializeComponent()
  {    
     this.btnNext.Click += new System.EventHandler(this.btnNext_Click);
     this.btnFinish.Click += new System.EventHandler(this.btnFinish_Click);
     this.Load += new System.EventHandler(this.Page_Load);

}
  #endregion

private void btnNext_Click(object sender, System.EventArgs e)
  {
     if ( Page.IsValid )
     {
    lblName.Text = txbName.Text;
    txbName.Visible = false;

lblSurname.Text = txbSurname.Text;
    txbSurname.Visible = false;

btnNext.Visible = false;

lblAge.Visible = true;
    ddlAge.Visible = true;
    btnFinish.Visible = true;
     }
  }

private void btnFinish_Click(object sender, System.EventArgs e)
  {
     if ( Convert.ToInt32(ddlAge.SelectedValue) != 0 )
     {
    lblAge.Text = ddlAge.SelectedItem.Text;

ddlAge.Visible = false;
    btnFinish.Visible = false;
     }
  }
    }
}

Przyczym trzeba zaznaczyc, ze duza czesc kodu generowana jest automatycznie przez VS.

Teraz sprobojcie zrobic to w php (z wlaczonym stoperem winksmiley.jpg)
orson
witam ...

strasznie duzo tego kodu jak na aplikacje ktora pobiera imie, nazwisko, wiek z selecta i tylko to wyswietla ...

pozdrawiam
Dawid Pytel
Mi się spodobał przykład Setha.
Wprawdzie ja programuję w architekturze J2EE ale już teraz mogę stwierdzić jakie będą plusy ASP.NET nad php. Seth doskonale pokazał już na takim prostym przykładzie oddzielenie warstwy biznesowej. Spróbójcie zrobić to w php. Oddzielenie warstw aplikacji ma szalenie pozytywne zalety. Bez tego nie powstanie duża i dobra aplikacja.
NuLL
Też chciałem uczyć się ASP - ale ani żadnego serwera baz danych darmowego z Microsoft'u - no i jeszcze Visual Studio tylko. I jeszcze brak jakiegoś sensownego sparcia prócz Microsoft'u - będe musiał się cholernie zaprzeć winksmiley.jpg
Dawid Pytel
@Null: Akurat wsparcie Microsoftu jest super. Newsletter z artykulami na skrzynke pocztowa i niesamowita ale troche powolna strona dla Developerów - po prostu żyć nie umierać smile.gif
Ace
tez musze zajzec do asp jak bede mial chwilke, ten kod wyglada nijako smile.gif ale tak jak zawsze, od prostych przykladow mozna zaczac, a skonczyc mozna na czyms wielkim.
sf
Cytat(Seth @ 2005-01-26 11:11:58)
Cytat(Ace @ 2005-01-26 01:13:07)

ASP.NET jest kompilowany do kodu wykonywalnego i przez to dziala znacznie szybciej.

Hm, ale to znaczy, że jeśli wprowadzimy jakieś zmiany to znów będziemy musieli rekompilować dany plik, czyż nie? Więc jeśli nasza strona często będzie się zmieniać to ciągle będziemy musieli rekompilować plik. Pozatym do czego to jest rekompilowane? Do strony html? Czy w php taka niby rekompilacja to nie jest cache? Prosiłbym o wytłumaczenie bo nie bardzo rozumiem to ;]
NuLL
@Dawid_Pytel - zgadzam - ale mnie tylko chodziło że strona powolnawa ale jak zródło wiedzy niedoceniona.

A co z resztą - tą gorszą questionmark.gif

Rekompilacja i cache to zupelnie co innego winksmiley.jpg
Co do zmian - trzeba - takie są uroki ale ma to sowje dobre strony cool.gif

Zresztą ja i tak w stadium początkowym jestem - nie wiem nawet ja sobie to na kompie zmalować - beka :rool:
Seth
Cytat
strasznie duzo tego kodu jak na aplikacje ktora pobiera imie, nazwisko, wiek z selecta i tylko to wyswietla ...

Zauwaz, ze aby to zrobic w php musial bys miec jeszcze wiecej linijek kodu - trzeba bylo by uzyc biblioteki np. smarty, a w przypadku gdy chcial bys aby to wygladalo tak samo jak w ASP.NET (programowanie zdarzeniowe) to np. WACT.
Suma sumarum wychodzi znacznie wiecej kodu.

