Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Dynamiczne podświetlanie wyników w tabeli po najechaniu kursorem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Grandalf00
Obecnie mam już napisane wyszukiwanie powtórzeń w tablicach i wypisywanie ich na ekran, działa jak chce. Ale problem w analizie wyników pojawia się przy większej ilości wierszy. Chciałbym zrobić coś takiego, że jak najade kursorem na zduplikowane rekordy, które mam na ekranie, to zostaną one podświetlone w tabeli gdzie mam wypisane wszystkie dane z bazy. Myślę, że więcej wyjaśni na szybko zrobiony przykład jakby to miało działać:

Przykład

Wydaje mi się, że skoro znam ID rekordów, to po najechaniu na wiersz z duplikatami należałoby pobrać to ID, odszukać w całościowej tabeli, po czym porównać zawartości komórek i jeśli się zgadzają, to zmienić kolor tła. Tylko jak napisać w JS smile.gif
wicek
Wyjaśnij dokładnie co chcesz zrobić, najechałeś kursorem na komórkę audi i chcesz żeby w całej tabeli podświetliły Ci się nazwa audi ?
Czy może najechałeś na wiersz duplikaty123-124 i w wierszu 123 i 124 mają się podświetlić te nazwy które są w wierszu duplikaty123-124?
Czy może po najechaniu na kolumnę duplikaty123-124 w całej tabeli mają się podświetlić takie same nazwy komórek?
Grandalf00
Generalnie w wersji beta kodu rozwiązałem sprawę.

Dokładnie chodzi o: "Czy może najechałeś na wiersz duplikaty123-124 i w wierszu 123 i 124 mają się podświetlić te nazwy które są w wierszu duplikaty123-124?"

Poprzez zdarzenia onmouseover i out wysyłam wartości razem z id i przez kombinację wartość-id szukam poprzez getelementbyid(wartość-id).style.backgroundColor zmieniam kolor tła wybranych komórek w całościowej tabeli.

Jedynym mankamentem jak narazie jest dla mnie to, że w przypadku większej ilości elementów muszę robić osobną funkcję oraz osobną linijkę dla kombinacji wartość-id, ale to myślę, że jakoś rozpracujęsmile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.