Chciałem się poradzić co zrobić w takiej sytuacji, są dane w tabeli w skrócie struktura wygląda tak:
data | jakaswartosc
i te dane są wyświetlane na stronie, rozróżniane wg tej daty czyli np. www.strona.pl/costam/2016-02-03
do czego zmierzam, teraz następuje zmiana tego układu w sensie, zmieniana jest wartość od pewnego okresu czasu czyli powiedzmy od dzisiaj: 2017-11-08
czyli tabelka musialaby wygladac tak
data | jakaswartosc | kolejnainnawartosc
jakaswartosc bedzie dostawac teraz null a kolejnainnawartosc bedzie wypelniana
i teraz na stronie musialoby to byc rozrazniane na zasadzie daty czyli dla starszych niz podana wczesniej data(dzisiaj - 2017-11-08) wyswietlalyby sie dane z "jakaswartosc" natomiast dla dat przyszlych (np.2017-11-09) bylyby wyswietlane dane z kolumny "kolejnainnawartosc"
to jest mój, wydaje mi się średni pomysł na rozwiązanie tego problemu, czy da się to jakoś lepiej/czytelniej rozwiązać?
mogę dać w tabelce komentarz, że np od 2017-11-08 jest nowa kolumna i dane w kolumnie "jakaswartosc" przestaja byc aktualizowane ale nie wiem...
tak samo jeśli znowu będzie taki przypadek to znowu kolejna kolumna kolejny if w kodzie strony? nie ma na to innego rozwiązania?