Cytat
Też chciałem uczyć się ASP - ale ani żadnego serwera baz danych darmowego z Microsoft'u - no i jeszcze Visual Studio tylko. I jeszcze brak jakiegoś sensownego sparcia prócz Microsoft'u - będe musiał się cholernie zaprzeć winksmiley.jpg

Zamiast bazy MSa mozna uzyc Oracla, ktory do celow niekomercyjnych jest za free.
Co do VSa to tansza wersja - bodajze Profesional - kosztowala nie tak dawno 400zl dla studentow, co IMO nie jest wygurowana cena.
Wsparcie do Microsoftu jest www.msdn.com smile.gif no i google winksmiley.jpg

@Dawid: Zastanawiam sie nad nauka J2EE i ciekaw jestem jak bys porownal na moim przykladzie funkcjonalnosc ASP.NET wzgledem J2EE ?

@sf: Nie musimy nic rekompilowac recznie. Jezeli wrzucisz nowa aktualizacje pliku, .NET sam podczas pierwszego uruchomienia ja skompiluje. Potem juz idzie ze skompilowanej wersji.
A aplikacja taka kompilowana jest do postaci pliku .dll, wiec jest to inaczej rozwiazane niz w php.
Nawiasem mowiac nie ma tez problemow z tym aby komercyjnie rozprowadzac aplikacje, gdyz mozna dac ja skompilowana, bez kodu zrodlowego.
Dawid Pytel
Cytat
Zastanawiam sie nad nauka J2EE i ciekaw jestem jak bys porownal na moim przykladzie funkcjonalnosc ASP.NET wzgledem J2EE ?

W sobotę mam obrone pracy dyplomowej i dlatego dopiero w niedzielę przygotuję aplikacje, która zrobi dokładnie to co Twoja, oddzielając przy tym warstwę biznesową. Najlepiej będzie porównać oba przykłady. Jednak już teraz mogę stwierdzić, że prędkość stworzenia tego samego w JSP+JavaBeans+ewentaulnie biblioteki znaczników(najłatwiejszy sposób przy zachowaniu podziału na warstwy) będzie napewno o wiele dłuższa - nie ma co się czarować.

Dodatkowo muszę przyznać, że strasznie podoba mi się w .NET podejście do elementów na zasadzie 'labeli' tak jak w poczciwym C++ Builderze i oprogramowanie ich na zasadzie zdarzeń (o ile dobrze to rozumiem).
strazaksam
Witam,
jesli chodzi o narzedzia to jest darmowy WebMatrix (okrojone VisualStudio do tworzenia aplikacji Web) - jest tez darmowa baza danych MSDE

Co do biuletynu to nazywa sie DevFlash - tez go dostaje
http://www.microsoft.com/poland/developer/devflash/

A wogole to jest kilka ciekawych artykulow o ASP na stronie
http://www.microsoft.com/poland/developer/

Polecam wszystkim. Poza tym zgadzam sie ze swoimi przedmowcami - ASP.NET jest bardzo dobrym rozwiazaniem. Panuje tylko jakis mit o tym. Mysle ze jesli ktos bedzie uprzedzony i z gory nastawiony negatywnie to tak bedzie.
Pozdrowienia dla obu stron barykady smile.gif
Artur
DeyV
Tak - trzeba się zgodzić z jednym - Asp.NET ma potęzne i bardzo ciekawe możliwości.
Ale nie umniejsza to jednak zasług php. Jest to bowiem jeden z niewielu tak intuicyjnych i prostych do poznania, a zarazem potęznych języków.
W swojej przejrzystej (czasem nieco nadmiarowej, ale cóż) składni jest wręcz piękny.
Co więcej - ciągle jest bardzo duże grono klientów, których "nie da się" przekonać na rozwiązania .NET'owe, bo faktem jest, że środowisko NET jest jednak bardziej zasobożerne (i choć przy dużym obciążeniu to się "zwraca", to jednak w mniejszych projektach siła stoji po stronie php) A to ma wpływ również na ceny hostingu.
Tak więc sądzę, że dla wielu php jeszce przez długi czas będzie nie tylko prostrzą alternatywą, ale jedynym właściwym wyborem.
strazaksam
Oczywiście ze masz racje - nikt nie neguje zalet php - ma on też jednak wady jak kazdy jezyk. Co do hostingu to coz .....
A mi chodzilo dokladnie o uzyskanie odpowiedzi co skloniloby ludzi do przejscia na technologie MS
NuLL
Nie ma czegoś takiego - Microsoft ma swoj pomysły na wszystko - z tym, że jedne gorsze drugie lepsze. Jednym z najgorszych jest iż nie rozumie, że cześć narzędzi trzeba udostępniać za darmo winksmiley.jpg
LoPMX
Język językiem, a prawda jest taka, ze różnic w php i asp.net nie jest duzo. Zobaczcie np. Prado do PHP5. To jest praktycznie zbior bibliotek ASP do php. Wszystkio dziala bardzo bardzo podobnie. Sek w tym, ze Microsoft dodal prawdziwe narzedzie RAD do tworzenia aplikacji, i to tak naprawde jest jedynym duzym plusem.
hawk
Z Prado jest taki problem że to tak na oko nie może być wydajne. Już na starcie mamy dwukrotny narzut związany z tym, że przetworzenie kliknięcia wymaga powtórnego załadowania starej strony i wywołania onClick.

