Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: początkujący potrzebuje pomocy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_RAku
Witam wszystkich bardzo serdecznie jestem nowy na tym forum ale na pewno nie jestem tu poraz ostatni poniewaz wlasnie zaczyna sie moja przygoda z php . Otórz mam pytanie na jakiej zasadzie dziala php w przypadku gdy na pasku adresu w przegladarce nie widac adresu z nazwa pliku tylko zmienne np: www.strona.pl/index.php?wybor=ogloszenia

mam tez prosbe gdyby ktos z was moglby mi wyjasnic jak taki skrypt napisac i jakies porady do tego tematu z gory bardzo dziekuje michal smile.gif
strife
Witam,

Sa to zmienne super globalne. [...] Oznacza to że ($_GET) zmienna "wybor" ma wartość "ogloszenia".

Tworzy się to tak...

Przyklad
  1. <?php
  2.  
  3. $zmienna = $_GET['wybor']; // 
  4. echo $zmienna; // Wyświetlenie zawartości zmiennej $zmienna.
  5.  
  6. ?>

Można też to wykorzystac w inne sposoby, to jest tylko przykładzik... smile.gif

BTW.

Wiem, może coś pominołem i źle napisałem, jeśli tak to mnie sprostujcie. smile.gif

Pozdrawiam!
Coyote
jak zaczynasz z php to zapraszam tutaj :
http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/ -- naprawde niezly kursik smile.gif
www.php.net -- manual smile.gif
Gość_RAku
Witam i dziękuje za pomoc jednak jestem jeszcze za zielony w php i z problemu zrodzil sie nastepny otórz zeby
  1. <?php
  2.  
  3. $zmienna = $_GET['wybor']; //
  4. echo $zmienna; // Wyświetlenie zawartości zmiennej $zmienna.
  5.  
  6. ?>

$zmienna ta zmienna musi zawierać dokładny adres pliku ktory ma byc otwarty . I dopiero potem w pliku dzie mamy powyzszy kod link ten zostanie wykonany z tego co zrozumialem . Jest tylko problem jak do $zmiennej przypisac adres pliku jeśli poczatkowy kod jest w innym pliku .php a ja nie chce zeby uzytkownik znalazl poprzez ukazamie zrodla linki i nazwy plików . Wiem że napisałem to troche po Chińsku ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi smile.gif z góry dzieki . smile.gif
hmmm
nie wiem, czy dobrze zrozumialem :P

skorzystaj z tego
  1. <?php
  2. $adres = $_SERVER['HTTP_HOST'] . dirname($_SERVER['PHP_SELF']);
  3. echo $adres;
  4. ?>
wyswietli ci nazwe np. localhost/katalog1/katalog2/
a jezeli potrzebujesz, to dopisz na poczatku http:// do zmiennej $adres
seaquest
RAku, skoro masz tu zamiar wpadać częściej, to się zarejestruj, to nic nie kosztuje...
Poza tym w wyszukiwarce wpisz register_globals, tam znajdziesz sporo materiałów na ten temat.
Po 3. Proszę używaj znaczników BBCode.
Gość_RAku
Huston mamy problem , nie moge sie zarejestrowac bo maila ni dostalem z aktywacja .
aha bardzo dziekuje wszystkim którzy mi pomogli ponieważ wasze rady bardzo sie przydały pozdrawiam - Michał
hmmm
cierpliwosci winksmiley.jpg
dostaniesz :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.