można powiedzieć, że zaczynam przygodę z tworzeniem stronek. W związku z tym chciałem zrealizować kilka projektów - przerabiając gotowe projekty graficzne na działające strony.
No i natknąłem się na problem ... chciałbym się doradzić jak poprawnie powinno wyglądać nakładanie się div na div oraz ich pozycjonowanie ... mając na przykładzie:

Chodzi mi o poprawne ułożenie ... mamy div z tłem na całą szerokość strony. W nim dwa - lewy z tekstem i prawy ze zdjęciem telefonu (CSS'a tu na razie pomijam - chodzi o czysto teoretyczne założenie).
Jak wypozycjonować te kontenery, aby ".left-text" był w połowie tła, a ".right-phone" wychodził poza tło w pionie ?
Plus zważywszy na to, że kolejna sekcja z tekstem "Start something new" się już zaczyna pod spodem, a obrazek telefonu nachodzi na nią obniżając tekst w kolumnie prawej ...
wiadomo, że można zrobić margines górny lub odsunięcie od górnej krawędzi dla ".left-text", np: "left:5%; top:10%" itd, ale czy to jest poprawne rozwiązanie ? przy skalowaniu okna myślę, że będzie się rozjeżdżać
Pozdrawiam i z góry dzięki za porady i wyjaśnienie