Ale przecież jest to dobra kopia ASP.NET, które wydawało mi się być bardziej wydajne niż php. Więc może model ASP.NET nie pasuje do przetwarzania php?
Seth
Tylko, ze ASP.NET ma to wbudowane w sobie, przez co jest znacznie szybsze. A php musi posilkowac sie dodatkowymi skryptami.

Gdyby cos takieog bylo dostepne jako modul php albo jakas wersja php oparta o zdarzenia, zpewnoscia mialo by to sens - a raczej wieksze szanse na szersze zastosowanie.
wojtek
Jeśli można, to również chciałbym zapytać o kilka rzeczy związanych z ASP. Mam od niedawna legalnego Visual Studio no i tak się zastanawiam, czy nie spróbować zapoznać się z tą technologią. No ale mam kilka wątpliwości, bowiem tak:

- W php korzystam sobie z systemu szablonów (jak 90% programistow zreszta). Załączam sobie stały nagłowek, stopkę, potem zmieniam w jednym pliku i wszystko gra. Grafik również może sobie zmieniać co chce, nie niszcząc kodu aplikacji. Czy da się coś podobnego zrobić w ASP? Są może tego typu rozwiązania?

- Jeśli ASP sam generuje ten kod - to czy jest jakas szansa zeby on byl zgodny np. z xhtml1.0 strict? Czy można zrobić strony zgodnie ze standardami? Takie, w których struktura jest oddzielona od warstwy prezentacyjnej - bo jeśli coś mi samo generuje kod html, a do tego jest to produkt Microsoftu... to ciężko to widzę.

W sumie na początek tyle mi wystarczy, dzięki za odpowiedzi.
Seth
Cytat(wojtek @ 2005-02-03 11:36:36)
- W php korzystam sobie z systemu szablonów (jak 90% programistow zreszta). Załączam sobie stały nagłowek, stopkę, potem zmieniam w jednym pliku i wszystko gra. Grafik również może sobie zmieniać co chce, nie niszcząc kodu aplikacji. Czy da się coś podobnego zrobić w ASP? Są może tego typu rozwiązania?

Jest bardzo rozbudowany system templateow ale ptoblem pojawia sie wtedy kiedy trzeba zrobic np ogolny schemat strony i w pewnee miejsca wstawiac podschematy. Mozna zrobic to przez stworzenie wlasny kontrolek webowych. mozna tez napisac swoja klase bazowa rozszezajaca klase Page. Mozna tez kombinowac z includami.
Jednak nie jest to nadal cos ala smarty.
W wersjia ASP.NET 2.0 ma sie to zmienic.
Trzeba jednak zaznaczyc, ze system szablonow w ASP.NET jest potezniejszy niz system smarty, ale ma swoje niedorobki - wlasnie tworzenie takich ogolnych schematow.

Cytat(wojtek @ 2005-02-03 11:36:36)
- Jeśli ASP sam generuje ten kod - to czy jest jakas szansa zeby on byl zgodny np. z xhtml1.0 strict? Czy można zrobić strony zgodnie ze standardami? Takie, w których struktura jest oddzielona od warstwy prezentacyjnej - bo jeśli coś mi samo generuje kod html, a do tego jest to produkt Microsoftu... to ciężko to widzę.

Niestety nie caly kod jest zgodny z XHTMLem, a dokladniej niektore kontrolki. Aby byly zgodne trzeba przepsiac kilka metod renderujacych kod i np. pozamieniac <br> na <br />.
Jednak czesc kontrolek nie pluje niezgodnymi danymi, wiec jezeli tylko calosc kodu masz w XHTMLu to powinno byc dobrze... o ile tylko nie przejdziesz do trybu Design tongue.gif
Niestety kiedy XHTML wprowadzany byl do obiegu MS jeszcze o nim ne imyslal przy tworzeniu VSa sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.