Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kordzik
Mam trywialny problem, a mianowicie instruckja includ mi nie dziala.
Kod w duzym skrocie wyglada mniej wiecej tak biggrin.gif :

1. <? 
  2. print(&#092;"Costam\"); 
  3. include (&#092;"connect.php\"); 
  4. itd. 
  5. ?>

w connect.php pierwsza linijka kodu to print("costaminnego"); i to juz sie nie pojawia na stronie, tak jak i dalsza zawartosc skryptu. Jedyne co sie pojawia to efekt dzialania pierwszej funkcji print (czyli 'Costam'). Czy to chodzi o jakies ustawienia w php.ini albo w Apache'u? Bo include_path mam ustawione na ".;d:\php\includes" (oczywiscie ten plik connect mam w tym samym katalogu co skrypt). I czy jest jakas mozliwosc sledzenia wykonania skrytpu (jakis rodzaj debuga) przy pisaniu skryptow?
Leezard
mozesz sobie zrobic taki hmmm "debugger", ustaw sobie error_reporting na odopowiednia wartosc w zaleznosci od tego jaie komunikaty cie interesuja, bo mozliwe ze amsz calkowicie ukryte pokazywanie bledow i wydaje sie ze wszystko powinno dzialac bo nie wywala bledow, a nie dziala

co do problemu to pewnie wypisuje ci to w jednej linijce i moze nie zauwazyles smile.gif, moze przydaly by sie break'i. w kodzie jest ok, a moze w pliku connect.php masz cos nie tak, a moze sciezka, a moze daj require("connect.php") zamiast include i zobacz co powie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.