Cytat(wisnio @ 18.08.2017, 19:41:46 )

Ta ankieta to niezla sciema. Prawie polowa glosujacych pisze w PHP i zarabia powyzej 7500 na reke? Albo ktos kto ma 4 lata doswiadczenia ma ponad 5500? Niezla sciema, chyba pomyliliscie sie z Java
Generalnie wszystko zależy od punktu siedzenia. Sam w php piszę wyłącznie amatorsko, nie traktuję tego jako język do zarobkowania, ale z programistami php pracuję na codzień i wiem mniej więcej jak wygląda ich rynek. Lekko ponad 2 lata temu przeprowadziłem się z Lublina do Łodzi i w mieście Koziołka normalną stawką było 2.5k-3.5k, rzadko kiedy trafiała się oferta 4k, a jak już była, to doświadczenie i wymagania były przeogromne, lub też konkurencja na jedno miejsce duża. W Łodzi stawki były o wiele wyższe i rok temu dało się znaleźć ofertę 5.5k mając ledwie 2 lata doświadczenia (zazwyczaj to już był jednak stack php+js), a po kątach słyszało się stawki nawet 7k. Dziś mój kolega z Łodzi pracując właśnie w stacku SF2 i ng4 spokojnie wyciąga ponad 9k już po odjęciu podatku dochodowego. 4 miesiące temu przeprowadziłem się do Warszawy i od miesiąca współpracuję z pewną firmą, która właśnie szuka seniora php i ma widełki 11-15k, a skąd inąd wiem, że programiści tutaj łapią się nawet na 17k, więc chyba nie jest tak źle