Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Struktura tabeli do stworzenia sklepu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rafiks1992
Siemka, ogarnalem sobie skrypt rejestracji logowania i stronke w ktorej uzytkownik moze zobaczyc swoje dane wszystko przerobilem na PDO ladnie i dziala smiga pieknie i teraz chcialbym stworzyc sklep w ktorym uzytkownik bedzie mogl cos kupowac, na razie nie ma znaczenia co wazne zeby kod mi dzialal wtedy pojdzie juz jak po masle wink.gif!

Stworzylem dwie tabele pierwsza o nazwie przedmioty oraz druga sklep
w tabeli przedmioty dalem kolumny: id, userid, count, name - id to wiadomo, userid pobierac chce stad id uzytkownika, count to jaka ilosc danego przedmiotu posiada oraz name czyli nazwa tego przedmiotu

w tabeli sklep stworzylem kolumny id, name, price, - id wiadomka, name to nazwa tego przedmiotu oraz price czyli cena przedmiotu. zastanawiam sie jeszcze czy count tutaj tez by sie nie przydalo bo nie wiem jak zrobic zeby na stanie sklepu byla nieskonczona ilosc, tak wiec zrobilbym count 99999999 ^^

Myslicie ze taka struktura tabel bylaby dobra? Czy czegos brakuje mi tutaj? Nie chodzi mi w sumie dokladnie o jakis kod bo jak bede mial tabele to jakos sobie z tym poradze, tylko od strony logicznej czy to bedzie dobrze dzialac tongue.gif prosze o wypowiedzi wink.gif!
Tomplus
Czyli nie robisz relacyjnej bazy danych?

a co do liczby nieskończonej, to nie lepiej stworzyć kolumnę `unlimited` gdzie 1 to nieskończone, domyślnie 0. W końcu wartość 9999999 bardzo zaśmieci ci rzeczywisty obraz stanów gdybyś chciał w przyszłości liczyć je do statystyk.
Nie mówiąc już że nawet sprzedając np. książki w wersji cyfrowej, to będziesz zmuszony np. do udostępnienia w sprzedaży limitowanej ich edycji. Etc.
Rafiks1992
Hmm co masz na mysli piszac relacyjne tabele? Chcialbym to zrobic jakos sprawnie i dobrze pod wzgledem logicznym dlatego napisalem swoj pomysl krotki i prosbe o pomoc z tym :-P pomysl z tym unlimited jest genialny haha.gif 0 nie ma przedmiotow 1 sa przedmioty proste rozwiazanie o takie cos wlasnie mi chodzi :-P
Puszy
Tak jak pisał Tomplus, skorzystaj z relacji. Poniżej struktura którą polecam

Klient
id
primary_invoice_address
customer_class
email
password
...

Adres
id
customer_id (relacja z Klient)
nazwa,ulica,numer_domu,kod_pocztowy etc.
address_type (adres faktury lub adres dostawy)

Produkt
id
product_name
product_price
stock (stan magazynowy)
pre_sale_quantity
stock_no_limitation
is_service (usługą może być np koszt transportu, opłaty manipulacyjne)

Zamówienie
id
customer_id (Klient)
invoice_address_id (Adres)
delivery_address_id (Adres)
total_gross

PozycjaZamówienia
id
product_id (Produkt)
quantity
price_gross
vat_rate

Oczywiście to jest totalna podstawa, i tak brakuje wielu rzeczy. Z doświadczenia powiem jedynie że w programowaniu tam gdzie wchodzą operacje jakkolwiek powiązane z pieniędzmi, należy bardzo uważać i zabezpieczać się przed każdym, nawet najmniej oczekiwanym scenariuszem.
Rafiks1992
Dosc konkretnie to opisales i dziekuje Ci za to skorzystam napewno ale na poczatek potrzebuje tylko ogarnac skrypt do dzialania zeby zobaczyc co i jak i wtedy bede wdrazal kolejne i kolejne kolumny do tabel ;P

Myslicie ze na taka podstawe do nauki i zrozumienia tego wystarcza 3 tabele? Rozpisze jeszcze raz i prosze o ocenke, ma to byc zwykla bardzo banalna opcja do kupowania owocow w sklepie przez uzytkownikow biggrin.gif

Tabela1: dane uzytkownika po rejestracji oraz np 100zl poczatkowych pieniedzy
userid, username, useremail, userpassword, usermoney,
czyli wygladaloby to np tak:
Userid:1, Username:Tester1, Useremail:Tester1@o2.pl, Testerpassword: blablablabla, Usermoney:100zł.

Tabela2: chcialbym aby w tej tabeli znajdowalo sie to ile przedmiotow posiada kazdy z zarejestrowanych uzytkownikow czyli np:
id_uzytkownika, id_przedmiotu, ilosc_posiadanych_przedmiotow, - uzytkownik o id 1 posiada 100 sztuk przedmiotu o id 1 - nie wiem czy dobrze to rozmyslilem ^^

Tabela3: ta tabela moglaby robic za przedmioty dostepne do kupienia w sklepie czyli np:
id_przedmiotu, ilosc_w_sklepie (tutaj zrobic nieskonczona liczbe tylko nie wiem jeszcze raz), cena_przedmiotu, nazwa_przedmiotu
czyli w bazie wygladaloby to np tak:
ID:1 , Count:Unlimited, Price:150, Name: Trustawka
ID:2, Count:Unlimited, Price:500, Name: Gruszka
i tak zrobic z 5 owocków do kupienia w celach testowych wink.gif

Myslicie ze cos takiego byloby wporzadku czy inaczej to wymyslec?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.