Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Serwis jak OLX (wyszukiwarka)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BienuSS
Witam, mam pytanie czy można stworzyć serwis jak olx na jakimś systemie lub platformie cos typu joomla albo wordpress, czy jednak goły html? A jesli jednak goly html to w jaki sposob stworzyć taką wyszukiwarke? Zwykly formułarz i wyświetlanie danych z tabeli?
nospor
W golym html co najwyzej stworzysz formularz i nic wiecej.
BienuSS
Czyli co goły html na taką stronke, tak?
nospor
No jesli chcesz miec sam formularz, ktory nic nie robi, to tak...
BienuSS
Chodzi mi o napisanie strony podobnej do allegro czy olx pod wzgledem wyszukiwarki, a o pisanie strony to chodzi mi czy s jakoes gotowe platformy albo systemy czy nie. "goly html" chodzilo mi o to ze calosc strony bd pisal sam
mrk9109
Wygląd , formularze itp to będzie html a jeżeli to ma działać to musisz napisać system na bazie php/mysql . Bez php ci to nie będzie śmigać . I wątpię skoro pytasz o takie rzeczy ze masz wiedzę by to napisać .

A tu masz taki prosty przykład:
http://funkcje.net/view/2/8/3195/index.html
BienuSS
Chodzilo mi po prostu o to czy są gotowe platformy żeby tworzyć takie wyszukiwarki jak np. Platformy do tworzenia sklepów internetowych. I tak mam taka wiedze żeby napisać to w php'ie... Ale pytaj o jedno to zaraz ci powiedzą ze sie na niczym nie znasz.....
ohm
Mieszasz pojęcia i niebardzo wiadomo o co Ci chodzi.
Taki olx czy allegro, jako całość to są (w pewnym sensie) platformami handlowymi/aukcyjnymi.
Sam skrypt, napisany w czymkolwiek, to jest aplikacja - w HTMLu aplikacji nie napiszesz ponieważ HTML nie żądań wejściowych i wyjściowych, jest tylko statycznym przekazaniem informacji z aplikacji do przeglądarki. Konkretniejszy opis jest na https://pl.wikipedia.org/wiki/Aplikacja_internetowa
A co do wyszkukiwarki, wyszukiwarka jest jednym z wielu elementów aplikacji. Zadaniem wyszukiwarki jest znajdowanie pasujących elementów do żądań.

Podsumowując, aby stworzyć klon olxa czy allegro musisz mieć szablony HTML (formularze, wyświetlanie danych, itp), skrypt w dowolnym języku programowania (PHP/JAVA/Python/cokolwiek innego) do którego "podepniesz" szablony HTML, odrobinę javascriptu do dodania "interaktywności" stronie (pomijam tutaj rozdzielanie front/back). Do wyszukiwarki możesz użyć np. elasticsearch który jest silnikiem wyszukiwania (tak jest to osobna aplikacja)

Więc jak widzisz, wyszukiwarka, platforma, aplikacja i HTML to są całkowicie różne rzeczy, dlatego nie dostajesz konkretnych odpowiedzi.

Co do gotowych aplikacji typu olx i allegro, tak są dostępne nawet do kupienia na allegro
https://allegro.pl/listing?string=skrypt%20...ne-ele-1-2-0725
https://archiwum.allegro.pl/oferta/skrypt-a...6498443896.html
aczkolwiek z ich jakością może być różnie i nie polecam brać w ciemno pierwszego z brzegu

Mam nadzieję że w miarę jasno wyjaśniłem różnice i możliwości.
BienuSS
Taak, dzięki wielkie, wiem właśnie że osoba która czyta to co ja napisalem nie doknca wie o co mi chodzi bo myle te pojecia. Myslalem o tym żeby skorzystac z szablonu Wordpressa i wrzucic wyszukiwarke, ktora napisac mniej wiecej tak: formularz - > ajax i wyswietlenie wynikow w petli. Co ty o tym sadzisz? Czy lepiej stworzyc strone na bootstrapie?
gitbejbe
Zdecydowanie użyj wordpressa i formularz z ajaxem ! Ci z allegro/olx w ogóle nie potrafią myśleć, przecież to takie proste...
BienuSS
Śmiej sie ale czytajac po innych forach duzo osob probowalo na Wordpressie, ja osobiscie sprobuje teraz osclass.org jak to wyglada.
gitbejbe
Naprawdę ? I co udało się komuś zrobić z tego poważny serwis ogłoszeniowy/aukcyjny ? To co w końcu chcesz zrobić, sklep którym Ty będziesz tylko zarządzał czy portal aukcyjny/ogłoszeniowy ? Silników do wszystkiego jest cała masa, wystarczy poszukać w google parę sekund. To czy użyjesz odpowiedniego gotowca czy zrobisz to sam to już tylko kwestia Twoich ambicji, podejścia do tego projektu no i przede wszystkim wiedzy, ale skoro piszesz że znasz php'a to nie powinno być problemu ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.