Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyświetlanie lnku za pomoca funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xmarko
Szanowni Grupowicze,
Tworzę funkcję , która ma za zadanie wyswietlać linki do stron w formie "index.php?akcja=glowna" i podobnie.
Stworzyłem tablicę $link_adres - którą wykorzysuję jeszcze w innych skryptach, dlatego nie chciałbym jej zmieniać.
Mój problem polega na tym, ze nie potrafię wyswietlic za pomoca tej funkcji linku w postaci index.php?akcja=glowna bez zastosowania ".php" - obecnie funkcja wyświetla link w postaci : index.php?akcja=glowna.php i podobnie.
Nie chciałbym budować drugiej tablicy.
w jaki sposób przerobić skrypt , tak aby docelowo linki były bez ".php"?
myslę że możnaby zastosować funkcję explode - niestety nie wiem w jaki sposób ja zastosowac w tym przypadku.
Za pomoc , sugestie z góry dziekuję .

A oto kod:
  1. <?php
  2. $baza_adres=&#092;"index.php?akcja=\";
  3. $link_adres = array('glowna_zasadnicza' => 'glowna.php', 'kontakt_własny' =>'kontakt.php', 'poczta_dal' => 'poczta.php' );
  4. function Meni( $link_adres , $baza_adres)
  5. {
  6.  while (list($nazwa, $url) = each($link_adres))
  7. {
  8. // brakujący kod ..........tak przynajmniej mi sie wydaje że musiałby sie tu znajd
  9. wać.
  10.  
  11.  echo &#092;"<tr><td align='center' colspan='0' bgcolor='#819AD6' nowrap bordercolorlight='#819AD6' onMouseOver=this.style.backgroundColor='#9FB4E1' onMouseOut=this.style.backgroundColor='#819AD6'><a onFocus='blur()' class=link_a2 href=\".$baza_adres.$url.\">\".$nazwa.\"</a></td></tr>n\";
  12. }
  13. Meni ( $link_adres , $baza_adres);
  14. }
  15. ?>
crash
Hmm to może być podchwytliwe zadanie, ale czy nie lepiej tworzyć link: $baza_adres.$nazwa zamiast $baza_adres.$url?
xmarko
Nie jest to podchwytliwe zadanie - poprostu to mój problem.
Wiem że jest możliwość użycia "$baza_adres.$nazwa"
Jednak pozostawałbym przy zachowaniu mojej koncepcji zagadnienia.
Dziękuje za zainteresowanie.
crash
No to jeśli chcesz po prostu, żeby nie było w linkach .php to użyj:
  1. <?php
  2. $baza_adres.str_replace('.php', '', $url)
  3. ?>
xmarko
Tak, zdecydowanie to rozwiazuje mój problem.
Bardzo dziękuje .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.