Mam taki problem, stworzyłem taki mini panel administracyjny dla strony, za pośrednictwem, którego mógłbym dodawać, usuwać i edytować dane, jednak podczas wyświetlania tych danych tabela wypływa mi poza obszar diva. Dla lepszej widoczności pokolorowałem poszczególne elementy strony by było wiadomo o co mi chodzi. A wygląda to tak
https://zapodaj.net/63ab600d00792.png.html
Chciałbym, by było tak, że jak tekst się nie mieści w komórce, to żeby był zawijany i żeby komórka powiększała się w dół utrzymując tabelę na szerokość w granicach diva. O tak
https://zapodaj.net/747c77ece4b2d.png.html
Proszę pomoc w dojściu do tego, co jest źle w html-u lub css-ie, że ten tekst się sam nie dzieli tylko tabela zaczyna wypływać.
Struktura jest bardzo prosta, żółty kontener, w nim czerwony obszar po lewej (nawigacja), a po prawej zielony z pomarańczową tabelą wewnątrz. Chcę by utrzymywała się ona w obrębie tego zielonego diva, marginesów i paddingów.
Dodam jeszcze, że dane do tabeli ładowane są z bazy danych i czasem są długie i mają się zawijać jak się nie mieszczą
A oto skrócony kod HTML i CSS
HTML
<!doctype html> <html> <head> <meta charset='utf-8'> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style.css"> </head> <body> <div id='container'> <div id='nav'> </div> <div id='content'> <form action="admin.php?action=add_canal" method="post"> Zdjecie <input type="text" name="image" size="5"> Nazwa kanalu <input type="text" name="name" size="5"> Kategoria <select name="category_id"> </select> <input type="submit" value="Dodaj kanal"> </form> <table> </table> </div> </div> </body> </html>
CSS
html { overflow: scroll; background: #fff; } body { width: 960px; margin: 0 auto; } a { text-decoration: none; } #container { width: 960px; float: left; background: yellow; } #nav { width: 245px; padding: 7px 25px; float: left; background: red; } #nav a { display: block; padding: 7px; font-size: 20px; } #content { width: 615px; padding: 7px 25px; float: left; background: green; } table { margin: 25px 0; border: 1px solid blue; border-collapse: collapse; background: orange; } table tr td { padding: 12px; font-size: 16px; border: 1px solid blue; }
Z góry dzięki za pomoc