Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP Lite Edition
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
FiDO
Kilka dni temu zaliczalem pewien projekt oparty o php + MySQL. Nie wiedzialem jednak, jaka wersja php czy mysql dysponuje nasz prowadzacy, wiec wolalem sie ubezpieczyc i zrobic sobie wersje mini apacha z php i mysql.
Tak tez uczynilem, jednak na zaliczeniu obylo sie bez tego.

Jak juz to zrobilem to szkoda, zeby sie marnowalo, wiec jak ktos jest chetny na taka wersje mini to moge udostepnic. Zajmuje spakowana niecale 4MB, a jej sklad jest nastepujacy:

Apache 2.0.52
- do tego wszystkie moduly domyslnie wlaczone + rewrite i jeszcze chyba jakies

php 4.3.10 +
- php_curl.dll
- php_exif.dll
- php_domxml.dll
- php_gd2.dll
- php_shmop.dll
- php_sockets.dll

MySQL 4.0.22

Do tego mozna dolozyc tez wersje Lite PHP5, co zwiekszy rozmiar o ok 1.5MB (ewentualnie zamiast PHP4, co nie zwiekszy rozmiaru w ogole).
Nie jest to jeszcze rozmiar pozwalajacy zmiescic to na dyskietke (takiego niestety nie da rady osiagnac...), ale mysle ze wystarczajaco malo, zeby moc to latwo przenosic i uzyc w razie W.
.dragonfly
Chetnie sciagne. Udostepniaj, a sie nie pytaj smile.gif Sam pomysl dosyc ciekawy .
MoD
Ta, to może się przydać, np. w szkole

Tak swoją drogą, to widziałem chyba na www.4programmers.net źródełka prostego serwera (Delphi, komponenty INDY), z minimalną obsługą php. Gdyby rozbudować ten serwer i włożyć go do pakietu, od rozmiaru można by odjąć Apache, czyli zajmowało by napewno mniej.
Bakus
@Fido: Udostępnij obie wersje (php4 i php5), to umieszcze to do pobrania na php.pl - może się to przydać wielu osobom smile.gif
Kto wie... może się z tego jakiś ładny pakiecik zrobi smile.gif
MoD: a bardzo często używany mod_rewrite? A pliki .htaccess... bardzo wiele specyficznych funkcji apache jest używane łącznie ze skryptami php.
Nie ma sensu wyważać otwartych drzwi... ew. można wykorzystać NanoWeb
Vertical
Napisz wersję na Linuxa i windowsa
dr_bonzo
"Na linuxa" to juz jest -- a konkretnie jest juz taki linux LAMPPIX http://lamppix.tinowagner.com/, live cd, miesci sie na 1 mini cd, pozostawia troche miejsca na strony www, obsluguje php4 i 5 i ma firefoxa biggrin.gif
FiDO
Ok.. juz jestem smile.gif

Pliczek do pobrania stad: http://willow.iie.uz.zgora.pl/~ipatalas/php/WebDevLite.rar (~5.2MB)

Zawiera zarowno PHP4 jak i 5, wyrzucenie jednego z nich polega na usunieciu katalogu z php, takze mozna sobie dostosowac wg potrzeb (oba zajmuja praktycznie tyle samo, po wyrzuceniu jednego z nich rozmiar rara spada ponizej 4MB).

Dolaczylem kilka plikow wsadowych do odpalania oraz zatrzymywania serwerow.
Calosc jest przystosowana do Windowsow z serii NT (NT/2k/XP/2k3...), aczkolwiek po kosmetycznych zmianach ruszy i na Win9x.

"Instalacja" polega na wrzuceniu tego do dowolnego katalogu, po czym odpaleniu pliku _install.cmd, ktory poustawia sciezki w pliku konfiguracyjnym apacha oraz php. Instalacja jest calkowicie bezinwazyjna dla systemu, zadne pliki nie sa kopiowane, do rejestru tez nic sie nie dodaje.

Ten kto sciaga niech da znac czy dziala (nie zapomnijcie tylko na czas testów wylaczyc swoje standardowe srodowisko, w koncu 2 apache na jednym porcie sobie nie postoja), a jesli nie to jakie komunikaty sie wyswietlaja czy tez inne spostrzezenia.

