Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kursy programowania - jaka forma?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Pyton_000
No właśnie zastanawiam się w jakiej formie widzielibyście idealne kursy programowania?
Tradycyjna forma w postaci skondensowanych artykułów, może nagrania na YouTube?

Jeśli pisany to może źródła np. na github tak aby można było tworzyć społecznościowo?
Comandeer
Źródła na GH to podstawa. A sam kurs może w formie hybrydowej, tak jak np. kodu.je ostatnio kombinuje?
mrc
Jak dla mnie, 3x w tygodniu 5-minutowe video na konkretny temat. Bez ściemy, bez niepotrzebnych bajerów.
sabat24
To jest dla mnie ideał. Transkrypcja + kluczowe źródła w przyjaznej formie. A jak ktoś lubi, to ma i video. Pod spodem opcja dyskusji.

https://knpuniversity.com/screencast/symfon.../using-services
olszam
Krótkie wyjaśnienia na chłopski rozum + korzystanie z dokumentacji dla niezdolnych(a tak nie raz pokazać w video co i jak szukamy) biggrin.gif.
Pyton_000
Wideo tutorial "How To: Using PHP Manual" biggrin.gif
olszam
Ci zaczynający to ja nawet nie wiem czy wiedzą jak się korzysta z manuala jak im się nie wspomni biggrin.gif
sazian
A ja myślę że to zależy do kogo chcesz trafić.
Jeśli bardziej celujesz w młodych ludzi którzy dopiero zaczynają to pewnie lepsze będzie wideo - szczególnie że wielu nastolatków dostaje konwulsji na samą myśl że mają coś przeczytać tongue.gif

Ale za to osoby bardziej zaawansowane( i często starsze) pewnie będą wolały tekst, gdzie szybciej wyłapią to czego szukają.
Oczywiście jeśli miałby to być w formie wprowadzenia do jakiejś nowej technologii to ok, taki "wykład" może być fajny.
Czyli przykładowo wyjaśnienie czym jest i jak działa full rest api w formie wideo bo pewnie łatwiej będzie załapać.
Ale konkretne przykłady implementacji już raczej jako tekst bo przynajmniej dla mnie patrzenie przez pól godziny jak ktoś koduje nie jest szczególnie porywające.
Pilsener
Ja bym widział proces nauczania tak:
- klikasz, dostajesz coś tam do zrobienia (np. dopisać imię kota do końca pliku), masz na to godzinę
- nie udało ci się zrobić, to dostajesz wskazówkę/wskazówki i następną godzinę
- i tak dalej
Pyton_000
Coś ala codecademy ?
mrc
Skoro codeacademy już istnieje (jak i mnóstwo ich klonów) to po co robić kolejny?
Pyton_000
Tworzenie kolejnego codeacademy nie ma sensu, chyba że będzie to realizowane w inny sposób ale na podobnej zasadzie. Choć powiem szczerze że taka forma jest dla mnie mało intuicyjna.

Bardziej bym widział Kurs w postaci listy pojedynczych tematów ułożonych tak żeby zbudować np. prostą aplikację.
Czyli:
- Założenie - budujemy np. blog, forum, cokolwiek.
- Przechodzimy po kolei przez kroki poznawcze czyli składnia, warunki, pętle, łączenie się z BD itd.

Przy tym opisujemy jakieś ciekawe funkcje języka, jakieś smaczki typu dlaczego === a nie == i vice versa.
?
Nie lanie wody w postaci poematów tylko kawałek kodu + wyjaśnienie.

Można też tradycyjniejszą formę czyli podział książkowy, pętle, warunki, itd itd. Suche definicje, jakieś przykłady. Taka skrócona wersja Manuala. Tylko Czy to ma Sens?
Tomplus
Ogólnie rzecz mówiąc, w polskim internecie brakuje kursów z zastosowaniem nowych funkcjonalności PHP. Są opisane, ale brak pokazania ich prawdziwej natury.
Nie mówiąc już że PHP ma mnóstwo funkcji, bibliotek z których mało kto korzysta mimo że oferują ciekawe rozwiązania np. praca na tablicach, poprawne stosowanie konstruktorów (return, yield). Etc.
Do tego wyjaśnienie jak to może się przydać w zastosowaniu biznesowym.
Pyton_000
Ja sam nie użyłem yield ani razu odkąd wprowadzili wink.gif Ale za to używałem <=>.

Wg. mnie szkolenie/kurs musi być podzielony na 2 typy. Podstawa w której można napisać proste aplikacje i ta Zaawansowana w której można zacząć wyjaśniać co to i do czego Composer, Smaczki właśnie w postaci nowości językowych i jak je używać, składnie, wzorce. Bo jaki jest sens używania yield jeśli człowiek nie wie co to funkcja.
Tomplus
Racja. Dobry kurs wykorzystania Composera przyda się, ale to już o krok od pracy w konsoli SSH. Wiele osoby mieniące się programistami, nawet nie wiedzą jak z tego korzystać, mimo że poprawiłoby ich sprawność pracy.
olszam
Cytat
Bardziej bym widział Kurs w postaci listy pojedynczych tematów ułożonych tak żeby zbudować np. prostą aplikację.
Czyli:
- Założenie - budujemy np. blog, forum, cokolwiek.
- Przechodzimy po kolei przez kroki poznawcze czyli składnia, warunki, pętle, łączenie się z BD itd.

Przy tym opisujemy jakieś ciekawe funkcje języka, jakieś smaczki typu dlaczego === a nie == i vice versa.
?
Nie lanie wody w postaci poematów tylko kawałek kodu + wyjaśnienie.

Zawsze mi tego brakowało jak zaczynałem. Choć początki na forum to jak głupi dzieciak czasem się zachowywałem biggrin.gif
Pyton_000
W sensie czego? całości co opisałem ? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.