Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mrk9109
witam zrobiłem sobie wyszukiwarkę i wszystko działa lecz mam pytanie jak połączyć te dwa zapytania w jedno ?

1. $zapytanieSzukaj = mysqli_query($polaczenie,"SELECT id, tytul FROM aktualnosci WHERE tytul LIKE '".$wynik."' OR tresc LIKE '".$wynik."' ORDER by id DESC");
  2. while($db = $zapytanieSzukaj -> fetch_assoc() ) {
  3.  
  4. $id=$db['id'];
  5. $Stytul=$db['tytul'];
  6.  
  7. echo '
  8. <tr>
  9. <td><i>Aktualności</i></td>
  10. <td><a href="aktualnosci-'.$id.'">'.$Stytul.'</a></td>
  11. </tr>
  12. ';
  13. }
  14.  
  15. $zapytanieSzukaj2 = mysqli_query($polaczenie,"SELECT id, tytul FROM artykuly WHERE tytul LIKE '".$wynik."' OR tresc LIKE '".$wynik."' ORDER by id DESC");
  16. while($db = $zapytanieSzukaj2 -> fetch_assoc() ) {
  17.  
  18. $id=$db['id'];
  19. $Stytul=$db['tytul'];
  20.  
  21. echo '
  22. <tr>
  23. <td><i>Artykuły</i></td>
  24. <td><a href="artykuly-'.$id.'">'.$Stytul.'</a></td>
  25. </tr>
  26. ';
  27. }
mrk9109
Oki wstawię union rozumie spróbuje po pracy a powiedz mi jak wyciągnąć by zrobić warunek czy to news czy artykuł
viking
SELECT id, tytul, 'art' AS typ
mrk9109
Ale ja nie mam kolumny typ muszę ja dodać tak ? By i to zapisywać
viking
Wykonaj to zapytanie to może zrozumiesz.
mrk9109
tak ? union ładnie działa

1.  
  2. $zapytanieSzukaj = mysqli_query($polaczenie,"(SELECT id, tytul FROM aktualnosci AS typ WHERE tytul LIKE '".$wynik."' OR tresc LIKE '".$wynik."' ORDER by id DESC)
  3. UNION
  4. (SELECT id, tytul FROM artykuly AS typ WHERE tytul LIKE '".$wynik."' OR tresc LIKE '".$wynik."' ORDER by id DESC)
  5. ");

nic to nie zmienia
viking
Bo raczej coś innego wyżej napisałem...
mrk9109
dziękuje już rozumie o co ci chodziło smile.gif
viking
Jeszcze mała uwaga. Ja rozumiem, ty rozumiesz, on rozumie. Strasznie mnie wkurza jak ktoś tak mówi.
mrk9109
oki jeszcze jedno mam pytanie zmieniłem do testów formularz na GET by łatwiej zrobić stronicowanie wyników no i gdy puszcze go przez plik szukaj.php to wtedy pobiera mi wartość szukania $_get a jeżeli puszcze go przez link
  1. RewriteRule ^szukaj$ index.php?strona=szukaj [L]

to skrypt nie umie pobrać wyniku jak to zrobić ?
nospor
Tyle czasu na forum i jeszcze nie umiesz podac nam dokladnie jaki masz link, jak go slesz itp?

Z kodu wynika ze $wynik pobierasz z GET. W twoim nowym REWRITE bys gdziekolwiek to WYNIK przekazywal wiec jak ma ci dzialac?
mrk9109
zmieniłem formularz z post na taki

1. <form method="GET" action="szukaj">
  2. <div style="float: left; margin-top: 5px;">
  3. <input type="text" class="form-control" placeholder="Szukaj" name="wynik">
  4. </div>
  5. <div style="float: left; margin-left: 10px; margin-top: 5px;">
  6. <input type="submit" class="btn btn-dark" value="Szukaj">
  7. </div>
  8. </form>

i w kodzie usunołem "if (isset($_POST['szukaj']))"

i dodałem $wynik = $_GET['wynik']; no i dostaje komunikat że zmienna wynik jest nieznana a w pasku przeglądarki otrzymuje np wynik szukaj?wynik=Test i nie wiem dlaczego nie chce pobrać z paska
nospor
Do swojego REWRITE dodaj flage QSA
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.