Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Liczenie linijek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szagii
Witam,
Ćwicząc mój PHP natknąłem się na mały problem, podczas liczenia linijek tekstu za pomocą funkcji count.
Kiedy wyciągam tekst z bazy i wyświetlam ją z funkcją nl2br, funkcja count liczy mi tylko pierwszą linijkę/enter, pozostałe tak jakby unika, albo uznaje że to dalsza część pierwszej linijki.

Przykład:
1. Lorem impsum
Lorem impsum
Lorem impsum

Może ktoś się z tym spotkał i zna rozwiązanie? Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
nospor
A od kiedy count() liczy linijki w tekscie?

http://php.net/manual/en/function.count.php
Szagii
Cytat(nospor @ 25.06.2017, 13:53:20 ) *
A od kiedy count() liczy linijki w tekscie?

http://php.net/manual/en/function.count.php

Nie wiem, ale za jej pomocą mógłbym policzyć entery smile.gif.
  1. count(nl2br($result['text']))

No cóż, nadal pomija pozostałe entery.
markuz
Nie mógłbyś - nl2br zwraca STRING zawsze i służy do podmiany znaków \r\n, \n\r, \n i \r na <br/> - zawsze count dla string`a zwróci 1.
Jeżeli chcesz policzyć ilość linijek musisz rozbić string na te linijki albo policzyć wystąpienia znaków nowej lini w stringu.
viking
Nl2br zwraca stringa. Count przyjmuje tylko array_or_countable. Ćwicząc PHP dobrze by było zacząć od zrozumienia co piszą w dokumentacji.
Szagii
Cytat(markuz @ 25.06.2017, 20:36:32 ) *
Nie mógłbyś - nl2br zwraca STRING zawsze i służy do podmiany znaków \r\n, \n\r, \n i \r na <br/> - zawsze count dla string`a zwróci 1.
Jeżeli chcesz policzyć ilość linijek musisz rozbić string na te linijki albo policzyć wystąpienia znaków nowej lini w stringu.

I na taką odpowiedź czekałem, dziękuję smile.gif

Cytat(viking @ 25.06.2017, 20:39:31 ) *
Nl2br zwraca stringa. Count przyjmuje tylko array_or_countable. Ćwicząc PHP dobrze by było zacząć od zrozumienia co piszą w dokumentacji.

Jakby nie spojrzeć napisałem post w kategorii przedszkole, a nie w średnio zaawansowani czy też innej, więc poniekąd mam prawo czegoś nie wiedzieć lub coś przeoczyć wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.