@MoD: dalsze kastrowanie Apacha nie ma sensu z dwoch powodow. Jeden zostal juz przytoczony przez Bakus'a, a drugi jest taki, ze akurat Apache w tej calej machinie to najmniej zajmuje (jakies 500KB po spakowaniu, MySQL ok 900KB, reszta przypada na php, ktore niestety ma kilka duzych plikow i nie mozna ich wyrzucic).
..:: pingu ::..
a ja mam pytanie: czemu sie zalogowac do bazy nie moge ;P na root bez hasła ? smile.gif
jakies konto jest utworzone czy cos ?smile.gif

a druga sprawa jak rozpakuje na pulpicie to mi nie działa :/ ale na c:/ tak smile.gif
FiDO
Cytat
a ja mam pytanie: czemu sie zalogowac do bazy nie moge ;P na root bez hasła ? smile.gif
jakies konto jest utworzone czy cos ?smile.gif

A to ze wzgledow bezpieczenstwa smile.gif To jest odchudzana moja wersja mysql'a, a tam nie mam mozliwosci zalogowania sie bez hasla, tak wiec jedynym sposobem zalogowania sie jest user/pass: root/root-psw z localhost'a.

Cytat
a druga sprawa jak rozpakuje na pulpicie to mi nie działa :/ ale na c:/ tak smile.gif

No coz.. nie sprawdzalem tego w takich warunkach i wyszlo "male" niedopatrzenie.. niektore sciezki w konfigach sa bez cudzyslowow, a sciezka do pulpitu zawiera spacje (bynajmniej w standardowej instalacji XP), dalej to juz wiadomo smile.gif

Pod podanym wyzej linkiem lezy juz wersja poprawiona, ale zeby Ci co juz sciagneli nie musieli drugi raz calosci targac to jest tez maly patch:
http://willow.iie.uz.zgora.pl/~ipatalas/php/patch.rar
Po jego sciagnieciu trzeba jeszcze raz odpalic _install.cmd
..:: pingu ::..
offtopic:
mozesz mnie zapisac jako betatester w dokumentacji tongue.gif:P:P

onTobic smile.gif
zobaczymy czy bedzie działac smile.gif

Okey it's work smile.gif - tylko kolejne pytanie - czy da sie zrobic by sie te okienka zamykały/ukrywały jakos - tzn jak ja je włacze to pozostaja :/ a troche to denerwujace jest :/
Bakus
Jak obiecałem, tai i zrobiłem...
http://dev.php.pl/download/WebDevLite.rar

@FiDO: W razie aktualizacji wyślij do mnie PW, to pobiore i wrzuce na serv nowe wersje tongue.gif
FiDO
Cytat
offtopic:
mozesz mnie zapisac jako betatester w dokumentacji tongue.gif:P:P

Nie ma dokumentacji smile.gif

Cytat
Okey it's work smile.gif - tylko kolejne pytanie - czy da sie zrobic by sie te okienka zamykały/ukrywały jakos - tzn jak ja je włacze to pozostaja :/ a troche to denerwujace jest :/

Jasne, ze sie da, ale trzeba instalowac jako service, a tego chcialem uniknac, bo z zalozenia miala to byc instalka bezinwazyjna w docelowy system. Dorobie w wolnym czasie mozliwosc zainstalowania i odinstalowania jako service, a w miedzyczasie mozesz sobie poradzic recznie wywolujac:
Kod
.\apache2\bin\apache.exe -k install
.\apache2\bin\apache.exe -D _php5_ -n Apache2php5 -k install
i
.\mysql4\bin\mysqld-nt.exe --install-manual MySql4

Do instalacji mysql'a jako service niestety jest juz wymagana "inwazja" w plik poza tym katalogiem, bo trzeba jakos ustawic opcje za pomoca my.cnf, tez jest to do zrobienia, ale narazie we wlasnym zakresie smile.gif

<edit>
Bakus: oki smile.gif

btw jak ktos ma jakies pomysly co mozna by jeszcze zawrzec to smialo rolleyes.gif
</edit>
MoD
Ja powiem tylko, że mi nie chce MySQL zamknąć. (Przedtem działało)
FiDO
Przedtem tzn. kiedy ? na poprzedniej wersji? Bo akurat w mysqlu to nic nie ruszalem...
Nie zmieniles czasem sobie hasla root'a ? A jak nie to podaj co Ci pokazuje wywolanie "Mysql - stop.cmd".
MoD
Okay, już mi działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.