Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd przy tworzeniu tabeli w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
deha21
Mam problem z utworzeniem tabeli w bazie za pomocą PHP. Sam poniższy kod działa gdy wrzucę go do konsoli MySQL, ale w skrypcie nie działa.
  1. $sql = "CREATE TABLE admin (id tinyint(2) unsigned NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, login varchar(50) NOT NULL, password char(40) NOT NULL, lang varchar(2) NOT NULL) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8;";
  2. $sql .= "CREATE TABLE main (id tinyint(3) NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, name varchar(100) NOT NULL, code char(5) NOT NULL, city varchar(50) NOT NULL, status tinyint(1) NOT NULL, description varchar(1000) NOT NULL, image varchar(500) NOT NULL, position tinyint(5) unsigned NOT NULL) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8;";
  3. $this->db->query($sql);

Połączenie do bazy jest na pewno dobre, bo gdy mam daję tylko jedno zostawię tylko jedno zapytanie $sql (inne wykomentuje) to się dodaje.
nospor
php moze wykonywac tylko jedno zapytanie naraz. Ty mu wrzucasz dwa.

Na przyszlosc czytaj komunikaty bledow. Przenosze
deha21
Komunikat błędu brzmiał:
  1. You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'CREATE TABLE devices (id tinyint(3) NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, name va' at line 1

Więc nic to kompletnie nie mówi.

Znalazłem rozwiązanie, trzeba zrobić:
  1. $this->db->multi_query($sql);
nospor
To juz teraz wiesz, ze jak blad mowi, ze masz cos nie tak z poczatkiem zapytania, znaczy ze tego zapytania tam w ogole byc nie powinno wink.gif
Zapytania mogles tez odpalic oddzielnie jak ci sugerowalem. Osobiscie nie mam zaufania do takich multiquery
Pyton_000
Ta... a na dodatek pokazałes zapytania które nie miały nic wspólnego z błędem...
deha21
Cytat(Pyton_000 @ 26.01.2018, 14:57:53 ) *
Ta... a na dodatek pokazałes zapytania które nie miały nic wspólnego z błędem...

Jakbym wiedział, że nie chodzi o same zapytania a o multi_query to bym tu nie pisał... Po to jest forum by pytać....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.