Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyciąganiem z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peterj
Witam, mam taki problem podczas robienia news'ów ze stronnicowaniem. Mam w bazie 3 newsy a wyświetla mi tylko jeden (ostatni wedłg daty i czasu dodania) i nie mogę znaleźć błędu w kodzie.

1. <?php
  2. if (!isset($first)) { $first = 0; } 
  3. $ltmp = &#092;"5\"; 
  4. $sql = &#092;"SELECT * FROM news ORDER BY news_date DESC , news_time DESC LIMIT $first,$l
    t
  5. p\";
  6. $result = $db->sql_query($sql);
  7. while($row = $db->sql_fetchrow($result)) {
  8. $sql = \"SELECT * from users WHERE user_id = '$row[news_auth_id]'\";
  9. $result = $db->sql_query($sql);
  10. $data = explode(\"-\", $row[news_date]);
  11. $row2 = $db->sql_fetchrow($result);
  12. echo \"
  13. <font face=&#092;"Verdana\" size=\"2\"><b>$row[news_heading]</b>&nbsp;&nbsp;&nbsp;<FONT SIZE=\"1\"><A HREF=\"mailto:$row2[user_mail]\">$row2[user_nick]</A> / \".substr($row[news_time],0,5).\" / $data[2]-$data[1]-$data[0]</FONT><br />
  14. $row[news_body]</font><FONT SIZE=&#092;"2\"><BR /><BR />
  15. &#092;";
  16.  }
  17. $sql = &#092;"select * from news\";
  18. $count = $db->sql_numrows($db->sql_query($sql)); 
  19. $count = $count/$ltmp; 
  20.  
  21. $ile = ceil($count); 
  22. print (&#092;"<P ALIGN=\"CENTER\">\");
  23. if ($first!=0) print (&#092;"<a href=\"index.php?go=main&first=\" . ($first-$ltmp) . \"\" title=\"Last page\"><big>&laquo;</big></a> \"); 
  24.  
  25. for ($i=1;$i<=$ile;$i++) 
  26. { 
  27. print (&#092;"<a href=\"index.php?go=main&first=\" . ($i*$ltmp-$ltmp) . \"\" title=\"\" . ($i*$ltmp-($ltmp-1)) . \"-\" . ($i*$ltmp) .\"\">\"); 
  28.  
  29. if ($first==($i*$ltmp-$ltmp)) 
  30. { 
  31. print (&#092;"<b>[\" . $i . \"]</b></a> \"); $akt=$i; } else { print (\"[\" . $i . \"]</a> \"); 
  32. } 
  33. } 
  34.  
  35. if ($akt<$ile){ print (&#092;"<a href=\"index.php?go=main&first=\" . ($first+$ltmp) . \"\" title=\"Next page\"><big>&raquo;</big></a>\"); 
  36.  
  37.  
  38. }
  39. print (&#092;"</P>\");
  40.  ?>

Z góry thx za pomoc smile.gif
sf
Czy przpadkiem $result w while nie jest nadpisywany przez $result w środku? Pozatym jak można w środku pętli dać robienie zapytań do bazy danych? Przecież w ten sposób zajedziesz tą bazę :-/

Przy okazji muszę wyznać, że podziwiam ludzi, którzy jeszcze nie nauczyli się css, a zabierają się za php ... zgroza!
peterj
No tak! Teraz wszystko jasne, już działa. THX!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.