Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Synchronizacja danych pomiędzy kilkoma serwisami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adbacz
Witam, muszę napisać system do synchronizacji kilku systemów CMS, z czego jeden jest ROOTem, który agreguje duże ilości danych, a pozostałe to children które posiadają tylko wybrane dane z ROOTa.

Muszę aktualizować w obie strony - dane z ROOTa do dzieci, a statystyki z dzieci do ROOTa. Proszę, nie pytajcie dlaczego - to temat rzeka i nie dało się inaczej, biznes się nie zgadza inaczej biggrin.gif

Do sedna:
Synchronizacja odbywa się poprzez wysłanie zapytania HTTP do danej strony, i chce to zabezpieczyć, by niepowołana osoba nie wykonała sobie tego żądania nawet jeśli by znała adres. Wiem jakie są adresy IP serwerów i tak już to zabezpieczyłem:
  1. if(in_array($_SERVER['REMOTE_ADDR'], $this->config->get('allowed-ips')) === false)
  2. return;

Ale coś czuję, że to byłoby za mało, czy macie może jakieś doświadczenia, pomysły, co można by jeszcze wdrożyć? Wiem co to OAuth itp, ale to chyba za duże rzeczy do zwykłej synchronizacji, poza tym, to nie są dane jakieś wrażliwe. Ale chętnie poznam wszystkie propozycje smile.gif
Pyton_000
Co synchronizujesz?
adbacz
Artykuły i metadane artykułów.
Pyton_000
baza danych ? Wordpress?
adbacz
Wordpress. Dlatego muszę robić requesty HTTP, by używać wbudowanych funkcji w WP. Szybciej i bezpieczniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.