Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: logowanie MySQL+ phpmyadmin
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
opalek
Witam,
mam pytanie dotyczące logowania do bazy MySQL. Korzsytam z phpmyadmin. Założylem w nim na roota haslo. I teraz jak probuje sie zalogować to wyskakuje mi komunikat #1045 - Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO) a haslo jest zalożone.
Juz sam nie wiem czy ma byc to haslo czy nie, bo jak zaloze to nie moge sie dostac do bazy a jak nie zalozylem ty mowil mi ze baza jest niezapbezpieczona sad.gif
shima
Serwer http uruchamiany jest na localhost czy też ServerName jest inne? To ma znaczenie. Rozumiem, że z linii możesz się zalogować.
opalek
To wyglada w ten sposob...
Na serwerze w mieszkaniu mamy postawinego apacha i tam mamy swoje stronki i tam tez jest baza MySQL.
W tej chwili wogóle nie moge sie zalogowa. Probowalem od siebie z kompa przez zewnetrzny adres ip, a takze probowalem przez localhost na zdalnym pulpicie na serwerze. Rzecz w tym ze nie wiem jak spreparowac linka tak aby podac w nim usera i haslo.
shima
Dodaj usera user@ServerName i wtedy loguj się przez phpMyAdmina
opalek
Ale jak.... bo w tym rzecz. Ja nie umiem wpisac sciezki w ktorej okreslam na ktorego usera chce sie logowac... bo przy wpisaniu standardowo ...localhost/phpmyadmin nie pyta sie o haslo tylko pokazuje blad
Vertical
Jeśli jest "Using password: NO", to ustaw hasło w config.inc.php. Był już bardzo niedawno podobny temat
opalek
No dobra pozmieniałem to w pliku config.inc.php i teraz jak sie chce zalogować to wyskakuje bardzo podobnie a mianowicie "#1045 - Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: YES)"
wiec w jaki sposob sie logowac aby mozna bylo wpisac to haslo passwd1a2b3c... to musi byc to haslo czy to jest przykladowe (wzialem je z tego przykladu co byl wczesniej omawiany)
emo
witam i czy udalo ci sie rozwiazac powyzszy problem? ja mam podobnie

mam problem z uruchomieniem phpMyAdmin w polaczeniu IIS 6.0
mimo ze teoretycznie wszystko mam ustawione poprawnie:
- zmienna $cfg['PmaAbsoluteUri']
- $cfg['Servers'][$i]['host']
- i tak samo usera i haslo itp ...

'auth_type' - mam ustawione na http

ciagle uzyskuje komunikat:
Błędne pola użytkownik/hasło. Brak dostępu.

dodam ze z konsoli na te same dane uzytkownik/haslo loguje sie bez problemu
czy ktos spotkal sie z tym problemem? moze jest gdzies na forum
rozwiazanie - choc nie moglem go znalezc

pozdr
emo

ps. system windows 2000, php wersja 4.3.3, MySql 3.23.58, phpMyAdmin 2.6.1-pl3
probowalem z roznymi wersjami :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.