Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] nakładanie div na div
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mars45
Witam,
można powiedzieć, że zaczynam przygodę z tworzeniem stronek. W związku z tym chciałem zrealizować kilka projektów - przerabiając gotowe projekty graficzne na działające strony.
No i natknąłem się na problem ... chciałbym się doradzić jak poprawnie powinno wyglądać nakładanie się div na div oraz ich pozycjonowanie ... mając na przykładzie:

Chodzi mi o poprawne ułożenie ... mamy div z tłem na całą szerokość strony. W nim dwa - lewy z tekstem i prawy ze zdjęciem telefonu (CSS'a tu na razie pomijam - chodzi o czysto teoretyczne założenie).

1. <div class="tlo">
  2. <div class="left-text"></div>
  3. <div class="right-phone"></div>
  4. </div>

Jak wypozycjonować te kontenery, aby ".left-text" był w połowie tła, a ".right-phone" wychodził poza tło w pionie ?
Plus zważywszy na to, że kolejna sekcja z tekstem "Start something new" się już zaczyna pod spodem, a obrazek telefonu nachodzi na nią obniżając tekst w kolumnie prawej ...

wiadomo, że można zrobić margines górny lub odsunięcie od górnej krawędzi dla ".left-text", np: "left:5%; top:10%" itd, ale czy to jest poprawne rozwiązanie ? przy skalowaniu okna myślę, że będzie się rozjeżdżać

Pozdrawiam i z góry dzięki za porady i wyjaśnienie smile.gif
mars45
dzięki za to info wink.gif

chociaż bardziej zależało mi na sugestiach z "doświadczenia", czy np. poprawne wypozycjonowanie diva robić metodą "margin-top" "margin-right" i wtedy jak nachodzi jeden na drugi to "z-index" czy jednak bardziej poprawne by było "position:relative" nadrzędnego i względem niego ustawiać divy "position:absolute", czy jakoś float itd ...

no, ale spoko smile.gif
dzięki
viking
Ja bym dał obrazek jako ::before i lekko margines od góry.
trzczy
W sumie za mało wiadomo o stronie, aby ci dać ostateczną odpowiedź. Można zastosować position: absolute albo css :before, ale brakuje wiedzy o tym, czy strona ma mieć stałą szerokość, czy mam mieć rwd. Jak ma się zmieniać na różnych ekranach. Z powodu wstawania tego smartfonu dochodzi problem odsunięcia kolumny tekstu w dół od smartfonem. Jest to dosyć nieczyste lekko hackerskie. 99% stron ma tam równo.

Najszybciej byśmy ci pomogli, gdybyś to wrzucił do codepen i można by wtedy kombinować metodą prób i błędów. Zrób najpierw stronę bez smartfonu, z ostatecznym rwd, a potem dodaj smartfon lub z niego zrezygnuj.
mars45
spoko, dzięki za zainteresowanie smile.gif
tzn ogarnąłem to ułożenie procentowo odsuwając div'y - metodą prób i błędów dopasowałem tak jak chciałem także spoko ...

chodziło mi np o komentarz "nie, procentowo tego lepiej nie rób bo się porozjeżdża, bo to i to ... są lepsze sposoby ... tak się tego nie robi ... Lepiej zrobić to tak i tak" itd ... biggrin.gif

no i zaintrygował mnie sposób z użyciem ::before, który zaproponował "viking". Muszę rozszerzyć ten temat jak do tego zastosować "pseudo-emelementy" ...

dzięki bardzo wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.