Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kod C++ na php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
seba11pl
Witam, potrzebuje ogolnych porad w przepisywaniu z jezyka c++ na php dla osoby, ktora jest w nim zielona.

Dodatkowe kwestie:
- Chce obsugiwac mena I podmena w postaci przyciskow(onclick funkcja). Podmena robic na podstronach, czy moze jest jakas opcja na wyswietlanie wybranego przeze mnie przycisku I znikniecie go w dowolnym momencie?
-Czy w c++ dzialaja jakies odpowiedniki struktur, class, switcha, vectorow, tablic?
-cos do obslugi czasu(pobieranie obecnej godziny)?
-czy php ma cos na zasadzie bibliotek? Czy od razu "mam wszystko w pakiecie"?

I najwazniejszcze, czy sam xamp mi wystarczy do takiego zadania?

Zapewne przeszukujac neta uzyskalbym troche odpowiedzi ale licze tez na porady ogolne wiec pytam tutaj.
nospor
Wow, pozwol ze pozwole sobie tobie pogratulowac: nie znajac zarowno c++ ani php, bierzesz sie za przerabianie jednego na drugie. wow x 2 smile.gif

Cytat
Chce obsugiwac mena
Masz na mysli menu?
Tomplus
Jeżeli chcesz przepisywać to będziesz musiał prócz PHP nauczyć się także Java Script. Ponieważ za interaktywne rzeczy na stronach WWW odpowiada ten język.

PHP jest językiem obiektowym prawie jak C++, też ma biblioteki, zwykle włączone na poziomie hostingu, czasem można włączyć samemu jeżeli hosting pozwala. Języki prawie są takie same. Bo jednak, służą do tworzenia różnych programów, acz wynik wykonywanego programu czasem może być zbieżny.

Czas spokojnie możesz pobrać i lepiej, możesz go sobie dowolnie konwertować tak jak Ci będzie pasował.

Nie łudź się jednak że to takie łatwe, gdyby było to miałbyś tysiące różnych artykułów i manuali.
seba11pl
w C++ tego programu też od razu nie napisałem (chociaż większość błędów to były proste pomyłki) więc od razu też się nie poddam biggrin.gif

Mam takie pytanie czy to by wgl działało: (sposob "naiwny" i z pozoru prosty)
-nieskończona pętla
-funkcja "rozsylacz" [np wywlolana przez przycisk "dopisz użytkownika" z odpowiednim argumentem uruchamia kolejna funkcje, ktora dopisuje użytkownika do pliku txt)
-w petli w zaleznosci od jakiejs zmiennej wypisuje przyciski*, które na "onclick" maja wywolywac funkcje "rozsylacz" z odpowiednim argumentem, a w niej w zaleznosci od argumentu ktory dostala na wejscie jest uruchamiana wlasciwa funkcja odpowiadajaca napisowi na przycisku
przed kazdym uruchomieniem petli usuwa wszystkie przyciski ktore były wyświetlone i czy w php mogę to usuwanie w prosty sposob przeprowadzić?

* - zmienna=menu to wypisuje przyciski ktore powinny byc w menu, zmienna=podmenu wypisuje przyciski tylko dla podmenu
gitbejbe
nie wiem czy ty piszesz poważnie czy żartujesz, weź się za robotę
Tomplus
- w każdym języku jest pętla nieskończona ale tylko teoretycznie - wszystko zależy od parametrów serwera.
- w PHP nie ma czegoś takiego jak PRZYCISK/BUTTON, PHP nie jest językiem który zajmuje się wizualizacją, od tego jest HTML i CSS.
PHP tylko może poinformować o istnieniu, bądź nie istnieniu danego kodu odpowiadającego za guzik np.:

1. if(isset($isLogged)) {
  2. echo "<button name='submit'>Guzik</button>";
  3. }

adbacz
Aby zrobić to co chcesz musisz poznać PHP i HTML, różnice pomiędzy tymi językami i to, do czego są wykorzystywane. Dodatkowo JavaScript jeśli chcesz robić rzeczy interaktywne.

Na chwilę obecną z tego co da się wyczytać z Twoich wypowiedzi tak na prawdę nigdy nic nie robieś w PHP (zakładam tak po pytaniach o nieskończoną pętlę i porównaniach PHP do wyglądu strony). Poczytaj po co powstał PHP, co można dzięki niemu zrobić, potem o HTML. Z taką podstawową wiedzą powinieneś na większość swoich pytań sam odpowiedzieć.

Możemy pomóc rozwiązać problem, ale forum nie jest od tego, by uczyć Cię takich tematów smile.gif Musisz troszkę sam poszukać wiedzy podstawowej smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.